Γη & Ύδωρ

Μαχαιροποιία, θαλασσόλυκοι και συγχρονισμένοι για το καλό, στο Γη & Ύδωρ

#
11.04.2019 13:14

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Η ομάδα της εφαρμογής online σχεδίασης μαχαιριών από το χρήστη, “knifeprint”, μας μιλά για το επιχειρείν στη μοναδικότητα και την τέχνη, ο Ιστιοπλοϊκός όμιλος Ηρακλείου μας ταξιδεύει από την 30χρονη δράση του στην Ιστιοπλοΐα του σήμερα και οι συντονιστές του Let’s do it Greece, μας κινητοποιούν να αλλάξουμε τον κόσμο, κομμάτι - κομμάτι.
 
Μαχαιροποιία Online
 
Ο Κώστας Αργυρόπουλος είναι ένας νεαρός προγραμματιστής με μητέρα καλλιτέχνη και πατέρα μηχανουργό. Με αυτές τις προσλαμβάνουσες, δε θα μπορούσε να μη συλλάβει την τέλεια ιδέα συνάντησης γνώσεων. Την online εφαρμογή σχεδίασης μαχαιριών, knifeprint. Με την ομάδα του που αποτελείται από άλλους 2 προγραμματιστές, τον Γιώργο Τσανακτσίδη και τον Νίκο Παναγόπουλο, φοιτητές όλοι στο τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αποφάσισαν να αναπτύξουν επιχειρηματικά την ιδέα τους.

29425620-428382414264374-1436541160351858688-o
 
Η μαχαιροποιία όπως λέει στο Γη&Ύδωρ, είναι μια τέχνη χιλιάδων χρόνων που έχει παραμείνει στην παραδοσιακή μορφή της. Στην Ελλάδα, δραστηριοποιείται συλλογικά στην τέχνη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μαχαιροποιών. Με το λογισμικό που ανέπτυξε η ομάδα του knifeprint από το μηδέν ξεκινώντας το 2016, θέλουν να εξελίξουν την τέχνη αυτή, επιτρέποντας στον χρήστη να επέμβει σε επίπεδο σχεδίασης. Αφού φτιάξει τον δικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα knifeprint, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εξοικειωθεί πολύ γρήγορα με τα εργαλεία σχεδίασης χωρίς την ανάγκη προγενέστερων γνώσεων. Επιλέγοντας μέσα από μεγάλη ποικιλία προτύπων, πολλά από τα οποία είναι βασισμένα στην παράδοση της χώρας μας αλλά και χωρών του εξωτερικού, μπορεί να σχεδιάσει με λεπτομέρεια το δικό του μαχαίρι. Το σχέδιο του είναι διαθέσιμο για αποθήκευση και εκτύπωση  ώστε να αποτελέσει οδηγό για τον τεχνίτη που θα αναλάβει την κατασκευή.Τα σχέδια που δημιουργούν δωρεάν οι χρήστες είναι δημόσια και διαθέσιμα σε όλους ώστε να τα μοιραστούν, να συνεισφέρουν σε αυτά ή και να τα χρησιμοποιήσουν για εμπορική χρήση. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα συνδρομητικού λογαριασμού για την δημιουργία ιδιωτικών σχεδίων.

34274571-457552201347395-2321536403101450240-n
 
Το knifeprint χρησιμοποιούν ήδη τεχνίτες και επαγγελματίες από όλη τη χώρα. H εφαρμογή, που βελτιστοποιείται διαρκώς στις σχεδιαστικές της λειτουργίες, είναι διαθέσιμη στο κοινό και προσφέρει επιπλέον την υπηρεσία χρήσης του εξειδικευμένου εξοπλισμού της ομάδας για “εκτύπωση” των σχεδίων με τη χρήση lazer για την κοπή του μετάλλου.Το ενδιαφέρον τους εκδηλώνουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την μαχαιροποιία οπως  χειροτεχνες, μηχανουργοί, μαραγκοί, συλλέκτες και φυσιολάτρες, σε μια εξειδικευμένη μεν, αλλά διευρυνόμενη αγορά μοναδικότητας. 
 
Η επιχειρηματική ιδέα επιλέχθηκε από το πρόγραμμα επιχειρηματικής επώασης και επιτάχυνσης egg – enter•grow•go λόγω της μοναδικότητας της, όπως λέει ο Κώστας. Η συμβουλευτική του προγράμματος όσον αφορά την επιχειρηματική ανάπτυξη και την οικονομική διαχείριση ήταν καίριας σημασίας για εκείνους, προσθέτει. Πιστεύει μάλιστα ότι η ανάπτυξη λογισμικού είναι ένας απόλυτα εξελίξιμος κλάδος στην Ελλάδα, που μπορεί να δημιουργήσει παγκοσμίως ανταγωνιστικά προϊόντα.

41269128-538500693252545-666513520577216512-n
 
Η ομάδα οραματίζεται χρήσεις της υποβοηθούμενης σχεδίασης και σε άλλες δραστηριότητες όπως π.χ. η επιπλοποιία. Η εφαρμογή παρέχει την υπηρεσία δημιουργίας εγχάρακτων σχεδίων και κειμενου, έτσι, στην ερώτηση αν μπορούμε πάνω να γράψουμε... μαντιναδες, απαντά θετικά και μας χαροποιεί ιδιαίτερα καθώς ήδη φανταζόμαστε τη νέα εποχή για το φημισμένο Κρητικό Μαχαίρι!
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Αργυρόπουλου:


 
Lets do it Greece, ή πόσο μπορεί να γιγαντωθεί  μια  πρωτοβουλία καλοσύνης.
 
Η Σελμίνα Καλάρι, έζησε τον παλμό του  Let’s do it Greece από την αρχή του, λέει στο Γη&Ύδωρ. Από τότε που δύο καθηγήτριες - οραματίστριες έμαθαν στα παιδιά το κύριότερο από όλα τα μαθήματα. Την αξία που έχει η δύναμη τους στο να αλλάξει τον κόσμο. Σ’ένα σχολικό περιβάλλον που αποτυγχάνει στο να εξαίρει την ανθρώπινη δημιουργικότητα, ώρες και φορές συναντάς κάποιους εκπαιδευτικούς με όλη την έννοια της λέξης. Φωτεινά μυαλά εντεταλμένα να ανάβουν το φώς και στη σκέψη των άλλων. Έτσι και έγινε με τη μαγιά της μεγαλύτερης ταυτόχρονα συντονισμένης εθελοντικής εκστρατείας στην Ελλάδα, του Let's do it Greece

55939844-2026888884103386-4414082239655051264-n
 
Απόφοιτοι λυκείου έπειτα οι πρωτεργάτες, συνέχισαν με όσα τους έμαθαν οι καθηγήτριες τους, ξεκίνησαν το “Ώρα για δράση” και άρχισαν να καθαρίζουν και να δεντροφυτέυουν την αγαπημένη τους περιοχή στον Υμηττό. Φοιτητές αργότερα, συνέχισαν τις περιβαλλοντικές εθελοντικές δράσεις μέχρι που αποφάσισαν να δώσουν άλλη δυναμική στην προσπάθεια τους και εμπνευσμένοι από το παράδειγμα της Εσθονίας, αποφάσισαν να ορίσουν μια μέρα εθελοντικού συντονισμού όλης της χώρας. Έτσι ξεκίνησε το Let’s do it Greece, τo 2012.

55865109-2021264551332486-5370594477498957824-n
 
H εξέλιξη της πρωτοβουλίας τους ραγδαία. Το 2014 συνεργάστηκαν για πρώτη φορά με το Υπουργείο παιδείας διοργανώνοντας την εβδομάδα εθελοντισμού στα σχολεία με αποκορύφωμα της και πάλι τη μέρα συγχρονισμού όλων των δράσεων. Το 2017 τα σχολεία που συμμετείχαν έφτασαν τα 1400 και το 2018 συντονισαν περι τους 128.000 εθελοντές, έχοντας πλέον τη στήριξη πολλών επώνυμων προσωπικοτήτων της τέχνης και του αθλητισμού.
 
Συζητώντας για την εβδομάδα εθελοντισμού που προηγείται της ημέρας του Let’s do it Greece, η Σελμίνα λέει ότι τα παιδιά, έχουν έμφυτη ανόθευτη περιέργεια και την μοναδική ικανότητα να αλλάζουν και να αλλάζουν και τους άλλους γύρω τους. Να απαιτούν νέες ιδέες, και το ρίζωμα της καινοτομίας. Κι όπως για εκείνους αφορμή για το ξύπνημα τους ήταν οι δασκάλες τους, το ίδιο ερέθισμα θέλουν να προκαλέσουν τώρα στο σχολικό περιβάλλον, ώστε να κατανοήσουν παιδιά και μεγάλοι, την ευθύνη που έχουμε απέναντι σε αυτό τον όμορφο και μαγικό κόσμο που μας δόθηκε.  Στόχος της ομάδας είναι μέχρι το 2021 να ανταποκριθεί στο κάλεσμα τους τουλάχιστον το 5% του Ελληνικού πληθυσμού. Φέτος σύνθημα και αξία της εκστρατειας είναι η οικογένεια και βασικό τους μήνυμα “Να μαζευτούμε όλοι από τα σπίτια, τα σχολεία, τις παρέες και τους συλλόγους, με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, τους δικούς μας, τους φίλους ακόμα και τα κατοικίδια μας και να ομορφύνουμε το περιβάλλον γύρω μας”


