Γη&Ύδωρ

Εκδηλώσεις ουσίας και ψυχαγωγίας, εργαλεία ενημέρωσης στο «Γη&Ύδωρ»

#
06.03.2019 10:06

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Βολταράκια στην Κρήτη, παρουσίαση ενός μοναδικού εργαλείου ενημέρωσης για τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στο νησί. Θαλασσινό Καρναβάλι στη Χαλκιδα με επίκεντρο την Ελληνική μυθολογία, ως όνειρο ενός Δημοτικού Οργανισμού. Πληροφορίες εκ των έσω, για τα περιεχόμενα του δημοφιλούς Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Startup Europe Week Crete 2019.
 
Το να γίνεται ένα Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την επιχειρηματικότητα την καινοτομία και τα startups στην πρωτεύουσα του νομού σου, είναι είδηση. Γνωρίζουμε την Ευρώπη, όπως θα θέλαμε να είναι, μέσα από το Startup Europe Week, μια εκδήλωση που υλοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά, ως πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Startup Europe, με επίσημο πρεσβευτή στην Κρήτη, το Σύλλογο Νεανικής επιχειρηματικότητας (Youth Entrepreneurship Club). Ο YEC, ταξιδεύει το SEW Crete στις τέσσερις πρωτεύουσες του νησιού ξεκινώντας από τον Άγιο Νικόλαο και το νομό Λασιθίου. Το πρώτο συνέδριο θα λάβει χώρα την Παρασκευή 8 Μαρτίου στο χώρο του Τμήματος  Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Κρήτης στα Λακώνια Αγίου Νικολάου από τις 3 μ.μ. μέχρι τις 10 μ.μ. 
 
Όπως μας είπε στο Γη&Ύδωρ ο Συνιδρυτής του Συλλόγου Νεανικής Επιχειρηματικότητας Θάνος Παράσχος, κάθε εκδήλωση ξεκινά με 10λεπτες δυναμικές ομιλίες από ανθρώπους της κοινωνίας των πολιτών, του Ακαδημαϊκού κόσμου και της έρευνας, έμπειρους επιχειρηματίες, διακεκριμένους επαγγελματίες  ή ανθρώπους στο ξεκίνημα τους. Μιλάνε για να εμπνεύσουν, να εμφυσήσουν ελπίδα και αισιοδοξία. Στην εκδήλωση θα λάβουμε πληροφορίες και εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να βρούμε διεξόδους και να δημιουργήσουμε, κάτι που όπως χαρακτηριστικά λέει, μπορεί να γίνει και από το μηδέν, με τα εφόδια που ήδη έχουμε. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συζήτηση ομιλητών - κοινού και εργαστήριο (workshop) προσανατολισμού στο χώρο, τις χρονικές συγκυρίες, την αγορά εργασίας, το Ευρωπαϊκό περιβάλλον και τους προσωπικούς στόχους για το επαγγελματικό μας παρόν και μέλλον. 


 
Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις θα κινηθούν σε παρόμοια δομή με μικρές αλλαγές και εκπλήξεις από πόλη σε πόλη, όπως η προσθήκη πολιτικής τραπέζης συζήτησης, σε Ηράκλειο και Χανιά, με ομιλίες πολιτικών και Ευρωβουλευτών. Σκοπός των ομιλιων είναι να έρθει σε άμεση επαφή το κοινό με το χώρο της πολιτικής και τις προθέσεις του απέναντι στην επιχειρηματικότητα, να θέσει τις ερωτήσεις του αλλά και να αναρωτηθεί για την συμμετοχή του σε αυτόν, ώστε να δημιουργήσει το μέλλον. Ενα εκτελούμενο για πρώτη φορά φέτος, κλειστό τμήμα του Συνεδρίου στα Χανιά, θα αφορά καθηγητές και ερευνητές από Ιδρύματα και Πανεπιστήμια που θα εκθέσουν σε 5 λεπτα τα έργα τους προκειμένου να διερευνηθεί το έδαφος και να προκύψουν πιθανές συνεργασίες είτε μεταξύ των ερευνητών είτε με τις παρούσες επιχειρήσεις, σε ένα εγχείρημα γεφύρωσης της αγοράς και της  Ακαδημαϊκης κοινοτητας.
 
