Περί Χρυσής…. φήμες

9:48 π.μ. - Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022
09:05 π.μ. - Πέμ, 12/48/2022
Image: Περί Χρυσής…. φήμες

Γράφει ο Παύλος Δασκαλάκης, μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης και Εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για την Χρυσή

O κ. Δασκαλάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 αναλύοντας τις θέσεις του περι φημών τονίζοντας ότι πλέον υπάρχει η νομοθεσία που διέπει το νησί και με βάση τα όσα προβλέπονται θα πορευτεί η Επιτροπής εφαρμογής και παρακολούθησης του σχεδίου δράσης επισημαίνοντας ότι απαιτείται η συνεργασία όλων για ένα επιθυμητό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την προστασία της Χρυσής.

-

Αναλυτικά το κείμενο του κ. Δασκαλάκη:

Αυτές τις μέρες διαδίδονται κάποιες φήμες στην Ιεράπετρα, που κατά την γνώμη μου, παραπληροφορούν τους συμπολίτες μας, εσκεμμένα.

Η πρώτη είναι, ότι στις 15 Μαΐου θα ανασταλεί η εφαρμογή της απόφασης, της αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης, περί μη αποβίβασης για την φετινή σεζόν των επισκεπτών της Χρυσής. Η απόφαση αυτή, για όσους δεν γνωρίζουν, πάρθηκε σε συνέχεια της σχεδόν ομόφωνης απόφασης (6-1) της Επιτροπής Παρακολούθησης και Εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για την Χρυσή. Στην ΕΠΤΑΜΕΛΗ επιτροπή, συμμετέχουν ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ πολίτες από την Ιεράπετρα εκπροσωπώντας συγκεκριμένους φορείς.

Η εν λόγω απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, νομικά μπορεί να ανασταλεί ΜΟΝΟ με απόφαση του ΣτΕ (Συμβούλιο Επικρατείας), στο οποίο ορθώς προσέφυγε ο Δήμος Ιεράπετρας. Ο Δήμος Ιεράπετρας αλλά και ο κ. Χηνόπουλος ως πλοιοκτήτης, έχουν καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος να αναστείλει την απόφαση μέχρι την εκδίκασή της από το ΣτΕ.

Το ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για την Χρυσή, περιέχει 9 άξονες και 22 δράσεις που αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ο Δήμος Ιεράπετρας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Κάθε άξονας και δράση έχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Αυτό το Σχέδιο, έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) και είναι κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ). Τι σημαίνει κοινή υπουργική απόφαση; Ότι την έχουν υπογράψει περισσότεροι του ενός υπουργοί, εν προκειμένω ο κ. Σκυλακάκης Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ο κ. Αμυράς Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συνεπώς, για οποιαδήποτε «άνωθεν» παρέμβαση στην δράση και στις αποφάσεις της επιτροπής, έμμεσα ή άμεσα, χρειάζονται να συναινέσουν δύο υπουργεία. Αν ανασταλεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης περί ΜΗ αποβίβασης στη Χρυσή, είναι εμφανής ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και στην λειτουργία της Επιτροπής και στο έργο της.

Να σημειώσω, ότι το Σχέδιο Δράσης της Χρυσής, είναι ένα πιλοτικό σχέδιο που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη Χρυσή και το οποίο στη συνέχεια, μέσω των φορέων διαχείρισης που ιδρύθηκαν και θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους εντός του έτους, θα εφαρμοστεί με τοπικές προσαρμογές σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας.

Συνεπώς, η φήμη ότι στις 15 Μαΐου θα ανασταλεί η απόφαση περί ΜΗ αποβίβασης και κατ’ επέκταση το Σχέδιο Δράσης που εφαρμόζεται για την Χρυσή, εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα αντικρύσει το φως της αλήθειας.

