Γη & Ύδωρ

Ο χοχλιός ως καινοτόμο τρόφιμο και ως φιλοσοφία στέγασης στο «Γη&Ύδωρ»

#
20.02.2019 15:42

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Καινοτόμα προϊόντα διατροφής με πρωταγωνιστή το σαλιγκάρι στην Κρητική και όχι μόνο, κουζίνα, από την Escargot de Crete και τον Χαράλαμπο Κιαγιά. Μια εναλλακτική αντισεισμική και οικονομική μετακινούμενη κατοικία από container, προτείνει η αρχιτέκτονας Αναστασία Σπυροπούλου της Cocoon Modules, για όλους τους νομάδες εκεί έξω

Το σαλιγκάρι μας ενθουσιάζει με την ντροπαλή και ανθεκτική του φύση που αγαπά τη βροχή. Μας ενθουσιάζει και για την ελευθερία του γιατι όποτε θέλει, παίρνει το σπίτι του και ταξιδεύει σα νομάς. Εδώ στην Κρήτη μας ενθουσιάζει και ...μπουμπουριστό. Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμα που έχουμε για  να θαυμάζουμε το σαλιγκάρι και την φιλοσοφία της ζωής του, μιλήσαμε το Σάββατο στο Γη & Ύδωρ με δύο διαφορετικούς και πρωτοπόρους ανθρώπους με τόλμη.
 
Η Αναστασία Σπυροπούλου είναι η νεαρή αρχιτέκτονας πίσω από το startup εγχείρημα “Cocoon Modules” που κατασκευάζει κατοικίες και έξυπνους χώρους με τη χρήση container που λειτουργούν σα βασική μονάδα δόμησης, ή αλλιώς σαν...lego. 
 
Η πληθώρα αδρανών εμπορευματοκιβωτίων στους λιμένες του κόσμου και ειδικά της χώρας μας που περισσότερο εισάγει πάρα εξάγει, έδωσε την ιδέα στην Αναστασία να χρησιμοποιήσει αυτή την στιβαρή κατασκευή ανακυκλώνοντας την δημιουργικά, αλλάζοντας την χρήση της. Με τα container, η ομάδα σχεδιάζει συνθέσεις κατοικιών, εργασιακών/ βιομηχανικών χώρων και χώρων εστίασης. Η χρήση τους ενδείκνυται και για τουριστικά καταλύματα γιατί μπορούν να λειτουργήσουν όχι μόνο ως σύνθεση αλλά και ως αυτόνομες μονάδες στο χώρο με τη μορφή π.χ. ενός συγκροτήματος κατοικιών. 
 
Χαρακτηριστικό αυτής της φιλοσοφίας δόμησης, είναι η επιστροφή της δημιουργικότητας στα χέρια του ίδιου του χρήστη που μπορεί να συνθέσει ο ίδιος το χώρο του, παρεμβαίνοντας στη σχεδίαση, με την ομάδα να προτείνει βελτιώσεις και να υλοποιεί.Η ελάχιστη μονάδα δόμησης είναι μεγέθους 15 τ.μ. και η αμέσως μεγαλύτερη 30 τ.μ. η οποία έχει γίνει και η πρωτότυπη κατασκευή επίδειξης στο κοινό.  

IMG-9008
 
Η νέα αρχιτεκτονική τάση που εισάγουν αυτές οι κατασκευές, ήδη αναπτύσσεται ταχύτατα στο εξωτερικό ακολουθώντας τις σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων που μετακινούνται πλέον σε όλο τον κόσμο και αναζητούν λειτουργικότητα και την σύντμηση των χώρων σε αντίθεση με το μεγάλο μέγεθος που επικρατούσε τις προηγούμενες δεκαετίες. Μαλιστα η πρόταση της Cocoon Modules είναι ανταγωνιστική σε σχέση με αντίστοιχες προτάσεις στο εξωτερικό, με την ζήτηση έξω να αφορά κυρίως την κατασκευή εξοχικών κατοικιών και χώρων που χρησιμοποιούνται στην διαφήμιση. 

26910999-923962684437937-228208186119157500-o
 
Το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της κατασκευής που είναι και το πλεονέκτημα της έναντι της συμβατικής, είναι το κοστος της. Για την πρωτότυπη κατοικία ανέρχεται στα 22.000,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού (κουζίνα μπάνιο βασικές ντουλάπες).Η κατασκευή απαιτεί για την ολοκλήρωση της πολύ λίγο χρονικό διάστημα, (6 εβδομάδες περίπου για το πρωτότυπο, 3-4 μήνες περίπου  για 4 κατοικίες) και είναι ενεργειακής κλάσης Α ή Β ανάλογα με το οικόπεδο, με πολύ μικρές απώλειες στην θέρμανση και ψύξη. Επίσης το κόστος καθορίζεται εξαρχής, χωρίς απρόβλεπτα έξοδα όπως συχνά συμβαίνει στην συμβατική δόμηση.


