Ελλάδα

Αθωώθηκαν ο Ψυχάρης και τραπεζικά στελέχη της Alpha Bank για τα θαλασσοδάνεια του ΔΟΛ

#
09.10.2019 14:23

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκρινε ομόφωνα αθώους τον Σταύρο Ψυχάρη και δέκα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank

 
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκρινε ομόφωνα αθώους τον Σταύρο Ψυχάρη και δέκα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank οι οποίοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες σχετικά με τη χορήγηση δανείων στον ΔΟΛ χωρίς τις κατάλληλες εγγυήσεις. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξε καμία παράβαση κανόνα επιμέλειας κατά τη διαχείριση των δανείων, αλλά και το ότι χορήγηση των επίδικων δανείων ήταν σύμφωνη με όσα ορίζονται από την τράπεζας της Ελλάδος και τους εσωτερικούς κανόνες της τράπεζας.
 
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκρινε ομόφωνα αθώους τον Σταύρο Ψυχάρη και δέκα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank που κατηγορούνταν ότι χορήγησαν δάνεια στον δημογραφικό οργανισμό ΔΟΛ χωρίς τις κατάλληλες εγγυήσεις.
 
Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξε καμία παράβαση κανόνα επιμέλειας κατά τη διαχείριση των δανείων, αλλά και το ότι χορήγηση των επίδικων δανείων ήταν σύμφωνη με όσα ορίζονται από την τράπεζας της Ελλάδος και τους εσωτερικούς κανόνες της τράπεζας. Σύμφωνα με το δικαστήριο, έχει αποδειχθεί ότι σημαντικό μέρος της οφειλής έχει καλυφθεί αφού σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης της ακίνητης περιουσίας του πρώην εκδότη με αποτέλεσμα η ζημία της τράπεζας να καθίσταται αβέβαιη.
 
Υπενθυμίζεται ότι την απαλλαγή του Ψυχάρη και των τραπεζικών στελεχών είχε ζητήσει η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας, σε συνεδρίαση που είχε γίνει τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το σκεπτικό της δεν έχει αποδειχτεί τραπεζική ζημιά από την παροχή των δανείων.
 
Ο Παναγιώτης Ψυχάρης, γιός του Σταύρου Ψυχάρη, είχε καταθέσει πως «έχω υπογράψει προσωπική εγγύηση στην τράπεζα 15 εκατ. ευρώ, αλλά δεν σημαίνει ότι έχω τα λεφτά cash. Με αέρα πήραμε τα δάνεια». Η εισαγγελέας είχε υποστηρίξει πως πρόκειται για νόμιμες ενέργειες, που ως αποτέλεσμα είχαν να αποφευχθεί η κατάρευση του ΔΟΛ και η απώλεια 2.500 θέσεων εργασίας, ενώ σημείωσε πως ο Στ. Ψυχάρης ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του έως το 2010, αποδεχόμενοι πως γι’ αυτόν τον λόγο οι τραπεζικοί «διευκόλυναν» την παροχή του δανείου.
 
Υπενθυμίζεται πως όπως είχε αναφέρει η Εργασιακή Επιτροπή πρώην εργαζομένων στον ΔΟΛ σε ανακοίνωσή της, κατά τη δικογραφία, τα δάνεια εγκρίθηκαν και χορηγήθηκαν «…κατά παράβαση της σύννομης τραπεζικής διαδικασίας, χωρίς επαρκείς εξασφαλισμένες εγγυήσεις και με προκλητική παράκαμψη της υποχρέωσης παρακολούθησης και ελέγχου της ροής του προϊόντος του δανείου εκ μέρους της τράπεζας…».
 
Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ έχει παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία για την παροχή του εν λόγω δανείου, το οποίο κατευθύνθηκε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την αγορά μετοχών της μειοψηφίας του ΔΟΛ και την έξοδο της εταιρείας από το Χρηματιστήριο. Μαζί του δικάζονται τα δέκα στελέχη της τράπεζας, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία.
 
Τον Νοέμβριο του 2017, ο ΔΟΛ είχε αντιδράσει στην παραπομπή του Στ. Ψυχάρη σε δίκη, υποστηρίζοντας πως η χρηματοδότηση «επέτρεψε την αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού του Οργανισμού, την ενίσχυσή του εν καιρώ κρίσεως αλλά και τη βελτίωση της θέσεως των τραπεζών. Και η χρηματοδότηση αυτή χορηγήθηκε νομίμως, έχει τις ίδιες εξασφαλίσεις με τα λοιπά δάνεια του Οργανισμού και εξυπηρετείται κανονικά κατά τους όρους των συμβάσεων».
 
 
thepressproject.gr
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
-->

Σχετικά άρθρα

Πόσες δουλειές αλλάζουμε στη ζωή μας;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της Έκθεσης του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού που δημοσιεύτηκαν το 2018

Το νέο καθεστώς για τη χορήγηση ασύλου – Οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση

«Πηγές» της ΝΔ γνωστοποίησαν τις έντεκα καινοτομίες - όπως τις χαρακτηρίζουν - που περιλαμβάνει το Σχέδιο Νόμου περί Διεθνούς Προστασίας (περί ασύλου) που προωθεί η κυβέρνηση

Πλαστικά μίας χρήσης «τέλος» - Ο ορίζοντας του υπουργείου Περιβάλλοντος

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, προτείνει στους πολίτες από δω και πέρα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια για τον καφέ, παγούρια για το νερό και ταπεράκια για το φαγητό, από τη στιγμή που τα πλαστικά μίας χρήσης θα αποτελούν σύντομα παρελθόν

Διεθνής Αμνηστία: Αντίθετη στο διεθνές δίκαιο η απόφαση για τους αντιρρησίες συνείδησης

Η Διεθνής Αμνηστία ζητάει από τις ελληνικές αρχές να ανακαλέσουν την απόφαση αύξησης της διάρκειας εναλλακτικής υπηρεσίας για τους αντιρρησίες συνείδησης

Κομισιόν για προσφυγικό: Ανάγκη επείγουσας δράσης στα νησιά

Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα της κυβέρνησης

Mερομήνια 2019: Τι καιρό θα κάνει μέχρι τα Χριστούγεννα;

Τι προβλέπουν τα μερομήνια το φετινό χειμώνα;

Ψάχνετε κάποια εκπομπή και δεν την βρίσκατε;

Επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας το κουμπί επικοινωνία.