ΕNTOMOLAND: Η Ιεράπετρα παράγει τα δικά της ωφέλιμα έντομα

10:49 π.μ. - Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023
10:06 π.μ. - Τετ, 07/49/2023
Image: ΕNTOMOLAND: Η Ιεράπετρα παράγει τα δικά της ωφέλιμα έντομα

Ο Αντώνης Θωμαδάκης , ιδιοκτήτης της ΕNTOMOLAND καλεσμένος της αγροτικής εκπομπής του Ηχώ 99,8 « Ιεραπετρίτικη Γη»

Ο κ. Αντώνης Θωμαδάκης , ιδιοκτήτης της ΕNTOMOLAND ήταν καλεσμένος της αγροτικής εκπομπής του Ηχώ 99,8 « Ιεραπετρίτικη Γη» που μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 9.00 το πρωί και σε επανάληψη κάθε Πέμπτη στις 14.00.

hxonews

H EΝΤΟΜΟLAND είναι μια πρωτοπόρος εταιρεία που ασχολείται με την παραγωγή ωφέλιμων εντόμων και συμβάλλει στην παραγωγή προϊόντων υψηλής θρεπτικής αξίας καθαρά από υπολείμματα χημικών.

hxonews

Όπως τόνισε ο κ. Θωμαδάκης, η αγορά ζητά πιστοποιημένα προϊόντα με λιγότερες δραστικές ουσίες. Με το σκεπτικό αυτό λοιπόν προχώρησαν στην παραγωγή ωφέλιμων εντόμων. Αναλύοντας μάλιστα τη διαδικασία παραγωγής εντόμων, τις δυσκολίες παραγωγής ώστε να προσφέρουν στην αγορά ένα ποιοτικό προϊόν προσαρμοσμένο στο μικροκλίμα της περιοχής.

hxonews
hxonews

Έτσι για παράδειγμα για την αντιμετώπιση της Tuta absoluta διαπιστώθηκε ότι το Nesidiocoris αποδίδει γιατί τρέφεται με τα αβγά της tuta οπότε μειώνει τον πληθυσμό της. Το Nesidiocoris πολλαπλασιάζεται συνήθως σε φυτά, πχ καπνού. Προμηθεύονται λοιπόν τέτοια φυτά και μέσα σε θαλάμους, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, τοποθετούν ωφέλιμα έντομα. Τους δίνουν μέσω των φυτών, «έτοιμο φαγητό» και έτσι γίνεται ο πολλαπλασιασμός τους. Εν συνεχεία συγκεντρώνουν τα έντομα σε μπουκαλάκια και έτσι προμηθεύουν τον παραγωγό. Για άλλα έντομα ακολουθείτε άλλη διαδικασία, εξηγεί. Επίσης παράγουν το Orius laevigatus για τον θρίπα της πιπεριάς. Καθώς και άλλα ωφέλιμα έντομα χρήσιμα σε καλλιέργειες για την πιπεριά, τη μελιτζάνα, καλλωπιστικά φυτά, δενδρώδεις καλλιέργειες ελιά κ.α.

hxonews

Στους στόχους είναι η παραγωγή βομβίνων και ευελπιστούν ότι σε έναν χρόνο θα είναι σε θέση να διαθέσουν βομβίνους σε παραγωγούς. Επίσης έχουν συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ καθώς και πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της tuta της τομάτας και του δάκου της ελιάς και τα αποτελέσματα των προσπαθειών εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια θα βρουν λύση μέσω ωφελίμων εντόμων για την καταπολέμησή τους.

hxonews

Προσθέτει ότι η έλλειψη εμπειρίας δυσκολεύει το έργο τους ωστόσο προσπαθούν να ενημερώνονται και να αντιμετωπίζουν το όποιο πρόβλημα προκύπτει. Επίσης δυσκολίες αντιμετώπισαν από γραφειοκρατικής άποψης.

Ακούστε εδώ τον κ. Θωμαδάκη

hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews