Κάηκε ο τόπος σε Αχλιά ,Μαύρο Κόλυμπο και Κουτσουρά

7:59 μ.μ. - Σάββατο, 6 Απριλίου 2024
07:04 μ.μ. - Σάβ, 06/59/2024
Image: Κάηκε ο τόπος σε Αχλιά ,Μαύρο Κόλυμπο και Κουτσουρά

Διάσπαρτες εστίες σε όλες τις περιοχές, σε επιφυλακή την νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ξύπνησαν μνήμες  καταστροφής, από την μεγάλη πυρκαγιά στο Κουτσουρά πριν από αρκετά χρόνια από την σημερινή πυρκαγιά 6-4-2024 που ξέσπασε τα ξημερώματα στην περιοχή των Σκινοκαψάλων του Δήμου Ιεράπετρας .

hxonews

Σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε ελαιώνα των Σκινοκαψάλων μετά από καύση φυτικών υπολειμμάτων που έκαιγαν από την προηγουμένη μέρα στον συγκεκριμένο Ελαιώνα .Γρήγορα η φωτιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και   έφτασε σε Αχλιά ,Μαύρο Κόλυμπο και  Κουτσουρά .

hxonews

Το 112 ήχησε  το πρωί σε αυτές τις περιοχές και η πολιτική προστασία της Αντιπεριφέρειας  φρόντισε για λεωφορεία σε περίπτωση που χρειαζόταν ,ενώ εθελοντές από όλα τα μέρη του Λασιθίου έφτασαν με μικρές υδροφόρες και αγροτικά  μηχανήματα. Οι εθελοντές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο περιορισμό της πυρκαγιάς αφού γνωρίζουν καλά την περιοχή κυρίως  τους αγροτικούς δρόμους με αποτέλεσμα να οδηγούν γρήγορα και σωστά τα πυροσβεστικά οχήματα από κάθε γωνιά της Κρήτης  στο τόπο της πυρκαγιάς.

Η στιγμή του ανεμοστρόβιλου στο Μαύρο Κόλυμπο

hxonews

Στο σημείο έφτασαν πυροσβεστικές δυνάμεις από όλο το Λασίθι και την υπόλοιπη Κρήτη η ΕΜΑΚ ,πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής ενώ αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν ακόμα και από την περιοχή της Μεσσαράς.

hxonews

Η πολιτική προστασία του δήμου  με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ Ν. Παπαδάκη συντόνιζε σε συνεργασία με το συντονιστικό που στήθηκε επι τόπου με την πολιτική προστασία του Λασιθίου   ,ο δήμαρχος και όλοι οι αντιδήμαρχοι έδωσαν το παρόν ,ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ Ανδρουλάκης  που από το πρωί ζητούσε εναέρια μέσα βλέποντας και ο ίδιος τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις της πυρκαγιάς και το μεγάλο μέτωπο από τα Αχλιά  το Μαύρο Κόλυμπο  έως και τον Κουτσουρά.

Η βουλευτής Λασιθίου Κατερίνα Σπυριδάκη σβήνει φωτιές 

hxonews

Το παρόν έδωσαν η βουλευτής Λασιθίου Κ. Σπυριδάκη ο Βουλευτής Ηρακλείου  του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης, ο Σιμεωνίδης Σίμος, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Λασιθίου του ΚΚΕ,  μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο Σητείας με τη Λαϊκή Συσπείρωση. η περιφερειακή σύμβουλος κ Ελένη Βλάσση .Ενώ τα τρία οχήματα του ΕΚΑΒ τελικά χρειάστηκαν αφού    από τις φλόγες υπέστη εγκαύματα ένας 76χρονος ο οποίος νοσηλεύεται δια σωληνωμένος, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε στο πόδι ενώ πολίτης τραυματίστηκε από πτώση. Ο 76χρονος σύμφωνα με πληροφορίες  αγνόησε τις παραινέσεις των πυροσβεστών να αποχωρήσει κι ενώ προσπαθούσε να συνδράμει στο έργο της κατάσβεσης για να σώσει την περιουσία του υπέστη σοβαρά εγκαύματα.

hxonews

Στην κατάσβεση επιχειρούν 169 πυροσβέστες, με 12 πεζοπόρα τμήματα, 38 οχήματα και 1 ελικόπτερο που επιχείρησε τις  απογευματινές ώρες με ρίψεις στην περιοχή του Κουτσουρά κυρίως μιας και οι άνεμοι που πνέουν είναι ισχυροί, εντάσεως 7 έως και 8 μποφόρ .

Το ιστορικό  της καταστροφής μέσα από τις ζωντανές μεταδόσεις στο facebook 

hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
Κεντρική φωτογραφία
hxonews