ΤΕΙ Κρήτης

ΤΕΙ Κρήτης: Κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων - Στον «αέρα» 824 φοιτητές

#
12.02.2019 11:22

Προβληματισμός για 800 και πλέον φοιτητές

Την πλήρη κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Κρήτης, με κίνδυνο να βρεθούν στον “αέρα” 824 ενεργοί φοιτητές και 607 πτυχιούχοι, προβλέπει το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής για τη μετατροπή του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος σε πανεπιστήμιο. Μάλιστα, προβλέπει εξομοίωσή του με τα τμήματα Μουσικών Σπουδών στον Άγιο Νικόλαο και Επιστήμης Τροφίμων στο Ηράκλειο, ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία, στη θέση του υπό κατάργηση τμήματος, σχολής Χημικών Μηχανικών.
 
 
Στην τελευταία συνέλευση των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Κρήτης εκφράστηκε έντονη ανησυχία για το μέλλον των προπτυχιακών φοιτητών. Ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος κ. Μανόλης Μαραβελάκης τόνισε την ανάγκη άμεσης λειτουργίας του νέου τμήματος Χημικών Μηχανικών.
 
 
«Νομίζουμε ότι μας αδικεί λιγάκι το πόρισμα, γιατί μας εξισώνει με δύο τμήματα νέα, τα οποία δεν έχουν ούτε καθηγητές, ούτε φοιτητές, ούτε καμία υποδομή. Εμείς έχουμε 13 καθηγητές και μάλιστα είναι ένα τμήμα που έχει πάει πολύ καλά στις αξιολογήσεις. Οι καθηγητές είναι όλοι με διδακτορικό, έχουμε μεγάλο βαθμό αναγνωρισιμότητας και έχουμε τις βάσεις για να υποστηρίξουμε τουλάχιστον τα δύο πρώτα χρόνια σπουδών για ένα νέο τμήμα Χημικών Μηχανικών», είπε ο κ. Μαραβελάκης.
 
 
Αυτό που τονίζεται από την πλευρά των καθηγητών είναι ότι το Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, εφαρμόζει τα τελευταία πέντε χρόνια ένα νέο πρόγραμμα σπουδών με σύγχρονα μαθήματα, ίδρυσε και λειτουργεί ένα αυτόνομο μεταπτυχιακό πρόγραμμα και έχει ανταγωνιστική ερευνητική παρουσία μέσω έργων, συνεργασιών και δημοσιεύσεων των μελών ΔΕΠ. Παρ’ όλα αυτά, είναι το μοναδικό τμήμα του ΤΕΙ Κρήτης που, σύμφωνα με το πόρισμα, κλείνει.
 
 
Ταυτόχρονα δημιουργείται πρακτικό ζήτημα συνέχισης ή μη των σπουδών 800 και πλέον φοιτητών.
 
 
«Η παραπομπή της έναρξης της νέας εκπαιδευτικής λειτουργίας όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021δημιουργεί χρονικό κενό τριετίας για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών όσων φοιτητών επιλέξουν να ενταχθούν στο τμήμα Χημικών Μηχανικών», σημειώνουν τα μέλη ΔΕΠ. 
Την ίδια στιγμή, προβληματισμός εκφράζεται από γονείς φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Κρήτης. 
«Η ακαδημαϊκή οργάνωση του νέου πανεπιστημίου που θα προκύψει από την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης θα περιλαμβάνει 5 σχολές, 15 τμήματα, τρία εκ των οποίων θα λειτουργήσουν σε ορίζοντα τριετίας, και κατάργηση του Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στα Χανιά. Με βάση τα μέχρι τώρα γνωστά: Οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος δεν εντάσσονται σε κανένα μετεξελισσόμενο τμήμα πανεπιστημίου», τονίζεται στην επιστολή.
 
Τι προβλέπεται για τους προπτυχιακούς
 
Στην ίδια επιστολή, γονείς που αντιδρούν στο πόρισμα του υπουργείου διερωτώνται: «Γιατί δεν προβλέπεται τίποτα στο πόρισμα σχετικά με τους προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος που καταργείται, ενώ προβλέπεται στο πόρισμα ότι όλοι οι υπόλοιποι προπτυχιακοί φοιτητές των τμημάτων του ΤΕΙ θα ενταχθούν στα μετεξελισσόμενα νέα τμήματα του πανεπιστημίου κατά αντιστοιχία; Πού θα ενταχθούν οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου τμήματος για να μπορούν να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους κατόπιν εξέτασης επιπλέον μαθημάτων;».
 
 
Πάντως, ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Μαραβελάκης, μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, εκτίμησε ότι θα υπάρξει μέριμνα, σημειώνοντας ότι «σε κάθε αλλαγή την οποία αποφασίζει το υπουργείο Παιδείας πάντα υπάρχει μια πρόβλεψη για τους φοιτητές, πάντα υπάρχει ένας τρόπος για να αλλάξουν κατεύθυνση ή να συνεχίσουν. Έτσι όπως φαίνεται, δε θα πάρουν καινούργιους φοιτητές για το Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων». 
Σήμερα, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο, ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Νικόλας Κατσαράκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παρουσιάζει την προτεινόμενη από την Επιστημονική Επιτροπή διάρθρωση του νέου πανεπιστημίου.
 
 
neakriti.gr
-->

Σχετικά άρθρα

Σήμερα ψηφίζεται η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου

Με την ψήφιση της τροπολογίας για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου αναμένεται να ολοκληρωθεί η σημερινή τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της τρέχουσας Συνόδου της Βουλής

Το ΤΕΙ Κρήτης «βαφτίστηκε» τελικά Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Πως θα ονομάζεται εν τέλει το νέο Πανεπιστήμιο στην Κρήτη

Κραυγή αγωνίας από φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης: «Ξαφνικός θάνατος» του τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων

Την ανησυχία τους για το ακαδημαϊκό τους μέλλον εκφράζουν με επιστολή που απέστειλαν στο zougla.gr φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στο ΤΕΙ Κρήτης

Το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε την κατάργηση της αλλαγής ώρας

Τέλος στην αλλαγή ώρας από χειμερινή σε εαρινή από το 2021 έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το ΤΕΙ Κρήτης συμμετέχει στη σύμπραξη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου – ATHENA

Η σύμπραξη των επτά Πανεπιστημίων, που συμμετέχουν στην πρόταση που κατατέθηκε, έλαβε την ονομασία της από τη Θεά της Σοφίας & Στρατηγικής στην Αρχαία Ελλάδα, ATHENA

Αναδρομικά : Απόφαση – βόμβα για την κατάργηση επιδομάτων

Ο υπάλληλος που προσέφυγε κατά της ρύθμισης αυτής δικαιώθηκε πανηγυρικά και θα λάβει αναδρομικά 17.018,41 ευρώ, εκ των οποίων τα 7.000 ευρώ πρέπει να δοθούν άμεσα, πριν δηλ. από την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο

Ψάχνετε κάποια εκπομπή και δεν την βρίσκατε;

Επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας το κουμπί επικοινωνία.