Δύο «καραβιές» μεταναστών σε Ηράκλειο και Χανιά - Στον εισαγγελέα 2 Αιγύπτιοι διακινητές

9:43 π.μ. - Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023
09:09 π.μ. - Δευ, 25/43/2023
Image: Δύο «καραβιές» μεταναστών σε Ηράκλειο και Χανιά - Στον εισαγγελέα 2 Αιγύπτιοι διακινητές

Για την Ιταλία πήγαιναν, αλλά τους άφησαν στην Κρήτη

Τριάντα μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι - όπως όλα δείχνουν - ξεκίνησαν το ταξίδι τους για μια καλύτερη ζωή από τα παράλια της Λιβύης, βγήκαν χθες Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στη στεριά, στα νοτιοδυτικά παράλια του νομού Ηρακλείου.

Πρόκειται για ανθρώπους από την Αίγυπτο, τη Συρία και την Παλαιστίνη, οι οποίοι εντοπίστηκαν εμφανώς ταλαιπωρημένοι χθες Κυριακή το πρωί να κινούνται στην περιοχή μεταξύ Πιτσιδίων και Ματάλων, στη Μεσαρά. Όπως όλα δείχνουν, οι πρόσφυγες είχαν προορισμό την Ιταλία.

Χθες το απόγευμα, οι Αρχές συνέλαβαν δύο από τους συνολικά 32 αλλοδαπούς. Πρόκειται για Αιγύπτιους, οι οποίοι φέρονται ως οι διακινητές των υπόλοιπων 30 ατόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμφότεροι αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα Δευτέρα, ενώπιον του εισαγγελέα.

Όπως μετέδωσε χθες η “ΚΡΗΤΗ TV”, στελέχη του Λιμενικού εντόπισαν το ξύλινο σκάφος με το οποίο ταξίδεψαν οι δεκάδες πρόσφυγες, εγκαταλελειμμένο στη θαλάσσια περιοχή των Ματάλων. Το πλοιάριο ρυμουλκήθηκε εν συνεχεία στον Κόκκινο Πύργο. Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή ημέρα βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησής των αλλοδαπών από τις Αρχές.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι χθες Κυριακή, οι πρώτοι 25 εκ των μεταναστών μεταφέρθηκαν οδικώς από τη Μεσαρά στο Ηράκλειο. Όλοι τους επρόκειτο να φιλοξενηθούν χθες στην αίθουσα λιμενεργατών στο Ηράκλειο, ενώ τους δόθηκαν νερό και τροφή.

«Οι μετανάστες βρέθηκαν κοντά στα Μάταλα, μεταξύ Ματάλων και Πιτσιδίων. Τους έφερε εδώ πέρα η Αστυνομία σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο. Εμείς ως Οργανισμός Λιμένος, που τους φιλοξενούμε εδώ, κληθήκαμε να παράσχουμε κάθε βοήθεια που θα χρειαστεί, όπως νερό και τρόφιμα», ανέφερε χθες ο διευθυντής Λιμενικών Υπηρεσιών του ΟΛΗ κ. Μανόλης Φραγκάκης.

«Ο μηχανισμός στήθηκε άμεσα. Τους έφεραν εδώ πέρα οι Αρχές (το Λιμεναρχείο μαζί με την ΕΛ.ΑΣ.). Εμείς, που κληθήκαμε ως Οργανισμός, παρευρεθήκαμε αμέσως, τους φέραμε χημικές τουαλέτες, νερά (...), ό,τι μας πει η λιμενική Αρχή θα το κάνουμε», ανέφερε επιπρόσθετα ο κ. Φραγκάκης.

Ας σημειωθεί ότι, όπως όλα δείχνουν, το ταξίδι των δεκάδων προσφύγων ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό - κατά πάσα πιθανότητα - την Ιταλία.

Παλαιόχωρα

Το απόγευμα της Κυριακής, βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τη μεταφορά στη στεριά 22 μεταναστών που εντοπίστηκαν σε σκάφος που έπλεε 77 ν.μ. δυτικά της Κρήτης. Οι άνθρωποι επρόκειτο να μεταφερθούν στην Παλαιόχωρα Χανίων.

neakriti.gr