Κ. Σπυριδάκη: Στον αέρα και το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μακρύ Γιαλού

10:15 π.μ. - Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024
10:04 π.μ. - Δευ, 22/15/2024
Image: Κ. Σπυριδάκη: Στον αέρα και το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μακρύ Γιαλού

Απάντηση του ΥΠΟΙΚ στην Ερώτηση της Κ. Σπυριδάκη για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μακρύ Γιαλού

Στην Ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, για την ανέγερση και τη λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου (Π.Π.Ι.) Μακρύ Γιαλού απάντησε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την υπ’ αριθμ. 7013/11.04.2024 απάντηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ καθώς και την υπ’ αριθμ. 53122/11.04.2024 απάντηση της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ).

Όπως αναφέρει και η Βουλευτής στην Ερώτησή της, «το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μακρύ Γιαλού αποτελεί ένα έργο ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινότητα και την παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης […] που θα εξυπηρετήσει όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και τους κατοίκους των γύρω τοπικών κοινοτήτων με συνολικό πληθυσμό 5.000 μόνιμους κατοίκους». Βέβαια, όπως χαρακτηριστικά συμπληρώνει, ο αριθμός αυτός είναι πλασματικός διότι δε λαμβάνει υπόψη του την έντονη τουριστική δραστηριότητα της περιοχής κατά τους θερινούς μήνες.

Αναφορικά με την εξέλιξη του έργου η Λασιθιώτισσα Βουλευτής, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, αναφέρει πως «μέχρι σήμερα το έργο αυτό παρόλη την ωριμότητά του δεν έχει ξεκινήσει, η χρηματοδότησή του δεν έχει διασφαλιστεί και η τοπική κοινωνία εκφράζει την αγωνία της, καθώς το έργο κινδυνεύει να χαθεί. Αξίζει να υπογραμμιστεί πως το χρονικό περιθώριο πλέον είναι πολύ μικρό δεδομένου ότι βάσει των όρων της διαθήκης του δωρητού, σε περίπτωση που δεν ανεγερθεί το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, το οικόπεδο θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του Μοναστηριού της Παναγίας Καλυβιανής στο Ηράκλειο».  Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένων των κυβερνητικών εξαγγελιών για χρηματοδότηση του εν λόγω έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, κάλεσε τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, και Υγείας να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα:

1. Υπάρχει τελικά, ή όχι εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την ανέγερση και τη λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Μακρύ Γιαλού; 

2. Είχε κατατεθεί πρόταση ένταξης του έργου αυτού στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Και αν ναι, όπως προσκομίσετε το σχετικό έγγραφο. 

3. Είχε ενταχθεί το έργο αυτό στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Και αν ναι, γιατί απεντάχθηκε; 

4. Πώς προτίθεστε να εξασφαλίσετε την πλήρη χρηματοδότηση του έργου και να διασφαλίσετε πως το εν λόγω έργο δεν θα χαθεί, δεδομένων των όρων της διαθήκης όπως αυτοί αποτυπώνονται από την υπ’ αριθμ. πρωτ. 8073/18.10.2010 Απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης;

Όπως σημειώνεται τόσο στην Απάντηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ όσο και στην Απάντηση της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), το εν λόγω έργο δεν έχει ενταχθεί ούτε στο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και 2021-2027, ούτε και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» (ΕΣΑΑ), παρά βέβαια τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες.

Δεδομένου ότι η Ερώτηση υποβλήθηκε τόσο προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όσο και προς τον Υπουργό Υγείας, η Βουλευτής αναμένει με αγωνία την Απάντηση και του έτερου συναρμόδιου Υπουργείου αναφορικά με το μέλλον του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Μακρύ Γιαλού.