Μιλώντας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές που μοιάζουν να εκφεύγουν από τον αρχικό σκοπό της δηλαδή την ειρήνη, την αυτοδυναμία και τη συνεργασία των μελών,  ο Θάνος μας λέει ότι παρά τα δεινά πρέπει να εστιάσουμε στα θετικά της ελεύθερης διακίνησης αγαθών και μετακίνησης των ανθρώπων. Θα πρέπει επίσης να ενημερωνόμαστε ώστε να έχουμε άποψη και συμμετοχή στις αποφάσεις με την ψήφο και τη γνώμη μας. Συνέδρια όπως το SEW Crete, όπως προσθέτει, έχουν ως στόχο να αναδειχθούν οι τοπικές ευκαιρίες και να αναπτυχθεί το καινοτομικό οικοσύστημα σε κάθε περιοχή, κάθε χώρας της Ε.Ε. για τη δημιουργια ενός ισχυρού πλέγματος. 
 
Η συμμετοχή του κοινού στο συνέδριο  βαίνει αυξανόμενη, όπως και οι αιτήσεις των startups. Η βασική ανησυχία που εκφράζουν οι συμμετέχοντες  λέει ο Θάνος, είναι το αρνητικό νομοθετικό και φορολογικό περιβάλλον της χώρας μας, ωστόσο είναι αισιόδοξοι και επιθυμούν να κινηθούν προς την συνεργασία, την εξωστρέφεια και την εξεύρεση λύσεων.  Οι εθελοντές δίνουν άλλη ενέργεια στην εκδήλωση, φέρνοντας την σε πέρας με τις δεξιότητες και την κοινωνική τους ευαισθησία. Υπάρχει ανοιχτό κάλεσμα εθελοντών αλλά και ...VIP εθελοντές που καταφθάνουν από άλλα μέρη της χώρας- φέτος από τη Θεσσαλονίκη- οι οποίοι, φιλοδοξεί ο Σύλλογος, θα γίνουν πρεσβευτές και μέτοχοι της πρωτοβουλίας και των δυνατοτήτων του νησιού μας, στον δικό τους τόπο.


 
Στο άνοιγμα του συνεδρίου στο Λασίθι (Startup Europe Week 2019| Lasithi) και στον Άγιο Νικόλαο, συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος  κ. Σαμουηλίδης, οι ομιλίες θα απαρτίζονται από ανθρώπους της περιφέρειας μας, όπως για παράδειγμα τα μέλη της Κοιν.ΣΕπ Επτάστικτος και όχι μόνο. Κάλεσμα υπάρχει επίσης και στους τοπικούς παραγωγούς ελαιολάδου και προϊόντων μοναδικότητας να παρευρεθούν και να επικοινωνήσουν με έναν εκ των ομιλητών, τον Eurof Uppington, που εκτός από την παρουσίαση του πρωτότυπου εγχειρήματος του πάνω στο δίκτυο διανομής του ελαιολάδου στην Ελβετία, “Amfora”, είναι ανοιχτός σε B2B συναντήσεις με σκοπό τη συνεργασία. Ο Σύλλογος Νεανικής επιχειρηματικότητας στην παρούσα φάση, όπως μας λέει ο Θάνος, αναπτύσσει το παράρτημα του στη Θεσσαλονίκη και έχει επεκτείνει το δίκτυο συνεργασιών του στο Βέλγιο και την Κοπεγχάγη. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που επιθυμούν να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές, βοηθώντας τις τοπικές δημιουργικές και εξαγωγικές προσπάθειες, προσθέτει.
 
Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις του συνεδρίου θα λάβουν χώρα Σάββατο, 9 Μαρτίου στο Ηράκλειο, Παρασκευή, 15 Μαρτίου στο Ρέθυμνο και Σάββατο, 16 Μαρτίου στα Χανιά. Η συμμετοχή σας σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, χωρίς ηλικιακό όριο αρκεί να κλέισετε έγκαιρα τη θέση σας, με προεγγραφή στο startupcrete.com ή απευθείας στη σελίδα του συνεδρίου στο eventbrite
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Παράσχου:


 
Στη Χαλκίδα εδώ και κάποια χρόνια στο Καρναβάλι κάνουν κάτι διαφορετικό από όλη την Ελλάδα. Από το 2016 έχουν αρχίσει να υλοποιουν το όνειρο τους όπως μας είπε στο Γη &Ύδωρ ο κ. Γιάννης Στέρπης από το Γραφείο Τύπου του Δημοτικού Οργανισμού Άθλησης, Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Χαλκίδας με πρόεδρο τη Λίλιαν Ζλακώνη - Ελληνικού.  Το μοναδικό της περίπτωσης, κρύβεται στην απόφαση της ομάδας διοργάνωσης να αναπαριστούν κάθε χρόνο, ένα δρώμενο από την Ελληνική μυθολογία στην τελετή λήξης του Καρναβαλιού, και πάλι όμως η καινοτομία δε σταματά εδώ. Το κάνουν με τέτοιο τρόπο, που το αποτέλεσμα είναι ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με σκηνικά, φώτα, ήχο, σενάριο και σκηνοθεσία εφάμιλλο διεθνούς παραγωγής όπως αποδεικνύει και το, επαγγελματικής ποιότητας, οπτικοακουστικό υλικό των εκδηλώσεων. 
 
Αν θέλουμε να προσθέσουμε ένα ακόμα επίπεδο στο ξεχωριστό του εγχειρήματος, αρκεί να σκεφτούμε ότι όλη η παράσταση, γίνεται μέσα στη θάλασσα και συγκεκριμένα στα νερά του πορθμού του Ευρίπου, διάσημου από την αρχαιότητα για το παλιρροϊκό φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης της ροής των θαλασσίων ρευμάτων κάθε 6 ώρες περίπου, άλλοτε από τον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο με κατεύθυνση προς τον νότιο και άλλοτε αντίστροφα. Στις δύο πλευρές του πορθμού με το ένα κομμάτι της να βρίσκεται στην Εύβοια και το άλλο της στη Στερεά Ελλάδα, είναι χτισμένη η  Χαλκίδα, πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νομού Εύβοιας. Τα δυνατά ρεύματα και η συνηθης διέλευση των καραβιών, κάνουν την προετοιμασία και την υλοποιηση ακόμα πιο δύσκολη, όμως δεν πτοούν τις εκατοντάδες πολιτών που συμμετέχουν κάθε χρόνο.  Σύλλογοι αλιέων, θαραλλέοι καπετάνιοι, θεατρικές ομάδες, καλλιτέχνες, εθελοντές, ηθοποιοί και κομπάρσοι, συντονίζονται σαν καλολαδωμένη μηχανή με ασυρμάτους, συνθηματικές λέξεις και σύγχρονους μηχανισμούς εφέ και ήχου, για να παρουσιάσουν στο έκθαμβο κοινό την δουλειά τους στο Θαλασσινό Καρναβάλι. 


 
Οι υπερθαλάσσιες κατασκευές εντυπωσιακές και δυσθεώρητες, με κάστρα ύψους 20 μέτρων, κούφιους βραχους ύψους 30 μέτρων, θεούς του Ολύμπου να αιωρούνται πάνω από τον Ευβοϊκό με  drones και εκρήξεις φωτιές και καπνούς, να ενισχύουν τις εικόνες των μαχών. Το 2016 οι πειρατές προσπαθούν να “Κουρσέψουν τον Ευβοϊκό” το 2017 έγιναν “Τιτανομαχίες”, και το 2018, άφησε εποχή  “Το Χρονικό της Τροίας”. Φέτος, θα δούμε μάχες Τρώων  και  Αχαιών   κάτω  από   το  Δούρειο  Ίππο με    αρχικό πρωταγωνιστή   τον Οδυσσέα, που μέσα από τις αναμνήσεις του, θα μας οδηγήσει στον πατέρα του Λαέρτη και στην Αργοναυτική εκστρατεία σε ένα σκηνοθετικό flashback. Η Αργώς θα αναβιώσει τις περιπέτειες της στο δρόμο για την Κολχίδα, θα συναντήσει τον Ποσειδώνα, τη Σκύλλα και τη Χαρυβδη, τις συμπληγάδες πέτρες, την  τεράστια βελανιδιά με το δράκο που φυλά το χρυσόμαλλο δέρας και άλλα πολλά στοιχεία του μύθου του Ιάσονα, των αργοναυτών και της Μήδειας, που θα κλείσει με την τελευταία δοκιμασία του γίγαντα Τάλω στην Κρήτη, καταλήγωντας στον θάνατο και την καυση του. 
 
8 κάμερες απαθανατίζουν τις σκηνές, ενώ ακολουθεί επαγγελματική μίξη που αποδίδει το οπτικοακουστικό υλικό του δρώμενου. Όπως μας λέει ο κ. Στερπης, άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, στέλνουν θετικές εντυπώσεις και κριτικές ταξιδεύοντας τη φήμη της Χαλκίδας σε όλο τον κόσμο. Μιας πόλης που, όπως αναφέρει μέχρι πρότινος δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή στο κοινό για άλλο λόγο πέρα της σύντομης αναψυχής από τα αστικά κέντρα. Μιας πόλης που κρύβει ωστόσο, τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Υπενθυμίζουμε ότι στο δήμο Χαλκίδας και στην Βοιωτική Ακτή, στο νότιο Ευβοϊκό κόλπο, βρίσκεται η Αυλίδα όπου έλαβε χώρα η θυσία της Ιφιγένειας, πριν την εκστρατέια της Τροιας και αποτέλεσε το ερέθισμα για  το”Χρονικό της Τροίας”. Στην Αυλίδα έχει αποκαλυφθεί ο ναός της Αυλίδειας Αρτέμιδος, το ιερό της θεάς που απαίτησε τη θυσία προκειμένου ευνοϊκοί άνεμοι να επιτρέψουν τον απόπλου των ελληνικών πλοίων. 