 
Η κατασκευή είναι αντισεισμική ως μεταλλική, με μεγάλη διάρκεια ζωής και μετακινούμενη με γερανοφόρο όχημα, τουλάχιστον 2 φορές κατα τη διάρκεια της ζωής της ή και περισσότερες αν έχει γίνει σχετική πρόβλεψη. Ενεργειακά κουφώματα με ρολά ασφαλείας και η χαλύβδινη βαριά πόρτα του container, προσφέρουν την απαιτούμενη ασφάλεια.  Όσον αφορά την αδειοδότηση της, ελλείψη νομοθετικής πρόβλεψης, αντιμετωπίζεται οπως μια συμβατική κατασκευή. 
 
Περιβαλλοντικά, πέρα από το ίδιο το γεγονός της επανάχρησης ενός ανθεκτικού υλικού που υπό συμβατικές συνθήκες θα παρέμενε αδρανές πιάνωντας χώρο πάνω στη γη, ενδιαφέρον είναι τό ότι οι κατασκευές, μπορούν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομες με τις ανάλογες προσαρμογές και την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. φωτοβολταίκά, δεξαμενή νερού κλπ). Η κατασκευή μπορεί να ενταχθεί και σε αστικό τοπίο και στην επαρχία, πάντα προσαρμοζόμενη στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Με τον κατάλληλο προσανατολισμό στις συνθηκες του εκάστοτε οικοπέδου συγκεκριμένα, επιτυγχάνεται φυσικός δροσισμός και καλή  σκίαση με αποτέλεσμα να καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια. Η κατασκευή όπως μας λεει η Αναστασία, είναι ιδανική για τα βραχώδη εδάφη όπως αυτά της Κρήτης γιατί παρά το ότι ανεβαίνει το κόστος εκσκαφής για τη βάση της,  δεν υπάρχει κίνδυνος καθίζησης του εδάφους. 

IMG-9073
 
Η αγορά έχει υποδεχθεί την πρόταση της ομάδας με ενθουσιασμό αν και στην Ελλάδα είναι ακόμα ανώριμη για την πλήρη ενσωμάτωση καθώς κυριαρχούν οι πατροπαράδοτοι τρόποι δόμησης. Ωστόσο, όσο το κοινό εκπαιδεύεται πάνω στις δυνατότητες που έχει αυτή η πρόταση και το container σαν δομικό υλικό, όλο και περισσότεροι, νέοι άνθρωποι κυρίως, προσεγγίζουν την επιχείρηση για λύσεις ιδίως στον τουριστικό τομέα, σε συνδυασμό με χρηματοδοτικά προγράμματα και τη μείωση του κόστους από την εξοικονόμηση πρώτων υλών. 
 
Η Αναστασία που σαν φοιτήτρια την ενθουσίαζε ο κόσμος των εφήμερων κατασκευών, δεν έχει χάσει το πάθος της για τον προσιτό τρόπο κατασκευής που θα δώσει σε όλους τους ανθρώπους πρόσβαση στη στέγαση. Με την ομάδα της, που συνθέτουν μέλη με διάφορες δεξιότητες, έχουν θέσει ώς βασικό στόχο την ενημέρωση του κοινού για τις δυνατότητες των container και την ολοκλήρωση των συνεργασίων τους στο εξωτερικό.Οι συνεργάτες και οι υποστηρικτές τους τους εμπιστεύονται γιατί όπως λέει η ίδια, αναγνωρίζουν την φρέσκια τους ματιά στον κατασκευαστικό κλάδο και μια δυνατότητα να αναδείξουν και τα δικά τους προϊόντα και υλικά.

Untitled-Panorama4
 
Η Αναστασία προτρέπει τον καθενα να ακολουθεί το ένστικτο και το πραγματικό ενδιαφέρον του με δημιουργική υπερανάλυση, λέγοντας πως η αρχιτεκτονική, είναι ιδανικό πεδίο για νέες ιδέες και ανάπτυξη της καινοτομίας, ειδικά σε συνδυασμό την τεχνολογία. Το πρωτότυπο της Cocoon Modules θα βρισκεται μέχρι τον Απρίλιο στον εκθεσιακό χώρο της υποστηρικτικης του εγχειρηματος εταιρείας, Coco -  Μat για όσους θέλουν να το δουν από κοντά.   
 