 
Σε συνεργασία βρίσκονται με την ανάλογη εκστρατεία της Κύπρου Let’s do it Cyprus και όπως μας ενημερώνουν υπάρχει και το παγκόσμιο Let’s do it World που διεξάγεται σε 169 χώρες! Βασικό τους όραμα; Να γίνει η πρωτοβουλία για τις κοινές μας ανάγκες νοοτροπία, ώστε να μην χρειάζεται πια η παρακίνηση από καμία ομάδα. Στις πανελλαδικές συναντήσεις των εθελοντών και συντονιστών της εκστρατείας, ανταλλάσουν ιδέες και εμπειρίες που τροφοδοτούν τη συνέχεια. 
 
Η κοινή επιδίωξη των ανθρώπων και ο αλτρουισμός όπως λέει, μπορεί να αλλάξει από τη μέρα μέχρι τη χρονιά μας και σε τελική ανάλυση τη χώρα μας, με καταλύτες την ελπίδα, την προσφορά και την δύναμη που παίρνουμε ο ένας από τον άλλο, γι’ αυτό που έχει πραγματικά σημασία. 
 
Εκείνες οι καθηγήτριες τους στηρίζουν και τους ακολουθούν σε κάθε τους προσπάθεια από τότε, με αποθέματα ιδεών και κουράγιου για τις νέες γενιές. Στην ερώτηση για το τι είναι εκείνο που παίρνει η ίδια από το Let’s do it Greece μετά από τόση συστηματική εργασία κόπο και προσπάθεια, η απάντηση της είναι γεμάτη. Ξεγνοιασιά. 
 
Ακολουθεί συνέντευξη κας Καλάρι:


 
Μόνο στην Κρητη, η Σελμίνα μας ενημέρωσε ότι έχουμε 1406 δράσεις, 130 εκ των οποίων σε σχολεία. Για την Ιεράπετρα που συμμετέχει στην εκδήλωση εδώ και 4 χρόνια, με 18 δράσεις για φέτος, που φαίνονται και στη σελίδα  Let’s do it Greece. Ιεράπετρα, μιλήσαμε με τον Μιχάλη Λιαπάκη. Ο Μιχάλης ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού & Νηπιαγωγείου Κάτω Χωριού, συντονίζει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη την εθελοντική εκστρατεία του σχολείου που φέτος  ανέλαβε τον εξωραϊσμό των κήπων του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού στην Νεάπολη Λασιθίου, της Παιδόπολης, σε συνεργασία με τον διευθυντή, το  προσωπικό, το Σωματείο Φίλων Παιδόπολης και το δήμο του Αγίου Νικολάου. Τα αποτελέσματα της δράσης δείτε στο άρθρο του Ηχώ fm 99.8

56823265-1097054280502573-5880231323997569024-o
 
Ο Μιχάλης θεωρεί ότι το Let’s do it Greece  έχει συμβολικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην διάδοση της  πρωτοβουλίας για το κοινό καλό. Όπως λέει, το αναμενόμενο κέρδος είναι η κοινωνικοποίηση, η συνεργασία και η επαφή όλων των συμμετεχόντων, μεγάλων και μικρών. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού & Νηπιαγωγείου Κάτω Χωριού που πρόσφατα έγινε τετραθέσιο και αύξησε των αριθμό των μαθητών του, αγωνίζεται με τις πρωτοπόρες δράσεις του για την ενίσχυση της παρουσίας, την προστασία και την δυναμική του σχολείου με ένα σύνθημα που ενώνει στην πραγματικότητα όλη την Ελλάδα: Κρατάμε ζωντανά τα σχολεία, κρατάμε ζωντανά τα χωριά μας.
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Μιχάλη Λιαπάκη:


 
Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ηρακλείου. Ένας κόσμος, όρτσα πρίμα!
 
Με αφορμή το Sail Day της προηγούμενης Κυριακής, μιλήσαμε στο Γη & Ύδωρ με τον πρόεδρο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ηρακλείου κ. Νικήτα Μαυράκη. Όπως μας είπε, ο όμιλος που λειτουργεί από το 1989 και φέτος κλείνει τα 30 του χρόνια, εκπαιδεύει χιλιάδες ενήλικες και παιδιά στην Ιστιοπλοΐα Τριγώνου και Ανοικτής θάλασσας χτιζοντας  ατσάλινους χαρακτήρες, υγιή σώματα και θετικούς ανθρώπους που αγαπούν τον ναυταθλητισμό. 
 
