Ν. Δασκαλάκης: Πώς οι δασικοί χάρτες επηρεάζουν την επιδότηση

11:46 π.μ. - Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022
11:10 π.μ. - Πέμ, 20/46/2022
Image: Ν. Δασκαλάκης: Πώς οι δασικοί χάρτες επηρεάζουν την επιδότηση

Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας

Στην τράπεζα Πειραιώς πιστώνεται σήμερα η επιδότηση στους δικαιούχους προκαταβολής (ύψους 70%) της βασικής ενίσχυσης έτους 2022, με βάση τις αιτήσεις ΟΣΔΕ και μέχρι τη Δευτέρα στις υπόλοιπες τράπεζες , σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Νίκο Δασκαλάκη που μίλησε στον Ηχώ 99,8.

Όπως είπε από την ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου, προέκυψε πανελλαδικά ότι, 533.921 παραγωγοί κρίθηκαν δικαιούχοι καταβολής ποσού ύψους 657.348.067 ευρώ. Στον νομό Λασιθίου οι δικαιούχοι ανέρχονται περίπου σε 22.000 εκ των οποίων οι 6.500 δικαιούχοι είναι από την Ιεράπετρα.

Επισημαίνεται ότι στην πληρωμή περιλαμβάνονται και 26.000 κάτοχοι δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, που προέρχονται από μεταβιβάσεις δικαιωμάτων έτους 2022, οι οποίες εξετάσθηκαν και εγκρίθηκαν.

Τι σημαίνει όμως το 70 % της βασικής ενίσχυσης; Για παράδειγμα, από τα 1000 ευρώ επιδότησης που παίρνει ένας παραγωγός, τα 650 ευρώ είναι βασική ενίσχυση και τα 350 είναι πρασίνισμα, δημοσιονομική προστασία και χρήματα από άλλους κανονισμούς. Άρα το 70% αφορά στα 650 ευρώ που σημαίνει ότι θα λάβει τώρα περίπου 450 ευρώ, εξήγησε ο κ. Δασκαλάκης

Πρόσθεσε οτι από τους ελέγχους προέκυψαν κάποια ζητήματα. Έτσι φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με τα βοσκοτόπια. Οι βοσκότοποι, που είχαν χαρακτηριστεί δημόσιες εκτάσεις, κατανέμονται μόνο σε κτηνοτρόφους. Εδώ υπάρχουν ορισμένα τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Έχουμε λοιπόν το Κτηματολόγιο και τους Δασικούς χάρτες που σε κάποιες περιοχές έχουν ολοκληρωθεί ή είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Όπου έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που δεν έχουν ξεκαθαρίσει είτε γιατί δεν εκδικάστηκαν ενστάσεις παραγωγών είτε γιατί παραγωγοί δεν προχώρησαν σε ενστάσεις. Ενδεχομένως λοιπόν για αυτές τις περιπτώσεις να προκύψουν ζητήματα. Το ερώτημα είναι πώς κάνεις διασταυρωτικό έλεγχο, όταν δεν έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο. Άρα πιθανών να αφαιρεθούν εκτάσεις από επιλέξιμες, άρα μείωση της επιδότησης που θα δοθεί στον παραγωγό, δεδομένου ότι η απόδοση είναι στρεμματική. Αυτό θα φανεί από τα χρήματα που θα πιστωθούν στον παραγωγό, εξήγησε.

Ακούστε εδώ αναλυτικά τον κ. Δασκαλάκη ο οποίος επισημαίνει ότι στην πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2022 δεν περιλαμβάνεται η κατανομή Εθνικού Αποθέματος 2022, τονίζοντας ακόμη ότι επειδή μπορεί να υπάρξουν εξατομικευμένες περιπτώσεις παραγωγών που παρουσίασαν προβλήματα μπορούν να απευθύνονται στην Ένωση για περισσότερες διευκρινίσεις. Εφιστώντας τέλος την προσοχή στις περιπτώσεις παραγωγών που έχουν κάνει αίτηση μεταβίβασης δικαιωμάτων.