Οι εντυπωσιακοί υδροσίφωνες της Κάτω Ζάκρου

3:16 μ.μ. - Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019
03:11 μ.μ. - Τρί, 26/16/2019
Image: Οι εντυπωσιακοί υδροσίφωνες της Κάτω Ζάκρου

Προφανώς ο «Γηρυόνης» δεν έφερε στην Κρήτη την κακοκαιρία που έκανε στην υπόλοιπη Ελλάδα, που εκτός από τις ζημιές σημειώθηκαν και δύο απώλειες στο Αντίρριο

Όμως και στο νησί δεν πέρασε απαρατήρητος , αφήνοντας κυρίως το στίγμα του με καταιγίδες και κατά τόπους δυνατούς ανέμους. Τόσο δυνατούς που στη θάλασσα της Κάτω Ζάκρου έγιναν υδροσίφωνες, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που ανέβασε στο Facebook  ο Μανόλης Σπετσοτάκης.
 
Οι δύο υδροσίφωνες που έκαναν την εμφάνισή τους στη διάρκεια της κακοκαιρίας, αποτέλεσαν ένα μοναδικό θέαμα για όσους είχαν την ευκαιρία να τους παρακολουθήσουν από κοντά.
 
Οι υδροσίφωνες είναι πολύ πιο ασθενείς από τους σίφωνες ξηράς, με ταχύτητες ανέμου της κατηγορίας F0 / EF0 και σπανιότερα F1 / EF1, ενώ και η ταχύτητα μετακίνησής τους από το ένα σημείο στο άλλο είναι πολύ πιο αργή. Η διάμετρός τους κυμαίνεται από 3 έως 50 μέτρα και πολύ σπάνια μπορεί να φτάσει τα 100 – 150 μέτρα.
 
Η διάρκεια ζωής τους σχεδόν πάντα είναι μόλις μερικά λεπτά. Γενικότερα, έχουν πολύ ασθενέστερα χαρακτηριστικά, αλλά και λιγότερα ενδεχόμενα αντικείμενα να καταστρέψουν. Ωστόσο, υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος να βγουν στην ξηρά και να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές ή και θύματα.
 
Ευτυχώς στην Ιεράπετρα, που βγήκαν το βράδυ της Κυριακής, που από τη θαλάσσια περιοχή του Περιστερά κατευθύνθηκαν προς το Κεντρί, προκάλεσαν μόνο σοβαρές ζημιές σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
 
 
patris.gr