Γη&Ύδωρ

Έξυπνη δόμηση και αυτοθεραπεία - Αρχαία σοφία και σύγχρονη γνώση στο Γη &Ύδωρ

#
18.04.2019 14:34

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Ο αρχιτέκτων μηχανικός Ιωάννης - Γεώργιος Ιγγλεζάκης μας γυρίζει στο χτίσιμο με ωμό χώμα και άλλα φυσικά υλικά, όπως το επανεφηύρε καινοτόμα εκείνος και η ομάδα του “plethro” και του “πηλΟίκο”  για το καλό του περιβάλλοντος, του σώματος και της τσέπης μας. Η ομοιοπαθητικός Δήμητρα Τυλλιανάκη του κέντρου ολιστικής υγέιας“Εν Όλω” μας εξηγεί πως μπορούμε να γίνουμε οι θεραπευτές του εαυτού μας, με την καθοδήγηση του Ιπποκράτη και του Πυθαγόρα σε συνδυασμό με την σύγχρονη εξέλιξη της επιστήμης και την ατομική θέληση. 
 
 
Δόμηση του χθές, τεχνολογία του αύριο, κέρδος του σήμερα.
 
Σνομπάρουμε τις κατασκευές των παππούδων μας, ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου για να καταλάβουμε πόσο λάθος κάναμε. Οι εντυπωσιακοί όγκοι σκυροδέματος δεν συνεπάγονται πάντα ανώτερη τεχνολογία και έξυπνη δόμηση. Αυτο απέδειξε η μοναδική ερευνητική εργασία “plethro”. Ενας πλίνθος από ωμό χώμα που απέδειξε ότι η δόμηση μπορεί να γίνει με 80% τουλάχιστον λιγότερη ενέργεια και με σημαντικά λιγότερο κόστος και χρόνο, από ότι οι συμβατικές κατασκευές. 
 
Το plethro είναι ένα σύστημα δόμησης που αποτελείται από 4 βασικες μονάδες πλίνθων που μπορούν να συνδυαστούν σε γωνίες των 90o και 45o μοιρών για να σχηματίσουν γραμμικά μέρη καθώς και πολυγωνικούς στύλους. Μπορούν επίσης να αποτελέσουν δομές δαπέδων σε συνδυασμό με ξύλινα δοκάρια.Τοίχοι που κατασκευάζονται με τη χρήση των μονάδων δεν απαιτούν για τη συγκράτηση τη χρήση κονιάματος, καθώς αυτό γίνεται με διαζωματικό σύστημα προέντασης από μέταλλο και ξύλο που δίνει στην κατασκευη τη δυνατότητα να αποσυναρμολογηθεί και να επαναχρησιμοποιηθούν οι πλινθοι διαφορετικά.

187-13-09
 
Όπως μας ανέλυσε ο αρχιτέκτων - μηχανικός Ιωάννης - Γεώργιος Ιγγλεζάκης στο Γη& Ύδωρ, ένας από τους δημιουργούς του plethro, το χώμα μπορεί να δώσει απλή και έξυπνη απάντηση στις κατασκευές, ειδικά όταν πρόκειται για μικρού όγκου κτίρια έξω από τις μεγαλουπόλεις, όπου υπάρχει μεγάλη ποσότητα της πρώτης ύλης η οποία είναι ανακυκλώσιμη και απορροφήσιμη από το περιβάλλον. Μπορεί επίσης να δώσει λύση στην τεράστια κατανάλωση ενέργειας και ρύπων από τον κατασκευαστικό τομέα, με αντίστοιχη εξοικονόμηση υδάτινων πόρων και κόστους. Είναι χαρακτηριστικό όπως αναφέρει η έρευνα του plethro, ότι οι κατασκευές απορροφούν το 40% της παραγόμενης ενέργειας και το 16% των υδάτινων πόρων του πλανήτη. Μόνο στην Ελλάδα,  200 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών παράγονται ετησίως στις κατασκευές και  μόνο το 25% από αυτά είναι ανακυκλώσιμα. 

187-13-07
 
Όπως λέει, η κατοικία σε χωμάτινα σπίτια δεν είναι κάτι νέο και αφορά ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό που δεν αφήνει την τάση να εξαπλωθεί, είναι οι πολιτισμικές συσχετίσεις τέτοιου ειδους κατοικιών με την εικόνα χαμηλού εισοδήματος και χωρών αντιμέτωπων με θέματα ανάπτυξης. Η θεώρηση όμως αυτή, αλλάζει τα τελευταία χρόνια, καθώς περισσότεροι άνθρωποι από προηγμένες τεχνολογικά χώρες της δύσης που αναπτύσσουν υψηλή περιβαλλοντική συνείδηση, επιλέγουν δόμηση με φυσικά υλικά.
 
Ο ίδιος μάλιστα, είναι και πρόεδρος της ΑΜΚΕ “πηλΟίκο” που αποτελείται από μια ομάδα ανθρώπων με στόχο την έρευνα και την προώθηση παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνοτροπιών δόμησης με φυσικά υλικά καθώς και την καταγραφή της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς από ανάλογες κατασκευές.  Συνεργάζονται με ανθρώπους από το διεθνές περιβάλλον, σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική, με τους οποίους μοιράζονται εμπειρίες και βρίσκουν λύσεις πάνω σε ζητήματα όπως η ασφάλεια και η αντοχή των κατασκευών. Για τους σκοπούς της εκπαίδευσης και της διασποράς της γνώσης, κάθε χρόνο διοργανώνουν σχετικά σεμινάρια, ομιλίες και εκθέσεις. 
 
Ακολουθεί συνέντευξη κου Ιγγλεζάκη:


 
Παρά το ότι το “πηλΟίκο”, δεν πραγματοποιεί κατασκευές για λογαριασμό ιδιωτών, ωστόσο μέλη του αρχιτέκτονες - μηχανικοί, ως επαγγελματίες έχουν κατασκευάσει πάνω από έξι κατοικίες από φυσικά υλικά καθ’όλα νόμιμες. Τα υλικά που χρησιμοποιούν για τη δόμηση ποικίλουν από χώμα, άχυρο, ξύλο, πέτρα και ασβέστη μέχρι και πρόσθετα υλικά που δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα σε συνδυασμό με το χώμα, όπως αυγο, αλευρι, γαλακτοκομικά ή και τζέλ από φραγκόσυκα. Στο  εξωτερικό μας λέει, χρησιμοποιούν ακόμα και κανναβη.  
 
Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ άρθρο 11 παρ.6 εδάφιο Κβ) παρέχει ευεργετήματα στο κτίριο με φέρουσα τοιχοποιία από φυσικά ανακυκλώσιμα υλικά, προσφέροντας ως αντάλλαγμα δωρεάν συντελεστή δόμησης. Η νομοθεσία παρα ταυτα, όπως και η κατασκευαστική βιομηχανία είναι ακόμα προσαρμοσμένη στη συμβατική δόμηση από σκυρόδεμα. Οι αλλαγές θα επέλθουν από την ίδια την αγορά, δηλαδή εμάς, λέει ο κ. Ιγγλεζάκης, εφόσον αντιληφθούμε την αξία τέτοιου είδους κατασκευών και αν μη τι άλλο αναζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες για την εναλλακτική που μας προσφέρεται. 

577753-515882445097271-1036075596-n
 
Ποια όμως είναι η βαθύτερη αξία των τεχνικών αυτών πέρα από την προφανή εξοικονόμηση πόρων και κόστους; Η θετική τους επίδραση στην ανθρώπινη υγεία με σημαντική συμβολή στο εσωτερικό μικροκλίμα του κτιρίου, τονίζει. Το χώμα δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα και είναι εξισορροπητικό της υγρασίας στην ατμόσφαιρα, αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία μυκήτων και βακτηρίων. Η οικειότητα και η ζεστασιά των φυσικών υλικών επηρεάζει την ψυχολογία των ενοίκων, προσθέτει ο κ. Ιγγλεζάκης, αναφερόμενος σε γοητευτικά υλικά που “μιλάνε” στην αντίληψη του ανθρώπου. Επιπλέον, οι φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευαστικές μέθοδοι,  χωρίς να στερούν ανέσεις, θέτουν σε προτεραιότητα την λειτουργικότητα και την ουσία στη σχεδίαση. 
 
Αναφερόμενος στον ωμόπλινθο “plethro” λέει ότι ο κύριος λόγος που δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί επιχειρηματικά, είναι οι υψηλές δαπάνες που απαιτεί η διαδικασία πιστοποιησης  του, για την οποία αναζητούν χρηματοδότηση. Ο ίδιος όμως και η ομάδα του δεν παραμένουν άπραγοι, καθώς  διαβλέποντας από τη μία πως η κινητήριος βιομηχανία κατασκευών στη χώρα μας είναι ο τουρισμός και από την άλλη, την τάση των επισκεπτών να απαιτούν από τις επιχειρήσεις μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εργάζονται πάνω σε μια νέα σχετική καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα, την οποία δεσμεύτηκε να μας αποκαλύψει εν ευθέτω χρόνω.  

1899957-809674225718090-3914942395703667671-n
 
Σχεδιάζοντας το μέλλον του “ΠηλΟίκο”, λέει ότι επόμενος στόχος είναι η δημιουργία σχολείου δια βίου μάθησης για μηχανικούς, τεχνίτες και κοινό. Παραλληλα, ετοιμάζουν σειρά βιβλίων  και συνεχίζουν την καταγραφή και παρατήρηση κτιρίων σε συνεργασία με Ακαδημαϊκούς φορείς με σκοπό την συνεισφορά στην έρευνα και την βιβλιογραφία. Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ιγγλεζάκης συνόψισε την ουσία κάθε εγχειρήματος στον σεβασμό. Σεβασμό στο οικοσύστημα που μας φιλοξενεί και μας δίνει ζωή και όλα τα μέσα για τη ζήσουμε, αληθινά καλά. 
 
Ακολουθεί συνέντευξη κου Ιγγλεζάκη:


 
Η Υγεία είναι θέμα ολιστικό γιατί, όλα είναι ένα. 
 
Με αυτή τη φράση ξεκίνησε η συζήτηση με την κα Δήμητρα Τυλλιανάκη ομοιοπαθητικό, σύμβουλο στο Κέντρο Ολιστικής Υγείας "Εν Όλω" και στο κέντρο “Ιπποκράτεια Προσέγγιση Υγείας”, για την ολιστική διεκδίκηση της υγείας μας. Με αφορμή την παρουσία της στην Ιεράπετρα και την παράθεση ομιλίας στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αιμοδοτών Ιεράπετρας και το ΚΕΘΕΑ Θεσσαλονίκης με θέμα την “Αυτοθεραπεία κατά τον Ιπποκράτη, την Αγιουρβεδική και Κινέζικη Ιατρική”, παραβρέθηκε στο στούντιο του Ηχώ fm 99.8 στο “Γη&Ύδωρ” με τον πρόεδρο του παραπάνω συλλόγου κ. Άγγελο Φασουλάκη.
 
Η κα Τυλλιανάκη, βλέποντας γυρω της τον διάχυτο πόνο, την απώλεια της υγείας και τα όρια της κλασικής ιατρικής, αναζήτησε τις απαντήσεις στο παρελθόν, στην ανάλυση των κειμένων του Ιπποκράτη και στην Πυθαγόρεια διατροφή. Σκοπός της ήταν να καταλάβει πως θεραπευε ο αρχαίος Έλληνας γιατρός στον οποίο ορκίζονται σήμερα όλοι οι ιατροι στον κόσμο. Οπαδός η ίδια των παραγγελμάτων “Νους υγιής εν σώματι υγιεί», και το «Φάρμακο σου είναι η τροφή σου» μας λέει ότι για να τα εφαρμόσουμε πρέπει να έχουμε θέληση, αυτοαγάπη και ένα σκοπό.

53267489-610915745988623-4375687899203502080-n
 
Όπως παρατηρεί η ίδια και ο κ. Φασουλάκης, αυτό που λείπει από την κλασική ιατρική την οποία σε καμία περίπτωση δεν απορρίπτουν, είναι η συνεργασία με την αρχέγονη γνώση και με συμπληρωματικές θεραπευτικές μεθόδους που μπορούν να βοηθήσουν στο να αλλάξει συνολικά η ποιότητας ζωής του ασθενή. Οι ελλείψεις στην κλασική εκπαίδευση και το κέρδος, κρίνουν οι καλεσμένοι μας ότι είναι η αιτία που η ολιστική προσέγγιση δεν υιοθετήθηκε πιο νωρίς στην πράξη. Παρ’ όλα αυτά, πολλά θεραπευτικά κέντρα και νοσοκομεία έχουν αρχίσει και εισάγουν συμπληρωματικές θεραπείες στις υπηρεσίες τους προς τους ασθενείς.
 
Απαραίτητο για την συνολική μας υγεία είναι να αλλάξουμε συνήθειες, τονίζουν οι καλεσμένοι. Η νοικοκυρά είναι ο πρώτος γιατρός της οικογένειας, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φασουλάκης, καθώς εκείνη ψωνίζει και μαγειρεύει, εισάγοντας το βασικό φάρμακο του οργανισμού, την τροφή, στο σπίτι. Η λέξη κλειδί λέει η κα Τυλλιανάκη είναι η αρμονία. Η αρμονική συνεργασία των οργάνων και των ουσιών που παράγονται στο σώμα μας, ώστε να έχουμε υγεία σε ψυχικό, πνευματικό και σωματικό επίπεδο. 

ippokratispatratora
 
Ολοι είμαστε ενέργεια, υπενθυμίζει. Ηλεκτρομαγνητική ενέργεια υπάρχει στα πάντα στο σύμπαν και όταν αυτή παρεκτραπεί στο σώμα μας, τότε παρουσιάζονται προβλήματα. Θεραπευτικές μέθοδοι όπως  ομοιοπαθητική και βιοσυντονισμός, χρησιμοποιούνται για να επαναφέρουν την ισορροπία ενέργειας, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό που μπορει να ανιχνευσει και να επηρεάσει τις συχνότητες των οργάνων αλλά και μικροοργανισμών, ιών και βακτηρίων. Μια συνέπεια της ύπαρξης του ενεργειακού μας πεδίου είναι αυτή ακριβώς η επιρροή από τις ανεξέλεγκτες τεχνητές πηγές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων γύρω μας, όπως το κινητό τηλέφωνο, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, η τηλεόραση, ο φούρνος μικροκυμάτων κ.α.. Όλες αυτές οι μικρές ή μεγάλες πηγές ακτινοβολίας, επηρεάζουν την ευαίσθητη ισορροπία ενέργειας και συχνοτήτων του οργανισμού και είναι εξαιρετικά σημαντικό όπως λέει να λάβουμε κάποια απλά μέτρα ασφάλειας όπως να απενεργοποιούμε το Wi-Fi κατα τη διάρκεια της νύχτας και να αποφεύγουμε τη φόρτιση των τηλεφώνων δίπλα στο κρεβάτι.
 
Αντιστοιχα προσθέτει, υπάρχουν και θεραπευτικές πηγές ενέργειας, οι λεγόμενες συχνότητες της γής, που μπορούν να επαναφέρουν την ισορροπία στο σώμα μας π.χ. όταν αυτό έρχεται σε επαφή με τη φύση. Σε κλινικές του εξωτερικού, οι ασθενείς υποβάλλονται σε ανάγνωση ή απαγγελία Ομηρικών κειμένων, καθώς η συχνότητα της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας έχει κριθεί θεραπευτική. Η γνώση της ολιστικής ίασης και του ρόλου της ενέργειας υπήρχε όπως μας λέει στους προγόνους μας, γεγονός που αποδεικνύεται από τη λειτουργία των Ασκληπιείων ώς κέντρων κάθαρσης και αποτοξίνωσης  σώματος και ψυχής όπου εφαρμόζαν μεταξύ άλλων, τεχνικές βοτανοθεραπείας, λουτροθεραπείας, και νηστειοθεραπείας. 