Με σκοπό την παρουσίαση της δουλειάς τους και την επαφή του κοινού με το άθλημα, διοργανώνει την εκδήλωση “Ημέρα Ιστιοπλοΐας” κάθε Απρίλη και Σεπτέμβρη, προσκαλώντας όπως και φέτος το κοινό, για ελεύθερες βόλτες με σκάφη Ιστιοπλοΐας μέσα και έξω από το Λιμάνι του Ηρακλείου. Ξεχωριστές βολτες είναι προγραμματισμένες  με ειδικά σκάφη optimist και lazer για τους μικρούς φίλους . 

12523843-10156782636565481-8251439406946177302-n
 
Ο όμιλος διοργανώνει σταθερά δίμηνα προγράμματα εκπαίδευσης Ανοιχτής Θάλασσας με θεωρητικά μαθήματα και προπονήσεις στη θάλασσα, με τα οποία οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να αποκτήσουν ερασιτεχνικό δίπλωμα που πιστοποιεί τις γνώσεις τους τους πάνω στην πλεύση ενός σκάφους. Στις σχολές Τριγώνου, τα παιδιά από 6 ετών, μαθαίνουν να χειρίζονται πολλαπλάσια του μεγέθους τους σκάφη με αυτοπεποίθηση και να αντιλαμβάνονται το ρόλο των ρευματων και του ανέμου στην κατεύθυνση του σκάφους, αναπτύσσοντας πνεύμα και σώμα κατα τη διαδικασία. Οι ιστιοπλοϊκες βολτες και το πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα του ομίλου, μπορούν να ικανοποιήσουν από τους αρχάριους μέχρι και τους πιο έμπειρους λάτρεις του αθλήματος.

10427224-10154196920635481-3664452996863250618-n
 
Ο Όμιλος έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να είναι βιώσιμος και να συνεργάζεται με χορηγούς, εθελοντές, τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις, προσφέροντας  προνόμια στα μέλη του, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας και προβάλλοντας την ομορφιά της φύσης τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες. Οι τελευταιοι μάλιστα αναζητούν ευκαιρίες συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ομίλου σαν κομμάτι της τουριστικής τους εμπειρίας, ανοίγωντας -γιατί όχι- νέους δρόμους επιχειρηματικότητας και συνεργασίας με τον τουριστικό κλάδο μέσω της αξιοποίησης των φυσικών πόλων έλξης του νησιου μας. 

23511345-10159556382795481-2124560337752823443-o
 
Στην ερωτηση μας για το κυρίαρχο συναίσθημα ενός ανθρώπου πάνω στο Ιστιοπλοϊκό σκάφος η απάντηση ήταν, αγάπη, ελευθερία και ένα όνειρο που ξεκινά μόλις ξεπεράσεις το φανάρι του λιμανιού.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Μαυράκη:


 
Ανθρωποι που μας τείνουν το χέρι να βγούμε από την άνεση της συνηθειας και να έρθουμε σε επαφή με το αρχέγονο Ελληνικό συναίσθημα του θαλασσόλυκου, άνθρωποι που μας παρακινούν να γίνουμε ομάδα να εκφραστούμε να κουβεντιάσουμε και να λύσουμε κοινά θέματα με δράση, άνθρωποι που δημιουργούν πηγές εργασίας από τη μοναδικότητα και την τέχνη, δίνοντας πνοή ζωής στην παράδοση.  Ανθρωποι που μας εμπνέουν για το κοινό μας “μπροστά”.
 
Για περισσότερες ιδέες αγροτικής και όχι μόνο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, πρωτοβουλίες και ανθρωπους που πάνε την σκέψη και τον τόπο μας μπροστά, συντονιστείτε μαζί μας ζωντανά κάθε Σάββατο στις 10 το πρωί στο  Γη&Ύδωρ με την Έρρικα, πάντα από τον σταθμό της ενημέρωσης με υπογραφή, Ηχω fm 99,8.
 
Έρρικα Χριστοδούλου
Ραδιοφωνική Εκπομπή 
 
 
 
 
 
 
-->

Σχετικά άρθρα

Μαχαιροποιία, θαλασσόλυκοι και συγχρονισμένοι για το καλό, στο Γη & Ύδωρ

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Οι φύλακες των φίλων μας, στο Γη&Ύδωρ

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Νησιωτική αειφορία και μοναδικό νησιώτικο Πάσχα, στο Γη & Ύδωρ

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Ποδηλατικές περιηγήσεις και Ελληνικός ανεξάρτητος κινηματογράφος στο «Γη&Ύδωρ»

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Σκέψη έξω από το κουτί και μετάφραση του βρεφικού κλάματος, στο «Γη&Ύδωρ»

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Ένας δήμος που καινοτομεί, μερακλήδες μικρό -ζυθοποιοί και μια ομάδα που απλοποιεί τα δύσκολα, στο «Γη&Ύδωρ»

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Ψάχνετε κάποια εκπομπή και δεν την βρίσκατε;

Επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας το κουμπί επικοινωνία.