Ακολουθεί συνέντευξη κας Σπυροπούλου: 
Ο Χαράλαμπος Κιαγιάς, έκανε τη σκέψη ότι οι χοχλιοί μπουμπουριστοί είναι η διασημότερη Κρητική συνταγή που της αξίζει να ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη τυποποιημένη. Μεταξύ των συνταγών της εταιρίας του Escargot de Crete ή” Χοχλιοί Κρήτης” συγκαταλέγονται χοχλιοί με μαϊντανό με σκόρδο,εμπνευσμένο από την παραδοσιακή Γαλλική συνταγή escargots de bourguignon, ξύδι και δεντρολίβανο, θυμάρι και λεμόνι, και αφέψημα φασκόμηλου αντί άλμης που χρησιμοποιείται από τον ανταγωνισμό. Χρησιμοποιεί για τις συνταγές του μάλιστα, φιλέτα σαλιγκαριών και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Π.ΟΠ. Βορέιου Μυλοποτάμου. Μας λέει στο Γη &Ύδωρ, ότι σε πολλές συνταγές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σαλιγκάρι αντί για κρέας, ανεβάζοντας το συνολικό επίπεδο της γεύσης καθώς έχει ένα μοναδικό άρωμα που συγκρίνει με αυτό της τρούφας. 

12080090-837133246406143-3994939477872246738-o
 
Ο ίδιος, έχει 4 στρέμματα εκτροφής, μία ερευνητική μονάδα αναπαραγωγής σαλιγκαριών, και από τον Αύγουστο του 2012 μία σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης τους. Οι εγκαταστάσεις εκτροφής, μετά από προσωπικές δοκιμές είναι σημερα ενσωματωμένες σε ελαιώνα ώστε τα σαλιγκάρια να αναπτύσσονται σε απόλυτα φυσικό περιβάλλον. Όπως παρατηρεί, αυτή η μορφή εκτροφής  χαρίζει φυσική σκίαση στα σαλιγκάρια, εξοικονομεί πόρους και αναπτύσσει ένα συμβιωτικό, αμοιβαία ωφέλιμο οικοσύστημα ανάμεσα στα ζώα και στα δέντρα. Όπως λέει αρχή του είναι να μην επιδιώκει αυτή καθ’εαυτή την εντατικοποίηση της παραγωγής και η μόνη παρέμβαση είναι η τεχνητή βροχή πάνω από τα σαλιγκάρια το βράδυ με μέτρο, ώστε να “ξυπνήσουν” και να αναπτυχθούν.  Τον μεγάλο αριθμό προϊόντων που παράγει η μονάδα του ωστόσο, (5 τόνους περίπου/έτος) αποδίδει στην εργασία της μέχρι και 10 μήνες το χρόνο, καθώς όπως λέει μόνο το υπερβολικό κρύο και η ζέστη είναι καταστροφικά για το σαλιγκάρι. 

966249-562544913864979-1361045107361975609-o
 
Οι γνώσεις που έχει σήμερα, προήλθαν από βαθιά παρατήρηση του μικρόκοσμου και των ιδιαιτεροτήτων του κλίματος και του εδάφους του τόπου. Όπως λέει, “η μισή δουλειά είναι δική μου και η μισή του τόπου μου” αναφερόμενος στην απέραντη σοφία, που κρύβει η Κρητική φυση και η παραδοσιακές μας συνήθειες. Κάθε περιοχή μάλιστα διαφέρει, κάνοντας ανέφικτη τη δημιουργία ενός κοινού προτύπου για όλες. Αποδίδει το απότομο ενδιαφέρον για τη σαλιγκαροτροφία που επίσης απότομα χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια, στην άγνοια των ανθρώπων που επιζητούσαν μια εναλλακτική διατροφή και την εκμετάλλευση της κατάστασης από μη ειδικούς. Άλλος λόγος ήταν η απουσία αγορών που θα απορροφούσαν την παραγωγή, καθώς στην Κρήτη και μόνο, το σαλιγκάρι ζευγαρώνει και αναπαράγεται το φθινόπωρο και όχι την άνοιξη όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές του κόσμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η προσφορά να μην συμπίπτει χρονικά με τη ζήτηση των τυποποιητηρίων. 
 
Η συλλογή και πώληση φυσικού πληθυσμού, όπως προσθέτει, αποτελεί επίσης έναν ανταγωνισμό που συμπιέζει τις τιμές για τους σαλιγκαρεκτροφέις Το σαλιγκάρι έκτροφής παρόλα αυτά όπως τονίζει, έχει διαφορές από το ελεύθερο στη φύση τόσο στην ποιότητα οσο και την ασφάλεια κατανάλωσης του (ελεγχόμενη διατροφή, απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα κ.λ.π.) ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή όπου το περιβάλλον γύρω μας δεν είναι αγνό όπως 100 χρόνια πρίν.