depositphotos-43458239-stock-photo-historical-ruins-of-asclepieion-on
Ερείπια Ασκληπιείου στην Κω
 
Μιλώντας για την ομοιοπαθητική γυρίζουμε ξανά στον Ιπποκράτη που έλεγε «τα όμοια τοις ομοίοις εισίν ιάματα», δηλαδή, όμοια θεραπευουν τα όμοια.  Αποτελεί όπως περιγράφει, μια ακίνδυνη θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στην βοτανοθεραπεία με βασικό στόχο να ενισχύσει τη δυνατότητα του οργανισμού για αυτοθεραπεία.  Τη στιγμή που οι συμβατικές θεραπείες εστιάζουν στην καταστολή των συμπτωμάτων, η κα Τυλλιανάκη μας μιλά για τη δύναμη του ανθρώπινου οργανισμού να θεραπεύει τον εαυτό του και τη φυσική αποτοξίνωση. Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί, ο πυρετός είναι το μέσο για να σκοτώσει το σώμα μας τα βλαβερά μικρόβια, ωστοσο εμείς με το παραμικρό τον καταστέλλουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους μηχανισμούς αποβολής (εμετός, διάρροια) που αν προσπαθήσουμε να καταστείλουμε, τα μικρόβια και οι τοξίνες που θα μεινουν στο σώμα μας, μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβληματα. 
 
Απαντώντας σε ερωτήματα για την αποτοξίνωση, η καλεσμένη μας θυμίζει τον κρίσιμο ρόλο του εντέρου ως πηγή όλων των ασθενειών κατά τον Ιπποκράτη. Το μπλοκάρισμα του οδηγέι στη συσσώρευση τοξικών αποβλήτων και εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Τα τελευταία, είναι ούτως ή άλλως μειωμένα λόγω των υβριδίων που έχουν αντικαταστήσει τις φυσικές ποικιλίες και λόγω της επεξεργασίας, που αφαιρεί την θρεπτική αξία των τροφών. Ανάλογης ποιότητας τροφές καθώς και υπολείμματα φαρμακων, παράσιτα και ξένα στοιχεία, προκαλούν φλεγμονές  αυτοάνοσα, αλλεργίες, ακμή κ.α στην προσπάθεια του οργανισμού να αποβάλλει τις τοξίνες. Η αίτια όμως είναι βαθύτερη και απαιτεί τελικά αλλαγή του τρόπου ζωής μας. Θα τα καταφέρουμε; Βεβαίως λέει η κα Τυλλιανάκη, αρκεί να το θέλουμε γιατί είμαστε μοναδικά όντα με μεγάλη δύναμη, κατ εικόνα και ομοίωση του Θεού.

29853440-2041878012731799-1473227280-n
 
Η φιλοσοφία των συμπληρωματικών της κλασικής Ιατρικής μεθόδων, είναι η αντιμετώπιση της ρίζας του προβλήματος. Αναζητώντας την συνηθέστερη ρίζα που συναντά στους θεραπευόμενους της, η κα Τυλλιανάκη λέει πως οι διατροφικές και ψυχικές τοξίνες είναι το αίτιο πολλών προβλημάτων υγείας, σε συνδυασμό με τον τρόπο ζώης που χαρακτηρίζεται από έλλειψη άσκησης και επικοινωνίας με τον εαυτό μας και τους άλλους. Ο οργανισμός μας ξέρει τι πρέπει να κάνουμε,  τονίζει , αρκεί να μην χάνουμε την επαφή με τον εσωτερικό μας κόσμο. Ως κανάλι επικοινωνίας με το μέσα μας, η κα Τυλλιανάκη υποδεικνύει το συναίσθημα που πέρα από τη λογική κρίση θα μας φέρει σε επαφή με τη διαίσθηση μας ώστε να δώσει τις απαντήσεις. 
 
