Οι θέσεις Μ. Θραψανιώτη για τις πολιτικές εξελίξεις

1:30 μ.μ. - Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018
01:12 μ.μ. - Δευ, 10/30/2018
Image: Οι θέσεις Μ. Θραψανιώτη για τις πολιτικές εξελίξεις

Οι Βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανώλης φιλοξενήθηκε σήμερα στην εκπομπή Καλημέρα Λασίθι με τη Μαρία Τσαγκαράκη σε μια εφ΄όλης  της ύλης συνέντευξη.  Απάντησε   αρχικά σε ερωτήματα που είχαν να κάνουν  με την κεντρική πολιτική σκηνή,  τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, την πορεία της οικονομίας στη χώρα μας, την έξοδο από τα μνημόνια, τα σκάνδαλα, την Αγροτική Τράπεζα   , τις περικοπές συντάξεων, τη νομοθετική ρύθμιση για τα χρέη των αγροτών  κ.α. Στο εάν θα πάμε σε βουλευτικές εκλογές ο κ. Θραψανιώτης   μετέφερε αυτό που αναφέρει ο πρωθυπουργός ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ακολουθεί το 1ο μέρος της συνέντευξης του κ. Θραψανιώτη:
 


 
Εν συνεχεία βαρύτητα στη συνέντευξη δόθηκε σε τοπικά θέματα. Για την προσαγωγό διώρυγα και τα συνοδά έργα του φράγματος επανέλαβε τις εξαγγελίες που έκανε ο Γ. Γ. του υπουργείου υποδομών  στην ημερίδα του ΤΟΕΒ για την αφαλάτωση σύμφωνα με τιε οποίες   για τη μεν προσαγωγό ότι  έχουν δεσμευτεί με απόφαση του υπουργού κ. Σπίρτζη 17 εκατομμύρια ευρώ περίπου  για τα δε συνοδά έργα για την ενίσχυση του φράγματος  σε βάθος τριετίας θα δοθούν περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ Τα έργα και οι εξαγγελίες για την Ιεράπετρα - όπως και για τα αρδευτικά δίκτυα στο Οροπέδιο – δεν έχουν να κάνουν με προεκλογικές εξαγγελίες είναι έργα για τα οποία παλεύουμε από  τότε που αναλάβαμε με μεγάλο ΄΄ αντίπαλό ΄΄ μας τη γραφειοκρατία.  Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι υπαρκτό.  Στην  περιοχή της Ιεράπετρας υπάρχουν υπόγεια  νερά που μπορούν να αξιοποιηθούν. Αυτό που χρειάζεται τώρα να γίνει,    είναι η σωστή διαχείριση του νερού. Η λύση της αφαλάτωσης είναι μια λύση έσχατη για την οποία καλό θα είναι με μελέτες να είμαστε έτοιμοι εάν χρειαστεί να γίνει μια μονάδα. Την ίδια ώρα τρέχουν οι διαδικασίες για τη μελέτη της  ενιαίας διαχείρισης υδατικών  πόρων Κρήτης  Έγινε ακόμη συζήτηση για τα ακίνητα που περιέρχονται στο Υπερταμείο για τα οποία δε υπάρχει ενημέρωση ποια συγκεκριμένα είναι στο νομό Λασιθίου ωστόσο διευκρινίζεται ότι έχουν εξαιρεθεί  αρχαιολογικοί χώροι, παραλίες, περιοχές Νatura κ.α. Επίσης συζήτηση  για τα ενεργειακά , τη μικρή και μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα ,  την εξόρυξη φυσικού αερίου κλπ. Σε  ότι έχει να κάνει με τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Θραψανιώτης επεσήμανε   ότι μεγάλη σημασία έχουν τα πρόσωπα και η ταύτιση απόψεων με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο  εκλογικός νόμος έχει καθιερώσει την απλή αναλογική και θα έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν άνθρωποι και  σχήματα που δεν μπορούσαν να το κάνουν μέχρι τώρα.  Το δημοτικό συμβούλιο θα έχει έναν συνεργατικό χαρακτήρα  και  έναν πλουραλισμό , σημείωσε.  Όσον αφορά τους εργάτες γης  είπε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τους παράτυπους εργαζόμενους, εγκρίθηκε ένας αριθμός θέσεων για το νομό Λασιθίου , το σημαντικό όμως είναι πως θα πρέπει να είναι κατοχυρωμένοι και οι εργαζόμενοι αλλά και ο εργοδότης. Σχετικά τώρα  με το μέλλον του ΤΕΙ στην Ιεράπετρα  ο βουλευτής ανέφερε ότι ο Υπουργός Παιδείας  κ. Γαβρόγλου δεσμεύτηκε ότι θα γίνει συζήτηση γενικά  για την  τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κρήτη.  Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται το νομοσχέδιο για τη Θεσσαλία. Αφού ολοκληρωθεί, θα γίνει συζήτηση για την Κρήτη. Εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει περίπου τον Νοέμβρη. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν επιθυμεί συνένωση  με το ΤΕΙ Κρήτης . Είμαστε λοιπόν ένα αναμονή της συζήτησης. Είμαι αισιόδοξος για το ΤΕΙ της Ιεράπετρας , είπε ο κ. Θραψανιώτης
 
 
 
Κλείνοντας προέβη και σε σημαντικές ανακοινώσεις για την Ιεράπετρα  λέγοντας ότι από το  Υπουργείο Εσωτερικών θα εγκριθεί μια πρόταση για την αντικατάσταση  του δικτύου ύδρευσης Ιεράπετρας  ύψους 3.000.000 ευρώ. Επιπλέον ο Τομέας έρευνας και καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει αναλάβει την υποχρέωση  να στηρίξει ερευνητικά έργα  που θα αναδείξουν τα ειδικά  χαρακτηριστικά των αγροτικών προϊόντων στην Κρήτη. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν εξασφαλιστεί 200.000 ευρώ για ερευνητικές δράσεις που αφορούν την Ιεράπετρα με επιστημονικά υπεύθυνο  για την υλοποίηση του προγράμματος τον κ. Παναγιώτη Σαρρή.  


Ακολουθεί το 2ο μέρος της συνέντευξης του κ. Θραψανιώτη: