Διεθνή

Ξεκίνησε η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία

#
09.10.2019 16:53

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε μέσω twitter τη στρατιωτική εισβολή στη Βόρεια Συρία

Ξεκίνησε, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, η εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, κατά κουρδικών θέσεων. 
 
"Στόχος μας είναι να καταστρέψουμε τον τρομακτικό διάδρομο που προσπαθεί να διαμορφωθεί στα νότια σύνορα και θα φέρει την ειρήνη και την ειρήνη στην περιοχή, θα εξαλείψουμε την απειλή της τρομοκρατίας" δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος.
 
 
Ο δρόμος για την επίθεση της Τουρκίας κατά των Κούρδων άνοιξε μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ -παρά τις πρόσφατες παλινωδίες- να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τις εν λόγω περιοχές στη Συρία. Η Άγκυρα εδώ και καιρό επιθυμεί να διαλύσει τις κουρδικές δυνάμεις (YPG) που βρίσκονται ανατολικά του Ευφράτη και έχουν δημιουργήσει μια αυτόνομη περιφέρεια μετά τις σημαντικές νίκες που πέτυχαν κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Οι Κούρδοι αναδείχθηκαν η πιο αξιόμαχη και αξιόπιστη δύναμη κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και για το λόγο αυτό έχουν εδώ και καιρο την υποστήριξη των ΗΠΑ και των υπόλοιπων Δυτικών Δυνάμεων.
 
Όμως για την Τουρκία παραμένουν «τρομοκράτες» και το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί μια αυτόνομη Κουρδική περιφέρεια, εν είδει κρατικής οντότητας, στα σύνορά της Τουρκίας αποτελεί τον εφιάλτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς φοβάται πως θα ενισχυθούν και οι Κούρδοι αυτονομιστές εντός του τουρκικού εδάφους. Στόχος της Άγκυρας είναι να διαλύσει τους Κούρδους στη Βόρεια Συρία, δημιουργώντας μια «ζώνη ασφαλείας», όπως την αποκαλεί.
 
Μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη σε βάθος 30 χλμ. μέσα στη Συρία και σε πλάτος 500 χλμ. που θα αρχίζει από τον Ευφράτη και φθάνει έως τα ιρακινά σύνορα και θα χωρίζει τα τουρκικά σύνορα από θέσεις των Κούρδων της YPG. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε επίσημα η Άγκυρα σκέφτεται να χρησιμοποιήσει την εν λόγω ζώνη για καταυλισμούς προσφύγων από τη Συρία που βρίσκονται στην Τουρκία και εκτιμώνται σε εκατομμύρια. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ερντογάν θα καταφέρει από τη μία να απομακρύνει την «απειλή» των YPG και ταυτόχρονα να μειώσει τον αριθμό των Σύρων που ζουν στην Τουρκία, δεδομένου ότι το αντισυριακό αίσθημα ολοένα και αυξάνεται.
 
 
 
Η απόφαση του Τραμπ αποτέλεσε αναμφισβήτητα μια διπλωματική νίκη του Ερντογάν, και ως τέτοια εξέλήφθη από όλους τους διεθνείς αναλυτές. Όμως κρύβει και πολλούς κινδύνους για την Άγκυρα. Οι Κούρδοι πέρα από ιδιαίτερα ικανοί πολεμιστές, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις επιτυχίες κατά του Ισλαμικού Κράτους, είναι και πολύ καλά εξοπλισμένοι, καθώς μέχρι σήμερα προμηθεύονταν όπλα από τις ΗΠΑ. Επιπλέον η σχεδιαζόμενη επιχείρηση της Άγκυρας αφορά μια πολύ μεγάλη περιοχή, που δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί και σίγουρα θα έχει τεράστιο κόστος για την ήδη «πληγωμένη» τουρκική οικονομία. Επιπλέον η κοινή γνώμη στην Τουρκία γίνεται όλο και αρνητική τόσο απέναντι στον Ερντογάν, όσο και για την εμπλοκή στο «συριακό χάος».
 
Ένα άλλο καίριο ερώτημα, που απασχολεί κυρίως τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι τι θα γίνει με τις ευρωπαίους τζιχαντιστές που πολέμησαν με το Ισλαμικό Κράτος και κρατουνται στις περιοχές των κουρδικών δυνάμεων. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό ευρωπαίων υπηκόων με τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί μέχρι πρόσφατα πως θα αφήσει ελεύθερους ώστε να επαναπατριστούν. «Η Τουρκία θα είναι τώρα υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ΙΚ εντός της ζώνης αυτής που πιάστηκαν αιχμάλωτοι τα δύο τελευταία χρόνια», είχε ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος, προκαλώντας ανησυχία, τόσο για την ικανότητα, όσο και για τις προθέσεις της Άγκυρας να διαχειριστεί ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα για τις ευρωπαϊκές χώρες.
 
Πηγή tvxs
 
-->

Σχετικά άρθρα

Έλληνες δημοσιογράφοι στον πόλεμο Τουρκίας Συρίας με χορηγό τον Ερντογάν;

Η αξιοπιστία των Μ Μ Ε

Ξεκίνησε η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε μέσω twitter τη στρατιωτική εισβολή στη Βόρεια Συρία

Καπνός χωρίς φωτιά στην Ιεράπετρα

Μέχρι την Κρήτη ο καπνός από μεγάλη πυρκαγιά στην Τουρκία

Ανατολικά της Κρήτης πλέουν τα τουρκικά πλοία στην άσκηση "Θαλσσόλυκος"

Η τουρκική άσκηση “Θαλασσόλυκος”, με τη συμμετοχή 131 πλοίων και 57 αεροσκαφών, ξεκίνησε και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαΐου.

Η Κρήτη κέρδισε τις εντυπώσεις στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΙΜΤΜ στο Τελ Αβίβ

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τη νέα τουριστική περίοδο στην Κρήτη είναι τα μηνύματα που έρχονται από την 25η Διεθνή Τουριστική Έκθεση «International Mediterranean Tourism Market – IMTM 2019»

Προβολή της Σητείας στη Νορβηγία, συμμετοχή στην διεθνή έκθεση τουρισμού στο Όσλο

Ο Δήμος Σητείας με την οικονομική υποστήριξη του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.

Ψάχνετε κάποια εκπομπή και δεν την βρίσκατε;

Επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας το κουμπί επικοινωνία.