Εξάλλου, οι περισσότεροι επαγγελματίες , κυρίως όσοι διαθέτουν μικρά σκάφη, ξεκίνησαν να εκτελούν τις εκδρομές τους προς Χρυσή, όπως έκαναν χρόνια τώρα, ΜΗ αποβιβάζοντας τους επισκέπτες. Αυτού του είδους η επισκεψιμότητα είναι και η πιο βιώσιμη και σωστή για την Χρυσή. Οι επισκέπτες καλύπτουν όλες τους τις ανάγκες στα σκάφη που τους μεταφέρουν. Έχουν βοηθούς για την ασφάλειά τους τα πληρώματα των σκαφών, φαγητό και νερό στο σκάφος, τουαλέτες στο σκάφος, δραστηριότητες από το σκάφος (ψάρεμα, κολύμπι με μάσκες για να θαυμάσουν τον υπέροχο βυθό της Χρυσής, μπάνιο και ηλιοθεραπεία στις ακτές). Λόγω της προσωρινής απαγόρευσης , δεν θα εισέρχονται οι λουόμενοι στα ενδότερα της Χρυσής. Την φετινή σεζόν, θα δημιουργηθούν και θα σημανθούν κάποιες διαδρομές μέσω των οποίων ο επισκέπτης θα μπορεί να μπαίνει και στα ενδότερα του νησιού όταν αυτό επιτραπεί, ενώ θα περιφραχτεί και ένα μεγάλο τμήμα του οικοσυστήματος των κέδρων που έχουν σοβαρό πρόβλημα ξήρανσης.

Θα κάνω μια πρόβλεψη: Τα επόμενα χρόνια θα δούμε να αυξάνονται τα μικρά σκάφη, να αυξάνεται αυτού του είδους η επισκεψιμότητα και έτσι θα δημιουργηθούν περισσότερα έσοδα στους επιχειρηματίες και φυσικά θα δημιουργείται και σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία, γεγονός που δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα με τον μαζικό τουρισμό.

Μια δεύτερη φήμη που κυκλοφορεί, αυτές τις ημέρες είναι και το ότι τουριστικά γραφεία ζητούν από τα ξενοδοχεία της περιοχής μας, μείωση των τιμών ανά διανυκτέρευση, διότι άλλαξε το καθεστώς επισκεψιμότητας στη Χρυσή. Η φήμη αυτή είδε πρώτα το φως της δημοσιότητας στο περίφημο facebook από συγκεκριμένο άνθρωπο, ο οποίος καλλιεργώντας αυτή τη φήμη, θέλει να δημιουργήσει μια δεδομένη κατάσταση προς όφελός του. Απορώ πως τέτοιες φήμες, εις βάρος της περιοχής μας, υιοθετήθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη από έναν και μοναδικό ευτυχώς, δημοσιογράφο ραδιοφωνικού σταθμού της πόλης μας και την ανέφερε. Τέτοιου είδους φήμες, χωρίς τεκμήρια και χωρίς καμία απόδειξη, διαδίδονται για να τρομοκρατήσουν τους συμπολίτες μας και να τους πείσουν ότι ήλθε η καταστροφή για την Ιεράπετρα και ότι η Ιεράπετρα θα πέσει σε οικονομικό μαρασμό φέτος, με την εφαρμογή της ΜΗ αποβίβασης στη Χρυσή.

Σε πρόσφατη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Βαρδάκης, αποσύνθεσε την επαίσχυντη αυτή φήμη: «Οι τιμές που πουλήθηκαν τα φετινά πακέτα διακοπών στην Ιεράπετρα, δεν έχουν επηρεαστεί από τις εξελίξεις στο θέμα της νήσου Χρυσής . Το σίγουρο είναι ότι η Χρυσή αποτελεί μια διαρκή ζωντανή διαφήμιση για την Ιεράπετρα και ολόκληρη την Κρήτη και οι τουρίστες τη βλέπουν όπως το Φαράγγι της Σαμαριάς ή την Κνωσσό».

Συνεπώς η φήμη αυτή διαδόθηκε μόνο και μόνο είναι για να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη της περιοχής μας.

Άφησα τελευταίο μια πολύ ελπιδοφόρα διαπίστωση.

