Αγροτικά

Συζήτηση για συκοφαντικά δημοσιεύματα και τρόπους αντίδρασης αναζητά ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας

#
11.08.2019 21:24

Τρίτη 13/8 και ώρα 19:00 στο γραφείο του Συλλόγου

Το δελτίο Τύπου                   

     Με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Ύπαιθρος Χώρα, που για πολλοστή φορά διασύρει και συκοφαντεί την ποιότητα της παραγωγής μας με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της τοπικής οικονομίας, καλούμε τα μέλη μας, τις ομάδες παραγωγών, τις συνεταιριστικές οργανώσεις και όποιον άλλον επιθυμεί την Τρίτη 13/8 και ώρα 19:00 στο γραφείο του Συλλόγου προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για:
 
Α)  τη διαφύλαξη του κύρους της παραγωγής μας
 
Β) τον περιορισμό των ζημιών που προκαλούν ανάλογα δημοσιεύματα 
 
Γ) την αναζήτηση ποινικών ευθυνών όσων συκοφαντούν την ποιότητα των προϊόντων μας με ανυπόστατες κατηγορίες 
 
Το Δ.Σ.

 
Το επίμαχο δημοσίευμα στα Χανιώτικα Νέα 
 
 
Σοβαρές συνέπειες από την κατάχρηση φυτοφαρμάκων στην Κρήτη

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές συνέπειες που εγκυμονεί για την ανθρώπινη υγεία αλλά και το περιβάλλον η κατάχρηση αλλά και η χρήση ακόμα συμβατικών φυτοφαρμάκων, κρούουν οι επιστήμονες.
 
Στην Κρήτη, η χρήση και οι δηλητηριάσεις από φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι υπερδιπλάσιες των μέσων εθνικών και εξαπλάσιες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ υπολογίζεται πως κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 3.000 τόνοι παρασιτοκτόνων.
 
Τις παραπάνω επισημάνσεις διατύπωσε ο γεωπόνος, ερευνητής φυτοπαθολόγος και οικοτοξικολόγος δρ Ευάγγελος Μπούρμπος μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Ροδοβάνι με θέμα τον πολιτισμό και την ανάπτυξη του Σελίνου.
 
«Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον τα φυτοφάρμακα είναι ευλογία ή κατάρα κι έχει αποδειχθεί πια ότι είναι κατάρα», σχολίασε ο κ. Μπούρμπος ενώ περιγράφοντας την έκταση του προβλήματος τόνισε ότι στη χώρα μας σε ετήσια βάση η χρήση παρασιτοκτόνων υπολογίζεται σε 30.000 τόνους, εκ των οποίων το 7% αφορά σε λαθραία φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
 
Ειδικότερα, ο μέσος Έλληνας αγρότης χρησιμοποιεί ετησίως 25 κιλά φυτοπροστατευτικών τον χρόνο, ενώ ένας μέσος παραγωγός θερμοκηπίου που καλλιεργεί 2-3 στρ. χρησιμοποιεί 300 κιλά τον χρόνο.
 
Ενδεικτικό των συνεπειών αλλά και της χρήσης – κατάχρησης των φυτοφαρμάκων που γίνεται είναι ότι κάθε μέρα δηλώνονται στο Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων 5 περιστατικά με συμπτώματα δηλητηρίασης από φυτοφάρμακα από τα οποία τα 2 αφορούν παιδιά.
 
Ιδιαίτερα ανησυχητικά ήταν και τα ευρήματα έρευνας του ελληνικού γραφείου της Greenpeace η οποία ανίχνευσε 27 επικίνδυνες ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε φρούτα και λαχανικά. Πολλές μάλιστα από αυτές ήταν ουσίες απαγορευμένες.
 