Η μεγαλύτερη αλλαγή που πρέπει να κάνουμε στη ζωή, καταλήγουν, είναι η σταθερή πορεία μας στην αγάπη. Αυτοπραγμάτωση θεωρούν το μοίρασμα και τον πολλαπλασιασμό της γνώσης. Όπως λέει η κα Τυλλιανάκη, βασική της πρόκληση είναι να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητες τους και να ευτυχήσουν, ενώ δε σταματά να εξελίσσεται η ίδια και να αναζητά την κρυμμένη γνώση.

56556949-2496371303707074-4445349751893786624-n
 
Μαραθωνοδρόμος, Βαλκανιονίκης, ορειβάτισσα, μέλος των Γιατρών χωρίς Σύνορα, της Action Aid, του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου “Aγκαλιάζω”, αλλά και διασώστρια, στην ερώτηση μας πως τα καταφέρνει απαντά: υπάρχει στόχος. Μέσα μας, λέει, υπάρχει η γνώση που περιμένει τη σπίθα για να γίνει πράξη. Στο βιβλίο της “Ξεκλείδωσε τα μυστικά της αυτοθεραπείας” εξερευνά τα θέματα που ακροθιγώς αναπτύξαμε καθώς και το μεγάλο ζήτημα της ανθρώπινης θέλησης με παραδείγματα ανθρώπων που τα καταφεραν. 
 
Μιλώντας για την εμπειρία της στην Αφρικη, αυτό που κράτησε ήταν η πηγαία χαρά των ανθρώπων που δεν είχαν τίποτα, σε αντίθεση με τη δική μας κατήφεια. Μας μίλησε για παιδιά που πέθαιναν μπροστά της από αφυδάτωση τη στιγμή που εμείς κατασπαταλούμε το νερό. Ολοκληρώνοντας, καταλήγει στην ανάγκη να γυρίσουμε στις υγιεινές συνήθειες των προκατόχων μας στη στάση ζωής, στον ύπνο και την διατροφή.  Να αποτελέσουμε παράδειγμα για τα παιδιά και τους γύρω μας, ώστε περισσότεροι να αλλάξουν και να βρουν τον δρόμο προ την ευτυχία μέσα από την εξέλιξη και την παρακίνηση. 
 
Ακολουθεί συνέντευξη κας Τυλλιανάκη:


 
*Τα όσα αναφέρονται στο άρθρο έχουν ενημερωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.Για οποιαδήποτε εξατομικευμένη θεραπεία ή συμβουλή, παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
 
Την εκπομπή ονομάζω “γέφυρες”. Ανάμεσα στην γνώση του χθές και στην ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό μας κόσμο.  Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι για να υπάρξει οποιοδήποτε βήμα προς τα μπρός, πρέπει να υπάρχουν και οι δύο πλευρές της γέφυρας. Η εμβάθυνση η μελέτη και η παρατήρηση τα όπλα μας. Ο σεβασμός στη φύση και η ακρόαση του σώματος, τα μυστικά μας. Από την συμβιωτική κατοικία μας στον πλανήτη μέχρι την αξιοποιηση του 100% του εαυτού μας, όλα είναι δυνατά. Αρκει να το θέλουμε. 
 
Για περισσότερες ιδέες αγροτικής και όχι μόνο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, πρωτοβουλίες και ανθρωπους που πάνε την σκέψη και τον τόπο μας μπροστά, συντονιστείτε μαζί μας ζωντανά κάθε Σάββατο στις 10 το πρωί στο  Γη&Ύδωρ με την Έρρικα, πάντα από τον σταθμό της ενημέρωσης με υπογραφή, Ηχω fm 99,8.
 
Έρρικα Χριστοδούλου
Ραδιοφωνική Εκπομπή 
 
-->

Σχετικά άρθρα

Έξυπνη δόμηση και αυτοθεραπεία - Αρχαία σοφία και σύγχρονη γνώση στο Γη &Ύδωρ

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Οικοτεχνία, ευκαιρία πέρα από το προφανές, στο «Γη&Ύδωρ»

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Εκδηλώσεις ουσίας και ψυχαγωγίας, εργαλεία ενημέρωσης στο «Γη&Ύδωρ»

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Ψάχνετε κάποια εκπομπή και δεν την βρίσκατε;

Επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας το κουμπί επικοινωνία.