1960870-645452705574199-3265536826700313235-o
 
Ενδιαφέρον για τα προϊόντα του υπάρχει έντονο, ειδικά από επιχειρήσεις της έτερης σαλιγκαροκαταναλώτριας χώρας, της Γαλλίας, αλλά στοχέυει στο νωπό (χύμα) προιόν το οποίο στη συνέχεια τυποποιούν οι ίδιοι. Όπως λέει, οι Γάλλοι έμποροι και καταναλωτές είναι πολύ προστατευτικοί απέναντι στην οικονομία τους και στις Γαλλικές επωνυμίες. Θα πρέπει να μάθουμε πολλά από τη Γαλλική προσέγγιση των εθνικών τους προϊόντων, της γεωργίας και των πόρων, προσθέτει.  Ο ίδιος αντιμετωπίζει αυτό το εμπόδιο εισόδου στην αγορά, με απευθείας συνεργασία με μεμονωμένα σημεία πώλησης στον καταναλωτή σε πολλά σημεία παγκοσμίως. 
 
Μιλωντας για το έκκριμα των σαλιγκαριών μας ανέφερε ότι η εταιρεία του διαθέτει πλούσια γκάμα καλλυντικών προϊόντων με βάση αυτό, λόγω των αμέτρητων ευεργετικών επιδράσεων του στο δέρμα. Όπως λέει χαρακτηριστικά, η περιεκτικότητα του εκκρίματος των σαλιγκαριών του σε αλλαντοΐνη που είναι και το βασικό ευεργετικό του συστατικό, αγγίζει τα 25 mg/kg τη στιγμή που η ίδια τιμή παγκοσμίως κατα μέσο όρο δεν ξεπερνά το 3 mg/kg, κάνοντας τα προϊόντα του ξεχωριστά και ανώτερα σε αποτελεσματικότητα με πιστούς καταναλωτές του εξωτερικού κυρίως. Την υψηλή αυτή απόδοση αποδίδει σε ένα συνδυασμό των κατάλληλων φυτών για την εκτροφή και του τρόπου συλλογής του εκκρίματος.  

529917733
 
Στις εγκαταστάσεις της escargot de Crete, ο κ. Κιαγιάς δέχεται οργανωμένα γκρούπ επισκεπτών,που γνωρίζουν από κοντά τις διαδικασίες εκτροφής και δοκιμάζουν γαστρονομικά εδέσματα,  καθώς και σπουδαστές ή μαθητές, για εκπαιδευτικούς λόγους. Όπως λέει τα σχέδιά τους είναι πολλά, κυρίαρχος όμως και προσωπικός του στόχος είναι η δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου με βάση το σαλιγκάρι. Φυσικός ο ίδιος άλλωστε, δεν αποβάλλει την ερευνητική του ιδιότητα και συνεργάζεται ήδη για τους σκοπούς της επιστημονικής έρευνας με το ΙΤΕ, πάνω στην εναρμόνιση των διαδικασιών με την παραγωγή ενός ελεγχόμενου ποιοτικού προϊόντος. 
 
Ακολουθεί συνέντευξη  κ. Κιαγιά: 
Ευχαριστούμε τους καλεσμένους μας που μας θυμίζουν την αξία της παρατήρησης του μικρόσκομου και της συμβίωσης των φυσικών πλασμάτων, αλλά και της προσαρμογής στη μεγαλύτερη εικόνα, με αειφορικό τρόπο σκέψης και δημιουργίας χρήσιμων κατασκευών. Οι θησαυροί τελικά, είναι κρυμμένοι στην απλότητα. Για περισσότερη αγροτική - και όχι μόνο - καινοτομία και επιχειρηματικότητα, νέες ιδέες και πρωτοβουλίες εξελιξης που πάνε τη σκέψη και τον τόπο μας μπροστά, συντονιστείτε μαζί μας στο Γη & Υδωρ με την Έρρικα Χριστοδούλου, κάθε Σάββατο στις 10 το πρωί από τη συχνοτητα του Ηχώ fm 99.8. 
 
Έρρικα Χριστοδούλου
Ραδιοφωνική εκπομπή 
 

Σχετικά άρθρα

Νησιωτική αειφορία και μοναδικό νησιώτικο Πάσχα, στο Γη & Ύδωρ

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Μαχαιροποιία, θαλασσόλυκοι και συγχρονισμένοι για το καλό, στο Γη & Ύδωρ

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Οι φύλακες των φίλων μας, στο Γη&Ύδωρ

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Ποδηλατικές περιηγήσεις και Ελληνικός ανεξάρτητος κινηματογράφος στο «Γη&Ύδωρ»

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Σκέψη έξω από το κουτί και μετάφραση του βρεφικού κλάματος, στο «Γη&Ύδωρ»

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Ένας δήμος που καινοτομεί, μερακλήδες μικρό -ζυθοποιοί και μια ομάδα που απλοποιεί τα δύσκολα, στο «Γη&Ύδωρ»

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Ψάχνετε κάποια εκπομπή και δεν την βρίσκατε;

Επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας το κουμπί επικοινωνία.