Πριν λίγες μέρες, ένα μεσημέρι καθημερινής μέρας και όχι Σαββατοκύριακου (σημειώστε αυτό), επισκέφθηκα με έναν φίλο μου, την βραβευμένη για την μαγειρική της, ταβέρνα της Αγίας Παρασκευή στο Χριστό. Είχε πάρα πολλούς θαμώνες. Γεμάτος έκπληξη αναρωτήθηκα πώς γίνεται μια καθημερινή μέρα και μάλιστα μεσημέρι, τόσος κόσμος να βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή. Μέχρι τώρα γνώριζα ότι Σαββατοκύριακα γίνεται το αδιαχώρητο και θα πρέπει να κλείσεις τραπέζι για να μπορέσεις να φας. Η έκπληξή μου ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν πληροφορήθηκα ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι επισκέπτες της Ιεράπετρας και διαμένουν σε 5άστερα ξενοδοχεία της πόλης μας. Λόγω του ότι η εκδρομή στη Χρυσή δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τα μεγάλα σκάφη, συμμετέχουν σε εκδρομές που διοργανώνουν τα ξενοδοχεία στην ορεινή Ιεράπετρα!!! Τι πιο όμορφο!!!! Τι υπέροχο!!! Ένας ολόκληρος κόσμος που δεν θα γνώριζε τις ομορφιές του δήμου μας, του δίνεται τώρα η ευκαιρία να το κάνει. Εκδρομές προς τα δυτικά χωριά, Χριστός-Σελάκανο, Μάλλες, Ανατολή, Καλαμαύκα, Μύρτος για απογευματινό καφέ αλλά και προς τα ανατολικά χωριά Ορεινό, Σταυροχώρι, Άγιος Στεφανος, Πεύκοι και Μακρύ Γιαλός για απογευματινό καφέ. Δεκάδες φυσικά τοπία , πανέμορφα χωριά, γνήσιοι άνθρωποι, δάση, φαράγγια, καταρράκτες, αρχαιολογικοί χώροι, παλιές εκκλησιές, ελαιοτριβεία και υπεραιωνόβιες ελιές, για πρώτη φορά συναντώνται με ανθρώπους που ποτέ δεν θα βρίσκονταν κοντά τους και ποτέ δεν θα ανακάλυπταν την ομορφιά τους.

Η άλλη Ιεράπετρα αποκαλύπτεται, με όλη της την ομορφιά και το μεγαλείο της. Τώρα είναι η ευκαιρία της.

Η Ιεράπετρα τα τελευταία χρόνια εκτός από τον οικονομικό πυλώνα της πρωτοβάθμιας παραγωγής, ραγδαία αναπτύσσει και τον τριτογενή της τομέα, αυτόν του τουρισμού. Τα εξαιρετικά ξενοδοχεία που διαθέτει ο δήμος μας, που στα τελευταία χρόνια προστίθενται όλο και περισσότερα, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που αναβαθμίζονται και αυτά προσθέτοντας μερικές ακόμη χιλιάδες κρεβάτια στην τουριστική υποδομή της περιοχής μας, κάνουν την Ιεράπετρα έναν ελκυστικό προορισμό. Διαθέτει, παραλίες από τις καλύτερες της Κρήτης, εξαιρετικό φαγητό, φυσικό περιβάλλον (πολλοί δεν γνωρίζουν ότι ο δήμος Ιεράπετρας είναι ο μεγαλύτερος σε δασοκάλυψη δήμος της Κρήτης), φιλόξενους ανθρώπους, μουσική παράδοση, δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους.

Αυτή η Ιεράπετρα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, στέκεται σε δύο ισχυρούς πυλώνες. Στον πρωτογενή της με τα κηπευτικά της και στον τριτογενή της με τον τουρισμό.

Αρκεί φυσικά και οι δύο πυλώνες να αναπτύσσονται βιώσιμα, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και του σεβασμού του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

*Ο Παύλος Εμμ. Δασκαλάκης, είναι εκπαιδευτικός, μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης και Εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για την Χρυσή και ήταν Υπεύθυνος Λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας.