Αγιαννιωτάκης: Πάνω από 50 εκ. ευρώ θα λείψουν από την αγορά της Ιεράπετρας λόγω μειωμένης παραγωγής λαδιού

11:45 π.μ. - Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024
11:01 π.μ. - Παρ, 12/45/2024
Image: Αγιαννιωτάκης: Πάνω από 50 εκ. ευρώ θα λείψουν από την αγορά της Ιεράπετρας λόγω μειωμένης παραγωγής λαδιού

Ο Μ. Αγιαννιωτάκης γεωπόνος και πρόεδρος του Β’ ελαιουργικού συνεταιρισμού μίλησε στον Ηχώ 99,8

Με αφορμή την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 19/1 στον κινηματογράφο REX στον Άγιο Νικόλαο με θέμα «Καλλιέργεια της ελιάς» μίλησε σήμερα στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του Β’ ελαιουργικού συνεταιρισμού και γεωπόνος, κ. Αγιαννιωτάκης. Στην ημερίδα θα αναφερθούν οι ορθές τακτικές καλλιέργειας και τρόποι φυτοπροστασίας.

Σε ερώτηση σχετικά με την εικόνα των ελιών, ο ίδιος ανέφερε πως απαιτούνται τουλάχιστον 20 μέρες με πολύ κρύο και έντονες βροχοπτώσεις για να υπάρξουν θετικές προβλέψεις για την επόμενη χρονιά. Ακόμη, απασχολεί τους παραγωγούς η μείωση που είδαν στις επιδοτήσεις τους που ήταν της τάξεως του 30-35%. Είναι αρκετά δύσκολο να αναπληρωθούν τα χρήματα που χάθηκαν από εκεί. Από την έλλειψη του λαδιού που θα διατεθεί προς πώληση εκτιμάται πως θα χαθούν περίπου 50-60 εκ. ευρώ. Η αιτία για αυτή την πραγματικότητα δεν είναι άλλη από τον ήπιο χειμώνα που είχαμε πέρυσι.

Σχετικά με το ζήτημα της ασφάλισης, ο ίδιος συμβουλεύει τους ελαιοπαραγωγούς να είναι ασφαλισμένοι. Είναι ωστόσο γεγονός πως το πλαίσιο της ασφάλισης δεν τους δίνει την δυνατότητα να αποζημιωθούν για όλα τα προβλήματα που προκύπτουν. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Επιπλέον, ο κ. Αγιαννιωτάκης τόνισε την σπουδαιότητα αλλαγής του τρόπου άρδευσης και την υιοθέτηση του συστήματος ‘σταγόνα’ καθώς με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μικρότερη κατανάλωση σε νερό. Είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι παραγωγοί από ημερίδες που πραγματοποιούνται. Ακόμη, συμβουλεύει τους παραγωγούς να βάλουν λίπασμα και να κάψουν τα κλαδιά αυτές τις μέρες.

Στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις επόμενες μέρες, ο ίδιος θα μιλήσει για τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να ωφεληθεί ο παραγωγός μέσω των συνεταιρισμών. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως είναι μονόδρομος να συνεταιριστούμε σωστά. Οι συνεταιρισμοί άλλωστε πρέπει να είναι ασπίδες για τους παραγωγούς αλλά για να είναι αυτό εφικτό οι συνεταιρισμοί οφείλουν να είναι εύρωστοι.

Τέλος, σχετικά με την φετινή παραγωγή του λαδιού, ο ίδιος αποκάλυψε πως έβγαλαν μόλις το 35% της περσινής παραγωγής. Συμβούλεψε τους παραγωγούς να ποτίσουν τα δέντρα τους προκειμένου να τα βοηθήσουν αν συνεχιστεί ο καλός καιρός. Κλείνοντας, ο κ. Αγιανιωτάκης τονισε πως υπάρχει ανάγκη ώστε να βρεθούν τρόποι για να μην καταφύγουμε στην έσχατη λύση, δηλαδή να φυτέψουμε σε ορεινές περιοχές.