 
Μιλώντας για τη σχέση του Δημοτικού Οργανισμού με τους πολίτες και για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία την δράση, ο καλεσμένος μας λέει ότι παράπονα υπάρχουν για το ύψος των επενδύσεων, εξηγεί ωστόσο ότι  ο προϋπολογισμός που ούτως ή άλλως έχει εγκριθεί για την υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων,  χρησιμοποιείται με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποδώσει οφέλη στον τόπο, όχι μόνο οφέλη ενότητας και συνεισφοράς των πολιτών που λειτουργούν σαν ομάδα αλλά και οικονομικά, αφου η πρωτοβουλία έχει προσελκύσει μέχρι σήμερα 130.000 επισκέπτες. Η πρόσθετη φήμη και ανάδειξη της περιοχής, τοποθετούν τη δράση σε μεγάλη κλίμακα στο χώρο των δημοτικών επενδύσεων. 
 
Όπως καταλήγει ο κ. Στερπης, τα νούμερα των επισκεπτών στο Θαλασσινό Καρναβάλι αυξάνονται κάθε χρόνο και οι ίδιοι ευελπιστούν να διατηρηθεί ως θεσμός. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για εκείνους προσθέτει, ειναι η ησυχία του πλήθους κατα την αναμονή για το υπερθέαμα αλλά και η βοή χαράς και επιδοκιμασίας που το ακολουθει. 


 
Αλλη μοναδική δράση που μπορούμε να παρακολουθήσουμε κάθε χρόνο στη Χαλκιδα ειναι  τα Γαιτανακια του Ευριπου με πάνω από 1500 χορευτές να χορεύουν σε σχηματισμούς, συμμετοχή του ναυτικού ομίλου κανόε καγιάκ και ορχηστρα παραδοσιακών τραγουδιών που κλείνει το χορό με το παραδοσιακό “Καβοντορίτικο”. Στο GoHalkida και στη σελίδα του Θαλασσινού Καρναβαλιού, μπορούμε να παρακολουθούμε τα μοναδικά αυτά δρώμενα. 
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Στέρπη:


 
Οι χρήσιμες εκδηλώσεις, μας ενδιαφέρουν ώστε να περνάμε όμορφα τον ελεύθερο μας χρόνο με πρωτότυπες και επιμορφωτικές δραστηριότητες. Ένα ψηφιακό εργαλείο έρχεται να δώσει λύση στην αναζήτηση αυτή, μάλιστα έγκαιρη, άμεση και καθημερινή και για τους 4 νομους του νησιού μας. Μέσα από τα “Βολταράκια στην Κρήτη” μαθαίνουμε τα πάντα για τρέχουσες και μελλοντικές δράσεις, όπως μας εξήγησε  η δημοσιογράφος Ελένη Σταυρουλάκη, στο Γη&Ύδωρ.
 
Τα voltarakia.gr προέκυψαν από την ίδια την ανάγκη των συντακτών να εντοπίσουν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες όπου θα μπορούσαν με την παρέα ή την οικογένεια τους να περάσουν ποιοτικό χρόνο και να ψυχαγωγηθούν. Στην ιστοσελίδα, υπάρχει η ατζέντα της ημέρας όπου δημοσιεύονται δωρεάν εκδηλώσεις, ημερίδες και δράσεις, από φορείς, ιδιώτες και επιχειρήσεις που αποστέλλουν δελτία τύπου, συμπληρώνουν την ανάλογη φόρμα δημοσίευσης ή επικοινωνούν με τη σελίδα καθημερινά. Οι πληροφορίες μπορούν να ταξινομηθούν ανα κατηγορία, ανα νομό, ανα ημερα και ανα μήνα, κάνοντας τα “Βολταράκια στην Κρήτη” ένα χρήσιμο εργαλείο για τους επισκέπτες του.