Σε ό,τι αφορά, δε, στην περιβαλλοντική επιβάρυνση αρκεί να αναφερθεί πως μόνο στην Κρήτη 2-3 εκατομμύρια κενές φιάλες γεωργικών φαρμάκων, με ό,τι υπολείμματα φαρμάκων φέρουν αυτές, καταλήγουν στα σκουπίδια ή και τα ρέματα. «Αν υποθέσουμε για παράδειγμα κάθε φιάλη είχε 5 γραμμάρια κατάλοιπο σκεφτείτε τι ποσότητες καταλήγουν και ρυπαίνουν το έδαφος», υπογράμμισε ο κ. Μπούρμπος.
 
Οικολογική γεωργία
 
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, όπως επεσήμανε ο κ. Μπούρμπος, χρειάζεται μια στροφή στην οικολογική γεωργία και η αξιοποίηση των μεθόδων της αγροοικολογίας. Μέθοδοι, οι οποίες αξιοποιούν τους μηχανισμούς της φύσης για να αντιμετωπίσουν τα επιβλαβή παράσιτα. «Παράλληλα, η οικοτοξικολογία πρέπει να παρέμβει για να αλλάξει τον τρόπο ανάλυσης των υπολειμμάτων.
 
Με λίγα λόγια να μελετήσει όχι μόνο τις επιδράσεις της οξείας χρήσης αλλά και της μακροχρόνιας, όπως και να μελετηθεί το σύνολο των δραστικών ουσιών που λαμβάνει κανείς σε ένα γεύμα και τις οποίες ένας Ιταλός ερευνητής υπολόγισε σε 49!», επεσήμανε ο κ. Μπούρμπος και συμπλήρωσε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει πλέον να εστιάσουν την έρευνά τους πώς το μείγμα των δραστικών ουσιών που λαμβάνει ο άνθρωπος αλληλεπιδρά και επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία.
 
Τόνισε ακόμα την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην προστασία των ευάλωτων ομάδων όπως οι γεωργοί που εκτίθενται στα φυτοφάρμακα αλλά και τα παιδιά που γίνονται δέκτες δραστικών ουσιών από την εμβρυακή ακόμα περίοδο μέσα από τη διατροφή της μητέρας τους.
 
Είναι ενθαρρυντικό πάντως πως ήδη διάφορες τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στην χρήση – κατάχρηση των φυτοφαρμάκων με τον κ. Μπούρμπο να αναφέρει τα παραδείγματα ενός χωριού μεταξύ Αυστρίας και Ελβετίας, του οποίου οι κάτοικοι αποφάσισαν να απαγορευτεί η χρήση γεωργικών φαρμάκων όπως και σε ορισμένους Δήμους της Γαλλίας.
 
Πηγή: haniotika-nea.gr 

-->

Σχετικά άρθρα

Συζήτηση για συκοφαντικά δημοσιεύματα και τρόπους αντίδρασης αναζητά ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας

Τρίτη 13/8 και ώρα 19:00 στο γραφείο του Συλλόγου

Μυρωδάτα και γευστικά "βασιλικά" δημιουργήματα από το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας

Έχετε δοκιμάσει ελαιόλαδο που έχει αλεστεί με βασιλικό ή δυόσμο; ή μήπως ντολμαδάκια τυλιγμένα σε φύλλα βασιλικού;

To smartphone γίνεται εργαλείο διάγνωσης παθήσεων των φυτών

Μια ειδική συσκευή που μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα smartphone βοηθά στον εντοπισμό ενός προβλήματος υγείας στα φυτά.

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ν. Λασιθίου στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου

Στην πρώτη ιστορική ανάβαση του ΕΟΣ Λασιθίου στον Όλυμπο συμμετείχε και ο Σύλλογος Τριτέκνων Νομού Λασιθίου με τον Πρόεδρο και μέλη του συλλόγου

Πρώτη συνάντηση με τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη

Επί τάπητος τα εγγειοβελτιωτικά

Αναρτήθηκαν οι εισφορές Ιουνίου των αγροτών, έως 31 Ιουλίου η πληρωμή

Αναρτήθηκαν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ οι εισφορές Ιουνίου 2019 για τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως ανακοίνωσε ο φορέας.

Ψάχνετε κάποια εκπομπή και δεν την βρίσκατε;

Επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας το κουμπί επικοινωνία.