Ομόφωνο όχι του δημοτικού συμβουλίου στην κατάργηση της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α - Τι λένε οι εργαζόμενοι του Δήμου

12:59 μ.μ. - Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2023
12:11 μ.μ. - Πέμ, 09/59/2023
Image: Ομόφωνο όχι του δημοτικού συμβουλίου στην κατάργηση της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α - Τι λένε οι εργαζόμενοι του Δήμου

Μίλησαν οι αιρετοί Χ. Χατζημαρκάκη, Α. Πανταζής, Μ. Κοτσιφάκη και η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Ε. Μπρα

Σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιεράπετρας συζητήθηκε το θέμα “Αίτηση διατήρησης του δημοτικού νομικού προσώπου με την επωνυμία «Κοινωνία, Πολιτισμός, Αλληλεγγύη Ιεράπετρας» και με τον τίτλο «ΚΟΙΝΩ. ΠΟΛΙΤΙ. Α ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ» με τις διατάξεις του άρθρου 52 του Ν. 5056/23” με εισηγήτρια την αντιδήμαρχος Χρύσα Χατζημαρκάκη. Η ίδια μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ανέφερε ότι με απόφαση του Υπουργού καταργούνται από 31 -12 2023 όλα τα νομικά πρόσωπα με εξαίρεση το Λιμενικό Ταμείο. Υπάρχει όμως η δυνατότητα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να παραμείνει το Νομικό Πρόσωπο, όμως την τελική απόφαση θα τη λάβει το Υπουργείο. Γνωρίζοντας τις υπηρεσίες που παρέχει το ΝΠ ΚΟΙΝΩΠΟΛΙΤΙΑ, τις χρηματοδοτήσεις που έχει, τον κύκλο εργασιών τη σταδιακή αύξηση των προϋπολογισμών, θεωρήσαμε σωστό να διακδικήσουμε την παραμονή του Ν.Π. Αυτό αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας. Σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό και εφόσον αποφασιστεί η μετάβαση του ΝΠ στον Δήμο, με τις δομές, το προσωπικό, τα περιουσιακά του στοιχεία, προφανώς θα πρέπει να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις του Οργανισμού, να δεχθεί το προσωπικό και να ενσωματωθεί στο λειτουργία του Δήμου κάτι που δνε έχει διευκρινιστεί το πώς θα γίνει. Το μόνο που γνωρίζουμε ότι από 1η Γενάρη 2024 καταργούνται τα νομικά πρόσωπα.

Ακούστε εδώ την κα Χατζημαρκάκη:

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε η κα Ειρήνη Μπρά εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. του ΝΠ ΚΟΙΝΩΠΟΛΙΤΙΑ αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους οι εργαζόμενοι διαφωνούν με την διατήρηση  του Ν.Π και εκείνο που ζητούν είναι η ενσωμάτωση στον Δήμο. Στην ΚΟΙΝΩΠΟΛΙΤΙΑ λειτουργούν 15 δομές και οι εργαζόμενοι είναι 140 με το Διοικητικό μόλις στους 10 κάποιοι συμβασιούχοι. Θεωρούν ότι η δουλειά που γίνεται στο ΝΠ μπορεί να γίνει μέσω της ενσωμάτωσης με τον Δήμο. Επιπλέον τα εργασιακά τους δικαιώματα ια εξασφαλιστούν καλύτερα. Εκτίμησε οτι ο χρόνος που ήρθε η εφαρμογή του νόμου δεν είναι ο κατάλληλος καθώς Δήμοι όπως της Ιεράπετρας περνούν μια μεταβατική περίοδο λόγω αλλαγής της δημοτικής αρχής και θα έπρεπε ή να εφαρμοστεί νωρίτερα ή μετά την ανάληψη θητείας των νέων δημοτικών αρχών.

Ακούστε εδώ την κα Μπρά:

Επίσης μίλησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα” Αργύρης Πανταζής ο οποίος είπε μεταξύ άλλων. Αν και τεκμηριωμένη η άποψη που είχαν συντάξει οι υπηρεσίες του Δήμου η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει εισηγητικό χαρακτήρα καθώς την τελική απόφαση θα τη λάβει το αρμόδιο Υπουργείο. Που προσανατολίζεται στην κατάργηση των Νομικών Προσώπων μέχρι τέλος του χρόνου και δύσκολα θα υπάρξουν εξαιρέσεις. Η κυβέρνηση θέλει να συρρικνώσει τον δημόσιο τομέα. Βέβαια υπάρχουν και ΝΠ που παράγουν χρέη. Σε ότι αφορά το ΝΠ ΚΟΙΝΩΠΟΛΙΤΙΑ Δήμου Ιεράπετρας δεν υπάρχουν χρέη, είναι ένα ζωντανό, εύρωστο, νομικό πρόσωπο με προϋπολογισμό 4 εκατομμύρια ευρώ. Είμαστε αντίθετοι στο να κλείσει το ΝΠ ΚΟΙΝΩΠΟΛΙΤΙΑ και θεωρούμε βεβιασμένες τέτοιες κινήσεις από την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει και ξεκάθαρο τοπίο για το πως θα γίνει η ενσωμάτωση. Από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε ένα άλλο θέμα που διαφάνηκε μέσα από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Φαίνεται να υπάρχει ένας ευτελισμός, μια απαξίωση από μέλη της αιρετής διοίκησης του Ν.Π. προς το Ν.Π. , κάποιες συνεδριάσεις γίνονταν τηλεφωνικά, κάποιοι ακόμα και αντιδήμαρχοι υπέγραφαν μια δυο μέρες μετά τα πρακτικά. Επιπλέον θεωρούμε οτι θα πρέπει να αυξηθεί η τακτική επιχορήγηση του Δήμου προς το Νομικό Πρόσωπο. Τίθεται δε θέμα για την πληρωμή των εργαζομένων από Γενάρη και μετά.

Ακούστε εδώ τον κ. Πανταζή:

Ακόμη, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κα Μαρία Κοτσιφάκη λέγοντας οτι το όλο θέμα είναι πολύ σοβαρό γιατί πέρα από το εργασιακό και μισθολογικό που πρέπει να δούμε, φαίνεται οτι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μείωση της χρηματοδότησης λειτουργίας των δήμων, ειδικά σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας, πολιτισμού, αθλητισμού κ.α. με τα οποία ασχολούνταν Ν.Π. ΄΄οπως η ΚΟΙΝΩΠΟΛΙΤΙΑ. Προβλέπει δε λειτουργία επιτροπών με πλειοψηφία μελών (3/5) από την παράταξη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου που θα μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για έργα χωρίς να απαιτείται μετέπειτα και η έγκριση του δημοτικού συμβουλίου. Άρα πάνε να απαξιώσουν και το Δημοτικό συμβούλιο. Εμείς ζητάμε την κατάργηση του νόμου.

Ακούστε εδώ την κα Κοτσιφάκη: