Μεγάλη απάτη με κινεζικές ιστοσελίδες "μαϊμού" - Υπόσχονταν προϊόντα διάσημων οίκων με έκπτωση που οι αγοραστές δεν έλαβαν ποτέ

11:29 π.μ. - Τετάρτη, 8 Μαΐου 2024
11:05 π.μ. - Τετ, 08/29/2024
Image: Μεγάλη απάτη με κινεζικές ιστοσελίδες "μαϊμού" - Υπόσχονταν προϊόντα διάσημων οίκων με έκπτωση που οι αγοραστές δεν έλαβαν ποτέ

Πολλά τα θύματα και στην Ελλάδα - Μεγάλη έρευνα στην Ευρώπη

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ φαίνεται να έχουν εξαπατηθεί δίνοντας στοιχεία καρτών και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σε ένα τεράστιο δίκτυο "μαϊμού" «επώνυμων» διαδικτυακών καταστημάτων που λειτουργούσαν από την Κίνα.

Μια διεθνής έρευνα από τους Guardian, Die Zeit και Le Monde παρουσιάζει τους μηχανισμούς αυτού που το Chartered Trading Standards Institute του Ηνωμένου Βασιλείου περιέγραψε ως μία από τις μεγαλύτερες απάτες του είδους του, με τη δημιουργία συνολικά 76.000 ψεύτικων ιστοτόπων.

Μια συλλογή δεδομένων που εξετάστηκαν από δημοσιογράφους και εμπειρογνώμονες πληροφορικής υποδηλώνουν ότι η επιχείρηση είναι εξαιρετικά οργανωμένη και συνεχίζεται.

Λειτουργώντας σε βιομηχανική κλίμακα, οι προγραμματιστές έχουν δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες "μαϊμού" διαδικτυακά καταστήματα που προσφέρουν προϊόντα με έκπτωση δήθεν από τους μεγάλους οίκους Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace και Prada.

Την ίδια στιγμή, οι διαθέσιμες γλώσσες από αγγλικά έως γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά και ιταλικά που μπορούν να επιλέξουν οι χρήστες στους ιστότοπους, δεν προμηνύουν με τίποτα ότι πρόκειται για απάτη.

Ωστόσο, οι ιστότοποι δεν έχουν καμία σχέση με τις μάρκες που ισχυρίζονται ότι πωλούν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι καταναλωτές που μίλησαν για την εμπειρία τους δήλωσαν ότι δεν έλαβαν κανένα προϊόν.

Τα πρώτα fake e-shop του δικτύου φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν το 2015. Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια έχουν διεκπεραιωθεί περισσότερες από ένα εκατ. «παραγγελίες», σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, οι απατεώνες πίσω από αυτό το δίκτυο φέρεται να προσπάθησαν να αρπάξουν έως και 50 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πολλά από αυτά τα e-shop έχουν «κατέβει», αλλά το ένα τρίτο από αυτά - περισσότερα από 22.500 - εξακολουθούν να λειτουργούν.

Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι 800.000 άνθρωποι, σχεδόν όλοι τους σε Ευρώπη και ΗΠΑ, έχουν δώσει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ 476.000 από αυτούς έχουν δώσει στοιχεία χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, συμπεριλαμβανομένου του τριψήφιου αριθμού ασφαλείας τους. Όλοι τους παρέδωσαν επίσης τα ονόματα, τους αριθμούς τηλεφώνου, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τις ταχυδρομικές διευθύνσεις τους στο fake δίκτυο.

neakriti.gr