Λασίθι

Θραψανιώτης: Θέλω να πιστεύω ότι η αναστολή δεν υποκρύπτει κάποιο λόγο για την κατάργηση του Μουσικού Γυμνασίου

#
12.09.2019 13:26

Οι τοπικές κοινωνίες ας αγκαλιάσουν το Μουσικό Σχολείο και τα τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Λασίθι

Ερώτηση προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, επισημαίνοντας τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η παράταση εγγραφών στο Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου το σχολικό έτος 2019-2020 κατέθεσε ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Εμμ. Θραψανιώτης. Μιλώντας στον Ηχώ 99,8 τόνισε ότι το Λασίθι είναι ένας τόπος με μουσική παράδοση, ένας τόπος που έχει αναδείξει μορφές όπως ο Βιτσέντζος Κορνάρος και σύγχρονους καλλιτέχνες.  Γενικότερα στο Λασίθι υπάρχει μια έφεση στη μουσική εκπαίδευση. Το Μουσικό Σχολείο ήταν ό,τι καλύτερο να μπορέσει να καλλιεργηθεί παραπέρα η μουσική εκπαίδευση και να αναδειχθούν τα παιδιά που έχουν έφεση στη μουσική ή να προκύψουν νέα ταλέντα. 
 
Ευελπιστούμε ότι το υπουργείο θα δώσει παράταση στις εγγραφές και το σχολείο θα λειτουργήσει. Θέλω να πιστεύω ότι η αναστολή δεν υποκρύπτει κάποιο λόγο για την κατάργηση, τόνισε ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Θραψανιώτης. Επεσήμανε δε ότι τόσο το Μουσικό Σχολείο όπως αντίστοιχα τα τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που προβλέπεται να λειτουργήσουν στον νομό Λασιθίου θα πρέπει να αγκαλιστούν και στηριχτούν από τις τοπικές κοινωνίες ώστε να πατήσουν γερά στα πόδια τους και να λειτουργήσουν.
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Θραψανιώτη:
 
 
Δείτε εδώ της ερώτηση του Βουλευτή Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ κ. Θραψανιώτη:
 
Ο νομός Λασιθίου έχει πλούσια μουσική παράδοση και είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τον Σχολικό Σύμβουλο Μουσικών Κρήτης κ. Κωνσταντίνο Δροσουλάκη, το 2015 η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παραχώρησε το 50% των υποτροφιών για έγχορδα συμφωνικής ορχήστρας, σε μαθητές από το Λασίθι. Εξάλλου, ο νομός Λασιθίου είναι ο μόνος νομός της Κρήτης που δεν έχει Μουσικό Σχολείο.
 
Σύμφωνα με έρευνες, πριν τη δημιουργία του σχολείου, είχε εκδηλωθεί πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γονέων μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για φοίτηση στο Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου και από τις τρεις πόλεις του νομού.Με απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, ιδρύθηκε Μουσικό Γυμνάσιο με έδρα το Καβούσι (ΦΕΚ 1746/Β/17-5-2019) και ακολούθησε ο διορισμός διευθυντή.
 
Η στέγασή του στο πρώην Δημοτικό σχολείο Καβουσίου, αποφασίστηκε με γνώμονα ότι βρίσκεται στο κέντρο του νομού, καθιστώντας την μετάβαση των μαθητών προσιτή και από τις τρεις μεγάλες πόλεις του. Ο δήμος Ιεράπετρας ολοκλήρωσε τις απαραίτητες τεχνικές εργασίες για την ανακαίνιση του κτιρίου και την προμήθεια του απαραίτητου υλικού, ώστε το νέο σχολείο να είναι έτοιμο για τους καινούριους του μαθητές.
 
Ωστόσο η Υπουργική Απόφαση 133349/Δ2/29-08-2019 για την έναρξη λειτουργίας του σχολείου καθυστέρησε, εκδόθηκε στις 29/8/2019, και έδινε ελάχιστο χρόνο για την ενημέρωση και την εγγραφή των μαθητών. Στην πράξη μόλις τέσσερις εργάσιμες ημέρες με τα σχολεία κλειστά και τους τελειόφοιτους μαθητές του Δημοτικού να έχουν ήδη εγγραφεί στα υπάρχοντα γυμνάσια.
 
Είναι γεγονός ότι μόλις έγινε γνωστό ότι θα λειτουργήσει το σχολείο και πως τελειώνει η προθεσμία, ο αριθμός των υποψηφίων διπλασιάστηκε.
 
Επειδή, η ίδρυση του Μουσικού Σχολείου αποτελεί δικαίωση μακροχρόνιων διεκδικήσεων της τοπικής κοινωνίας και των μαθητών της,
Επειδή, η αναστολή της λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου θα προκαλέσει πολλά προβλήματα σε μαθητές και τους γονείς τους, που ήδη έχουν αιτηθεί την εγγραφή τους στο σχολείο,
Επειδή, έχει φανεί ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το μουσικό σχολείο,
Επειδή, υπάρχει δυνατότητα να εγκριθούν ολιγομελή τμήματα του σχολείου, όπως εξ άλλου έχει ισχύσει και σε άλλα μουσικά σχολεία.
Ερωτάται η κ. υπουργός:
 
Προτίθεται να παρατείνει για λίγες μέρες την περίοδο εγγραφών, ώστε οι ενδιαφερόμενοι γονείς να μπορέσουν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου, ώστε να λειτουργήσει άμεσα;
Ο ερωτών Βουλευτής
 
Θραψανιώτης Μανόλης

 
-->

Σχετικά άρθρα

Κλειστή η Κόρακα λόγω εργασιών Δευτέρα και Τρίτη

Ενημερώνει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ιεράπετρας

Βασίλισσα του Νότου: Προχωράμε με πολλή δουλειά και όρεξη

Το πρώτο της φιλικό παιχνίδι έδωσε η Βασίλισσα χτες στο Μισεδάκειο, ενάντια του Γ.Σ Εργοτέλη

Εξετάσεις Ραδιοερασιτεχνών β΄ εξαμήνου 2019 της ΠΕ Λασιθίου

Μέχρι πότε θα είναι δεκτές οι αιτήσεις συμμετοχής

Οι επιπτώσεις της κατάρρευσης της Thomas Cook στο Λασίθι

Ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ιεράπετρας και Ν.Α. Κρήτης Γ. Βαρδάκης στον Ηχώ 99,8

Απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας για το Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου

Στις 19:30 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου

Έντονη αντιπαράθεση έφερε η εκλογή μελών σε επιτροπές στον Δήμο Ιεράπετρας

Η αντιδήμαρχος Χ. Χατζημαρκάκη και ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» Α. Πανταζής, στον Ηχώ 99,8

Ψάχνετε κάποια εκπομπή και δεν την βρίσκατε;

Επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας το κουμπί επικοινωνία.