Ν. Δασκαλάκης: Το πλάνο για την ανάκαμψη και εξυγίανση της ΕΑΣ Ιεράπετρας

11:35 π.μ. - Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022
11:10 π.μ. - Παρ, 07/35/2022
Image: Ν. Δασκαλάκης: Το πλάνο για την ανάκαμψη και εξυγίανση της ΕΑΣ Ιεράπετρας

Πως θα κουρευτούν και θα ρυθμιστούν τα χρέη των 10.000.000€

Σε καλό δρόμο φαίνεται να βρίσκεται η προσπάθεια εξυγίανσης της ΕΑΣ Ιεράπετρας ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργίας της με την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων που για διάφορους λόγους είχαν σταματήσει ή υπολειτουργούσαν.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Νίκος Δασκαλάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι η Ένωση έχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα που είναι η ρευστότητα. Έχει ένα υψηλό χρέος που υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος, περίπου στο 60% είναι από τραπεζικό δανεισμό που ξεκίνησε από παλιά και συνεχίζεται. Μοναδική πιστώτρια τράπεζα στην ΕΑΣ Ιεράπετρας είναι η Παγκρήτια Τράπεζα. Εκτός όμως από τις Τραπεζικές , υπάρχουν και υποχρεώσεις προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικές.

Πρέπει δε να διευκρινιστεί ότι, η Ένωση δεν έχει πουλήσει κανένα από τα ακίνητά της. Τα περιουσιακά στοιχεία της , αγγίζουν και υπερβαίνουν το ποσοστό του χρέους της. Δεν τίθεται θέμα πλειστηριασμού από την τράπεζα, ανέφερε ο κ. Δασκαλάκης

Πρόσθεσε ότι η εταιρία στην οποία έχει ανατεθεί η εξυγίανση της Ένωσης, παρέδωσε τη μελέτη και ήδη δρομολογείται η απόφαση από την αρμόδια επιτροπή της τράπεζας που αναμένεται να είναι θετική. Αυτό πρακτικά σημαίνει ρύθμιση χρεών στην Παγκρήτια, «κούρεμα» προσαυξήσεων για τα πρόστιμα δημόσιου και για ασφαλιστικές υποχρεώσεις. «Κουρεύονται» και οι απαιτήσεις τρίτων όπως προμηθευτών. Όλο αυτό συνοδεύεται από μια επιπλέον χρηματοδότηση της τράπεζας που θα επιτρέψει στην Ένωση να λειτουργήσει τις δραστηριότητες της, να αποκτήσει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, να ανοίξουν οι λογαριασμοί, να ανοίξει το Δημοπρατήριο, να προχωρήσει η Ένωση βήματα μπροστά να προσεγγίσει και άλλες δραστηριότητες όπως μελισσοκομία. Θα μπορέσει επίσης να προχωρήσει σε συνεργασία με τρίτους όπως προβλέπει ο νέος συνεταιριστικός νόμος. Όσο για τους εργαζόμενους, ό,τι χρωστάει η ΕΑΣ στους εργαζόμενους θα τα αποπληρώσει με δόσεις για το σύνολο του ποσού τους και ό,τι δικαιούνται. Δεν θα έχουμε «κούρεμα» στους εργαζόμενους, επεσήμανε ο κ. Δασκαλάκης.

Εν συνεχεία ο κ. Δασκαλάκης αναφέρθηκε στο θέμα των επιδοτήσεων για την ελιά εκτιμώντας ότι δεν θα μειωθούν οι δικαιούχοι αλλά θα λάβουν λιγότερα ποσά. Και αυτό γιατί όπως εξήγησε, η κυβέρνηση στον εθνικό φάκελο που κατέθεσε στις αρμόδιες επιτροπές Ε.Ε. συμπεριέλαβε μαζί με την ελιά και όλα τα δενδρώδη. Με συνέπεια οι δικαιούχοι να αυξηθούν ενώ το συνολικό ποσό της επιδότησης παραμένει το ίδιο.

Τέλος σε ότι αφορά το τι φυτεύεται φέτος στην περιοχή είπε ότι οι περισσότεροι παραγωγοί , γύρω στο 40% φύτεψε τομάτα, ένα ποσοστό στο 28% πιπέρια, ένα 20% αγγούρια και οι υπόλοιποι άλλα είδη.