15975243-395512660801371-4739694713371960770-o
 
Όπως λέει η καλεσμένη μας, δημοσιεύουν οτιδήποτε μπορεί να δώσει χαρά, κέφι,αισιοδοξία αλλά και γνώση, ενημέρωση και πολιτισμό. Από αποκριάτικους χορούς μέχρι ημερίδες για το κτηματολόγιο, στόχος είναι η χρησιμότητα της πληροφορίας. Εκτός από εκδηλωσεις και δρωμενα, η σελίδα παρέχει πληροφόρηση για πολλά ενδιαφέροντα όπως παραδοσιακες συνταγές, προσφορές, ανέκδοτες ιστορίες, διαδρομές και μυστικά από ντόπιους για ντόπιους. Ακόμα, προβάλλει προγράμματα και ευκαιρίες  που αφορούν την καινοτομια σε σχέση με την παράδοση, τις τέχνες και την αγροτική παραγωγή. Χαρακτηριστικά μας λέει η κα Σταυρουλάκη, ότι ο κόσμος στην πραγματικότητα ενδιαφέρεται για ουσιαστικά πράγματα και όχι μόνο για τα αναλαφρα, όπως νομίζουν οι πολλοι, φέρνοντας για παράδειγμα τις πολύ δημοφιλείς δωρεάν ξεναγήσεις από εθελοντές σε αρχαιολογικούς χώρους και τα προγράμματα για τα παιδιά στα Μουσεία του Ηρακλείου με καθόλου ή ελάχιστο αντίτιμο. 

Untitled
 
Για το μέλλον, τα voltarakia.gr σχεδιάζουν να γίνουν ακόμα πιο χρηστικά με άμεσες ειδοποιήσεις και μετάφραση της σελίδας στην Αγγλική γλώσσα ωστε να εξυπηρετουν και τους επισκέπτες που θέλουν να ζήσουν την αυθεντική εμπειρία του τόπου μας, όπως τη ζει ένας ντόπιος. Η καλεσμένη μας μάλιστα κάνει έκκληση για συνεργασία σε αυτό το σημείο, με τους φορείς του Τουρισμού που θέλουν να παρέχουν εξυπηρέτηση ποιότητας στο κοινό τους, χρησιμοποιώντας το εργαλείο που τους προσφέρουν τα “Βολταράκια στην Κρήτη”.
 
Όπως καταλήγει η Κα Σταυρουλάκη, το μέσο νίκης απέναντι στην αδράνεια και τη μοναξιά είναι η κινηση, αρκεί πρώτοι εμείς να παρακινήσουμε τους εαυτούς μας εσωτερικά, να κάνουμε κάτι διαφορετικό, να γνωρίσουμε ανθρώπους, να ζήσουμε εμπειρίες και τελικά, να περάσουμε ωραία. 
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Σταυρουλάκη:


 
Οι άνθρωποι ανεβάζουν τον πήχη της ποιότητας με τις αποφάσεις που λαμβάνουν κάθε μέρα. Οι εκδηλώσεις που προάγουν τη γνώση και την ψυχαγωγία, που κινητοποιούν τις ομάδες να εργαστούν μονιασμένα για ένα κοινό σκοπό και οι πρωτοβουλίες που αναδυκνείουν αυτές τις προσπάθειες, είναι παντού γύρω μας. Αυτό που τις κάνει να διαφέρουν είναι ο δημιουργικός τρόπος που γίνονται, ως προϊόν σκέψης, έμπνευσης και απάντησης στην αναγκη για εντυπωσιακά και παραγωγικά συνάμα δρώμενα και θεάματα. Μένει να τα απολαύσουμε. 
 
Για περισσότερες ιδέες αγροτικής και όχι μόνο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, πρωτοβουλίες και ανθρωπους που πάνε την σκέψη και τον τόπο μας μπροστά, ακούστε Γη&Ύδωρ με την Έρρικα. Είμαστε μαζί σας ζωντανά κάθε Σάββατο στις 10 το πρωί στον Ηχω fm 99,8.
 
Έρρικα Χριστοδούλου
Ραδιοφωνική Εκπομπή 
-->

Σχετικά άρθρα

Έξυπνη δόμηση και αυτοθεραπεία - Αρχαία σοφία και σύγχρονη γνώση στο Γη &Ύδωρ

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Οικοτεχνία, ευκαιρία πέρα από το προφανές, στο «Γη&Ύδωρ»

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Εκδηλώσεις ουσίας και ψυχαγωγίας, εργαλεία ενημέρωσης στο «Γη&Ύδωρ»

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Ψάχνετε κάποια εκπομπή και δεν την βρίσκατε;

Επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας το κουμπί επικοινωνία.