Επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ: Διορθώσεις fast track στο σύστημα ΟΣΔΕ για την καταβολή της β' δόσης πριν τα Χριστούγεννα - Δείτε την προθεσμία

10:43 π.μ. - Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023
10:12 π.μ. - Τρί, 12/43/2023
Image: Επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ: Διορθώσεις fast track στο σύστημα ΟΣΔΕ για την καταβολή της β' δόσης πριν τα Χριστούγεννα - Δείτε την προθεσμία

Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2023 (eae2023.opekepe.gov.gr) άνοιξε για διορθώσεις, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στην πληρωμή της εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης, έως τις 15 Δεκεμβρίου

Άνοιξε το σύστημα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν οι διορθώσεις ενόψει της εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης. Ωστόσο, το σύστημα θα μείνει ανοιχτό μόλις μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου και ήδη από φορείς ενεργοποίησης στη χώρα μας εκφράζεται η θέση ότι αυτό το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό για να γίνουν οι διορθώσεις σε όλο αυτό το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να καταβάλει τη δεύτερη δόση των επιδοτήσεων στην καλύτερη περίπτωση την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου και να μην ξεκινήσει να πιστώνει τους λογαριασμούς την Παρασκευή 22 του μήνα, διότι μεσολαβεί το σαββατοκύριακο και είναι τη Δευτέρα τα Χριστούγεννα και ως εκ τούτου, θα κινδυνεύσουν πολλοί παραγωγοί να περάσουν τα Χριστούγεννα χωρίς τα χρήματα της ενίσχυσης, που, έτσι κι αλλιώς, αναμένονται “ψίχουλα”!

Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2023 (eae2023.opekepe.gov.gr) άνοιξε για διορθώσεις, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στην πληρωμή της εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης, έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Η εγκύκλιος

Υπενθυμίζεται πως ο Οργανισμός Πληρωμών είχε εκδώσει σχετική εγκύκλιο με την οποία ενημέρωνε για τις διορθώσεις στις οποίες μπορεί να προχωρήσει ο παραγωγός, ανάλογα με τα αποτελέσματα του monitoring. Το αγροτεμάχιο χαρακτηρίζεται ανάλογα τα αποτελέσματα σε:

- “Πράσινο” σημαίνει ότι το αγροτεμάχιο βρέθηκε σύμμορφο (ανά παρέμβαση) και η προσδιορισθείσα έκτασή του θα υπολογιστεί μετά το πέρας των διασταυρωτικών ελέγχων, αφαιρώντας πιθανά μη επιλέξιμα στοιχεία του υποβάθρου (sub για το σύνολο των νομών, ilots, subilots Extra).

- To “κόκκινο” σημαίνει ότι το τεμάχιο δεν είναι σύμμορφο.

- Για το “κίτρινο” απαιτούνται επιπρόσθετα στοιχεία/ενέργειες.

- Το “λευκό” σημαίνει ότι δεν ήταν δυνατή η εξαγωγή οποιοδήποτε συμπεράσματος αλγοριθμικά και απαιτείται φωτογραφία με γεωσήμανση.

Μη επιτρεπτές

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι μη επιτρεπτές διορθώσεις είναι οι ακόλουθες:

- Ψηφιοποίηση αγροτεμαχίων: Δεν επιτρέπεται η ψηφιοποίηση εκτός των αρχικά καθορισμένων ορίων των αγροτεμαχίων. Ως “Αρχικά όρια” νοούνται τα όρια των αγροτεμαχίων όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί κατά την προκαταβολή. Σε περίπτωση που η νέα γεωμετρία ενός αγροτεμαχίου υπερβαίνει αυτά τα όρια και η επιπλέον έκταση είναι μεγαλύτερη από 50 τετραγωνικά μέτρα, η μεταβολή είναι μη επιτρεπτή. Επιτρέπεται η διαίρεση ενός αγροτεμαχίου σε δύο μέρη, εφόσον αμφότερα βρίσκονται εντός των αρχικών ορίων.

- Αιτήματα ενίσχυσης: Δεν επιτρέπεται η προσθήκη αιτημάτων για: Βασική Εισοδηματική Στήριξη, Παρέμβαση Π3-71 (Μ13), Νέους Γεωργούς, Ειδική Ενίσχυση για το Βαμβάκι ή Συνδεδεμένη Ενίσχυση για το Ρύζι και τον Αραβόσιτο.

Η ΕΑΕ θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2023, για να ληφθούν υπόψη οι διορθώσεις στην πληρωμή της εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης.

Ενστάσεις έως 18 Δεκεμβρίου για πληρωμή στο τέλος του έτους

Στο μεταξύ, περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου έχουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι προκειμένου να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://eae2023.opekepe.gov.gr όσον αφορά στην εξισωτική αποζημίωση του έτους 2023, συνολικού ποσού της τάξης των 255.076.923 ευρώ, μετά την ανάρτηση της λίστας των δικαιούχων και των ποσών που έχουν λαµβάνειν. Στόχος να ακολουθήσει η πληρωμή των παραγωγών, η οποία δρομολογείται για το τέλος του μήνα, µε πιθανότερη ημερομηνία την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου.

Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι η ενδικοφανής προσφυγή δύναται να αφορά επαναξιολόγηση της αίτησης ενίσχυσης µέσω της ισχύουσας διαδικασίας ή ένσταση κατά ενός ή περισσότερων κωδικών απόρριψης. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι ο παραγωγός θα πρέπει να επισυνάψει και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλιώς δε θα καταστεί δυνατή η οριστικοποίηση της προσφυγής του.

neakriti.gr