Κινητή μονάδα καρδιολογικού ελέγχου σε νέους από την Περιφέρεια Κρήτης

10:56 π.μ. - Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου 2024
10:01 π.μ. - Πέμ, 04/56/2024
Image: Κινητή μονάδα καρδιολογικού ελέγχου σε νέους από την Περιφέρεια Κρήτης

Τον σχεδιασμό αναλύει ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης Ζάχαρης Ευάγγελος, ιατρός καρδιολόγος

Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης κ. Ζάχαρης Ευάγγελος ιατρός καρδιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης, φιλοξενήθηκε σήμερα στον Ηχώ 99,8 αναλύοντας τις θέσεις του για την υγεία στο νησί και ποιο ρόλο μπορεί να παίξει η Περιφέρεια.

Όπως ανέφερε η Περιφέρεια έχει ήδη συμβάλει και θα συνεχίσει, για την ενίσχυση των δομών υγείας με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καλύπτοντας παράλληλα ανάγκες σε κτιριακές υποδομές. Ωστόσο η Περιφέρεια δεν μπορεί να προσλάβει προσωπικό. Πιέσεις βέβαια μπορούν να ασκηθούν. Το πρόβλημα είναι πως δεν έρχονται γιατροί. Επιλέγουν το εξωτερικό όπου λαμβάνουν μεγαλύτερο μισθό υπό καλύτερες συνθήκες εργασίας. Χρειάζεται λοιπόν η πολιτεία να δώσει κίνητρα, να αυξήσει τους μισθούς του υγειονομικού προσωπικού ώστε να συγκρατήσουμε αυτό το κύμα που φεύγει στο εξωτερικό Λύσεις υπάρχουν αρκεί σε κεντρικό επίπεδο να θέλουν να τις εφαρμόσουν. Επιπλέον τα τρία χρόνια της πανδημίας covid ό,τι επικουρικό προσωπικό πήραμε, η μισθοδοσία του πληρώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, όχι το κράτος, με ένα σημαντικό ποσό που έφτασε τα 23 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε αναλύοντας το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Κρήτης για την υγεία που θα είναι στις προτεραιότητες και αυτή την περίοδο, όπως τόνισε.

Για να προσθέσει. Είμαι κάθετα αντίθετος στις συγχωνεύσεις Νοσοκομείων. Θεωρώ ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν αυτόνομα αλλά και ταυτόχρονα να συνεργάζονται. Χρειάζεται ένας συντονισμός για την ασφαλέστερη κάλυψη του πληθυσμού. Θα μπορούσε για παράδειγμα το πρώτο 15νθήμερο να εφημερεύουν οι καρδιολόγοι του Νοσοκομείου Ιεράπετρας και το δεύτερο 15νθήμερο του Αγίου Νικολάου. Επίσης, γενικότερα, οι προμήθειες υλικών να γίνονται κεντρικά ώστε να αποφεύγονται λάθη, παραλήψεις. Λύσεις υπάρχουν αρκεί να θέλουν να τις εφαρμόσουν, τόνισε.

Για να σταθεί στη συνέχεια στα καρδιολογικά νοσήματα και όσα ακούμε τελευταία για τους αιφνίδιους θανάτους αλλά και τα καρδιολογικά προβλήματα ειδικά σε νέα άτομα, λέγοντας ότι: Ο αιφνίδιος θάνατος υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Δεν θεωρώ ότι αυξήθηκαν τα ποσοστά. Τώρα ίσως δίνεται περισσότερη δημοσιότητα. Συνήθως αυτά τα περιστατικά έχουν υπόστρωμα τη στεφανιαία νόσο, τα εμφράγματα. Θα πρέπει λοιπόν να μειώσουμε τη στεφανιαία νόσο και αυτό μπορεί να γίνει με μείωση του καπνίσματος, της παχυσαρκίας του σακχαρώδη διαβήτη, βάζοντας στη ζωή μας την βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης και την άσκηση. Αιφνίδιοι θάνατοι σε νεαρά άτομα οφείλονται κυρίως σε παθήσεις που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία κυττάρων και κληρονομικά νοσήματα. Από το προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο εφαρμόσαμε το πρόγραμμα ΖΩΗ για εγκατάσταση απινιδωτών σε όλα τα αθλητικά κέντρα της Κρήτης. Σε ένα δεύτερο στάδιο θα έχουμε κινητή καρδιολογική μονάδα για οριζόντιο έλεγχο νέων ατόμων προκειμένου να εντοπίσουμε τέτοια νοσήματα στην περιφέρεια. Αυτό είναι κάτι πρωτοπόρο, είμαστε περήφανοι για αυτό και θα αφορά όλο το νησί, τόνισε.