Ανακοίνωση ΑΜΑΚ μετά την πρώτη συνάντηση για τη συγκρότηση των οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΑΚ

2:58 μ.μ. - Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019
02:11 μ.μ. - Δευ, 25/58/2019
Image: Ανακοίνωση ΑΜΑΚ μετά την πρώτη συνάντηση για τη συγκρότηση των οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Στη συνάντηση αυτή, η ΑΜΑΚ έθεσε ως πρωταρχικό θέμα την αναβάθμιση της λειτουργίας και του ρόλου του ΤΕΕ/ΤΑΚ, ώστε αυτό να καταστεί όσο γίνεται πιο αποτελεσματικό

Στις 18 Νοεμβρίου απευθύναμε Ανοικτή Πρόσκληση για τη συγκρότηση των οργάνων του ΤΕΕ/ΤΑΚ. Αναφέραμε: «Με απόλυτο σεβασμό στη βούληση των μηχανικών, όπως αποτυπώθηκε στις κάλπες στις 3 Νοεμβρίου, απευθύνουμε Πρόσκληση προς όλες τις παρατάξεις που συμμετέχουν στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ για να συνεργαστούμε  όλοι μαζί και να υιοθετήσουμε την απόλυτη αναλογικότητα στην εκπροσώπηση. Έτσι θα δείξουμε τον δέοντα σεβασμό στην εκλογική διαδικασία και την ψήφο των συναδέλφων  που μας επέλεξαν να τους εκπροσωπήσουμε.». 
 
Παράλληλα καλούσαμε σε κοινή συνάντηση την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και ώρα 19,30 μ.μ. στο ΤΕΕ/ΤΑΚ.
 
Όλες οι παρατάξεις που εκπροσωπούνται στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και έτσι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση αυτή με τη συμμετοχή όλων. 
 
Στη συνάντηση αυτή, η ΑΜΑΚ έθεσε  ως πρωταρχικό θέμα την αναβάθμιση της λειτουργίας και του ρόλου του ΤΕΕ/ΤΑΚ, ώστε αυτό να καταστεί όσο γίνεται πιο αποτελεσματικό, τόσο για την ανάδειξη –επίλυση των επαγγελματικών προβλημάτων  που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μηχανικοί,  όσο  και για την ανάδειξη και ενασχόληση με τα  σημαντικά τεχνικά ζητήματα  που σχετίζονται με το περιβάλλον και τις υποδομές  στην Ανατολική (και ολόκληρη) τη Κρήτη, αλλά επίσης και τις προκλήσεις που αναδύονται σε διάφορους τομείς και πρόκειται να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον.  
 
Επίσης τονίστηκε ότι η ανάγκη διαμόρφωσης επεξεργασμένων και τεκμηριωμένων θέσεων σε αυτά τα ζητήματα καθιστά επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης των θεσμικών διαδικασιών  και των οργάνων του ΤΕΕ/ΤΑΚ, ώστε αυτά να επιτελέσουν το θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο του Σύμβουλου της Πολιτείας, αλλά και της κοινωνίας της Κρήτης.
 
Διατυπώθηκε η απόλυτα λογική και δημοκρατική άποψη ότι  το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να γίνει σεβαστό και να αποτυπωθεί στη συγκρότηση των οργάνων.
 
Μιλήσαμε για αναλογικό Προεδρείο στη Δ.Ε., πρακτική που έχει επανειλημμένα εφαρμοστεί κατά το  παρελθόν στη συγκρότηση των οργάνων του Τμήματος, σε όλα τα Περιφερειακά Τμήματα και στο ΤΕΕ Κεντρικά . 
 
Στη συνάντηση διατυπώθηκαν   οι απόψεις των άλλων παρατάξεων και, μέσα σε  πολιτισμένο κλίμα, έγινε η καταρχήν συζήτηση για την «επόμενη» μέρα. Ομόφωνα συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί  νέα συνάντηση (που επίκειται σύντομα)  προκειμένου να προχωρήσουμε παραπέρα.
 
Μετά από τα παραπάνω, 
 
Η ανακοίνωση του #opentee, σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα με αναφορές για  την παραπάνω συνάντηση,  μας προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη, διότι αποτυπώνει τα γεγονότα με τρόπο πολύ διαφορετικό από τη πραγματικότητα.
 
Δημοσιεύματα της 23ης  Νοεμβρίου σε τοπική εφημερίδα  που περιέχουν ανακρίβειες και αυθαίρετες υποθέσεις, εξυπηρετούν  οτιδήποτε άλλο εκτός από την ουσιαστική ενημέρωση. 
Αναφορές σε προγραμματικές συγκλίσεις (όχι με τη μορφή κατευθύνσεων αλλά απολύτως συγκεκριμένων θέσεων) ως προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε σύνθεση, ακυρώνουν και προεξοφλούν τη λειτουργία του ΤΕΕ/ΤΑΚ. 
Οι θέσεις και οι απόψεις του ΤΕΕ/ΤΑΚ,  για τέτοια σημαντικά και πολυσύνθετα ζητήματα,  θεωρούμε ότι πρέπει να προκύπτουν μέσα από τις διαδικασίες και τα όργανα του τμήματος (Αντιπροσωπεία, Επιστημονικές Επιτροπές, Ομάδες Εργασίας), χωρίς να  προεξοφλούνται και να προαποφασίζονται κατά τη διαδικασία συγκρότησης των οργάνων, υποβαθμίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την λειτουργία και το ρόλο τους.
 
Ας σταθούμε, όλες οι παρατάξεις, στο ύψος των περιστάσεων, ας προχωρήσουμε  συνθετικά στη επόμενη μέρα,  μακριά από επικοινωνιακά τερτίπια.
 
Μακριά από «ανοιχτά» ή «κλειστά σενάρια» και «κλειστές πόρτες», με ανοιχτό και  ειλικρινή διάλογο, με διάθεση συνεργασίας, με επιχειρήματα  και με στόχο μια  γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία που θα έχει το βέλτιστο αποτέλεσμα για την επόμενη μέρα στο ΤΕΕ/ΤΑΚ,  τους συναδέλφους και τον τόπο. 
 
Με τις παραπάνω σκέψεις προετοιμάζουμε την επικείμενη δεύτερη συνάντηση, ευελπιστώντας να επιτύχουμε γόνιμη και εποικοδομητική  συνεργασία προς το συμφέρον των μελών του ΤΕΕ/ΤΑΚ  και ανταποκρινόμενοι, με τον τρόπο που αρμόζει σε έναν επιστημονικό φορέα με κύρος, στις προκλήσεις του μέλλοντος.