Καλαντζάκης: « Άμεσα να εξευρεθούν χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και των αρδευτικών δικτύων»

7:36 μ.μ. - Δευτέρα, 8 Απριλίου 2024
07:04 μ.μ. - Δευ, 08/36/2024
Image:  Καλαντζάκης: « Άμεσα να εξευρεθούν χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και των αρδευτικών δικτύων»

Να κινηθούν άμεσα η διαδικασίες από τον Δήμο Ιεράπετρας

Τις περιοχές που πλήγηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά της 6ης Απριλίου επισκέφτηκε ο Επικεφαλής της Παράταξης «Ιεράπετρα νέα Πορεία», κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, μαζί με τον πρώην Πρόεδρο της Κοινότητας Ορεινού, κ. Μανόλη Κουρμουλάκη και τα μέλη της Παράταξής του κα Μαρία Σακαδάκη και κ. Μανόλη Βρυγιωνάκη για να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Κατόπιν, ο κος Καλαντζάκης τόνισε:

«Είναι η τέταρτη φορά που  η ευρύτερη περιοχή του Ορεινού πλήγηκε από μια καταστροφική πυρκαγιά που άφησε πίσω της  τρεις  τραυματίες, πάνω από 2.500 στρέμματα καμένα, 3.000 μ αρδευτικά δίκτυα και περιουσίες κατεστραμμένες. Ο ανθρώπινος παράγοντας, η αμέλεια, ο ωχαδερφισμός  φαίνεται ότι ήταν η αιτία της έναρξης της φωτιάς. Ο ανθρώπινος παράγοντας από την άλλη πλευρά ήταν και εκείνος που έδρασε καταλυτικά για την όσο το δυνατό ταχύτερη κατάσβεσή της. Άνθρωποι που με διάθεση προσφοράς, ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες συνέβαλλαν με κίνδυνο της ζωής τους στον μέγιστο βαθμό στον περιορισμό της πυρκαγιάς.

Θέλω να ευχαριστήσω: σύσσωμο το Πυροσβεστικό Σώμα για την άμεση κινητοποίηση και την παροχή έμψυχου και υλικού δυναμικού, τα εναέρια μέσα που έδρασαν καταλυτικά στην κατάσβεση, την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα που φρόντισαν για την προστασία των πολιτών και την ασφαλή διεξαγωγή της απομάκρυνση τους από τους οικισμούς, το Δασαρχείο, το ΕΚΑΒ και το περιφερειακό τμήμα Ιεράπετρας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τις εθελοντικές ομάδες και τους εθελοντές από όλο τον νομό που έφτασαν για να προσφέρουν βοήθεια με την έναρξη της πυρκαγιάς και τους κατοίκους των περιοχών που πλήγηκαν  οι οποίοι με αληθινή αυταπάρνηση προστάτευσαν τον τόπο τους με όσα μέσα διέθεταν, τους υπαλλήλους του Δήμου της Ιεράπετρας, τη Δημοτική Αστυνομία και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας οι οποίοι από την πρώτη στιγμή έφτασαν στο σημείο και συνέδραμαν στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Δεν πρέπει, όμως, να μένουμε μόνο στις ευχαριστίες. Πρέπει να έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στην επόμενη ημέρα. Στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών και ειδικά των δικτύων άρδευσης, προκειμένου να μην καταστραφούν τόσο οι ελαιοκαλλιέργειες, όσο και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες των συμπολιτών μας, αλλά και στην αναδάσωση της περιοχής. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες από τον Δήμο, ώστε, όπως γινόταν σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, να εξευρεθούν τάχιστα χρηματοδοτήσεις είτε από την Κυβέρνηση είτε από την Περιφέρεια.

Τέλος, θέλω να ευχηθώ στους τραυματίες μας ταχεία ανάρρωση. Η σκέψη μου είναι μαζί τους».

Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Ιεράπετρα νέα Πορεία

Θεοδόσης Καλαντζάκης