Μην βιαστείτε να "ξεκόψετε" το λάδι σας - Ψυχραιμία στους παραγωγούς συνιστά ο Εμμ. Δασενάκης

11:56 π.μ. - Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2022
11:12 π.μ. - Τρί, 27/56/2022
Image: Μην βιαστείτε να "ξεκόψετε" το λάδι σας - Ψυχραιμία στους παραγωγούς συνιστά ο Εμμ. Δασενάκης

Στο 15% πάνω από τις εκτιμήσεις οι φετινές παραγόμενες ποσότητες ελαιολάδου

Την μέχρι τώρα εικόνα της ελαιοσυγκομιδής και των τιμών που διαμορφώνονται στην αγορά αναλύει ο πρόεδρος του Α.Σ. Φοίνικα στον Κουτσουρά Ιεράπετρας. Όπως είπε ο κ. Εμμ. Δασενάκης, σε ότι αφορά τις περιοχές που εξυπηρετούν ως συνεταιρισμός η ελαιοσυγκομιδή έχει φτάσει σε ένα ποσοστό της τάξης του 75% και η διαδικασία συνεχίζεται. Σε άλλες περιοχές το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο. Οι παραγόμενες ποσότητες ήταν αυξημένες κατά 15% από τις αρχικές εκτιμήσεις ωστόσο η ποιότητα επηρεάστηκε από τις καιρικές συνθήκες, τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία με συνέπεια την άνοδο της οξύτητας και τη διαμόρφωση των τιμών προς τα κάτω. Το πολύ θετικό είναι ότι δεν υπήρχαν περιπτώσεις υπολειμματικότητας. Η ζήτηση για εξαγωγές είναι αυξημένη γιατί η Ισπανία και η Ιταλία έχουν λιγότερη παραγωγή φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές, ανέφερε.

Ως προς τις τιμές αυτές παρουσιάζουν αυξομειώσεις και διαμορφώνονται ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά σε συνάρτηση πάντα με τις διαθέσιμες ποσότητες και τη σχέση προσφοράς ζήτησης. και βέβαια την ποιότητα του λαδιού κάθε παραγωγού. Η τιμή με τις οξύτητες που κυμαίνονται στο 0,3 είναι γύρω στα 5,00 ευρώ. Χρειάζεται ψυχραιμία, στη διαχείριση του λαδιού για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τις πολύ καλές τιμές, όπως είπε.

Προσθέτοντας πως εάν υπήρχε μια καλύτερη οργάνωση, ένας καλύτερος συντονισμός, ώστε να αντιμετωπιστούν κάποια προβλήματα όπως η έλλειψη χώρων δεξαμενισμού, τότε σίγουρα η κατάσταση ως προς τη διαχείριση του ελαιολάδου θα ήταν σαφώς καλύτερη και πιο σταθερή. Κάλεσε τους παραγωγούς να μην βιαστούν να πουλήσουν λόγω τιμών , εάν βέβαια δεν έχουν ανάγκη τα χρήματα, συστήνοντας ψυχραιμία.

Ακούστε εδώ τον κ. Δασενάκη