Λίγοι οι παραγωγοί που θα απολαύσουν υψηλές τιμές στο ελαιόλαδο

11:11 π.μ. - Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023
11:11 π.μ. - Παρ, 17/11/2023
Image: Λίγοι οι παραγωγοί που θα απολαύσουν υψηλές τιμές στο ελαιόλαδο

Τι αναφέρει ο Μάρκος Αγιαννιωτάκης στην αγροτική εκπομπή “Ιεραπετρίτικη Γη”

Στην πορεία της φετινής ελαιοκομικής περιόδου αναφέρεται σε συνέντευξή του στην αγροτική εκπομπή “ Ιεραπετρίτικη Γη” ο πρόεδρος του Β΄ ελαιουργικού συνεταιρισμού “ ΔΗΜΗΤΡΑ” κ. Μάρκος Αγιαννιωτάκης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε φέτος η χρονιά χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη παραγωγή και τα υψηλά οξέα στα πρώτα λάδια που αλέθονται αυτή την περίοδο. Αιτία των υψηλών οξέων είναι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες και η παρατεταμένη ανομβρία, αν και βρισκόμαστε μήνα Νοέμβρη. Σε συνδυασμό με την δακοπροσβολή που είναι ένα “αγκάθι” της φετινής χρονιάς. Η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη σε ένα ποσοστό 60%-70% σε σχέση με πέρυσι. Ακριβώς τώρα επειδή δεν έχει βρέξει όσοι ραβδίσουν μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στα ελαιόδεντρά τους. Οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και εάν είναι εφικτό ας περιμένουν να βρέξει. Σε κάθε περίπτωση ο καιρός δεν είναι σύμμαχος και εάν συνεχιστεί έτσι, θα έχουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά και του χρόνου, εκτίμησε ο κ. Αγιαννιωτάκης με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ως προς τις τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά είπε ότι ακούγονται πολλά και πολύς λόγος γίνεται για υψηλές τιμές. Στην Πελοπόννησο πχ ακούσαμε για 3 γραμμές - 7 ευρώ, η πράξη. Ο παραγωγός καλό είναι να κάνει λίγο υπομονή και αναλόγως να κινηθεί. Είναι ακόμη λίγο νωρίς για το πως θα διαμορφωθούν οι τιμές, σημείωσε.

Ο κ. Αγιαννιωτάκης στάθηκε στη συνέχεια στην έναρξη λειτουργίας των ελαιουργείων που έγινε με αργούς ρυθμούς. Το ενεργειακό κόστος λειτουργίας των ελαιουργείων έχει αυξηθεί κατά 200% , κόστος, πλέον δυσβάσταχτο. Θεωρεί δε οτι πρέπει να πάμε σε μια διαφορετική πληρωμή του ελαιουργείου από τον παραγωγό και να υπολογίζεται ανά τόνο ελαιοκάρπου.

Κλείνοντας έδωσε κάποιες συμβουλές προς τους παραγωγούς για το πως θα πρέπει να φροντίσουν το χωράφι και τα δέντρα τους σχολιάζοντας, ότι θα φτάναμε στο σημείο Νοέμβρη μήνα να λέμε ποτίστε είναι αφύσικο και είναι ενδεικτικό της κατάστασης όχι μόνο στην ελιά αλλά και σε άλλες καλλιέργειες.