Κρήτη

Θέλουν ελιές με GPS... για να γλιτώσουν από τις κλοπές

#
06.12.2018 18:45

Τα πολλά κρούσματα κλοπών ελιών που έχουν καταγραφεί στην Ισπανία, οδήγησαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου σε μια απόφαση που στην Ελλάδα φαντάζει ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας

 
Με απόφαση του Ισπανού Υπουργού, μετά απο την καταγραφή συνολικά 255.000 κιλών ελαιοκάρπου που εκλάπησαν μέσα σε ένα χρόνο, υλοποιήθηκε ένα πρωτοποριακό μέτρο.
Συγκεκριμένα, δόθηκε χρηματοδότηση και επιστήμονες έφτιαξαν ομοιώματα ελιών με...GPS. Οι ελιές με GPS λοιπόν αποτελούν μια ιδέα που προέκυψε από τους αγρότες της Grenada, στην Ισπανία, ώστε να αποφευχθούν οι κλοπές στους ελαιώνες τους.
 
Αυτό το GPS έχει σχήμα στρογγυλό, πράσινου ή μαύρου χρώματος, παρόμοιο στην αφή και την όψη μιας ελιάς. Στην πραγματικότητα όμως, όπως λέει ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και αντιπρόεδρος της Ομάδας Ελαιουργών και Αμπελουργών Κρήτης, ήταν ένας «κατάσκοπος» καμουφλαρισμένος με μια συσκευή ραδιοσυχνότητας κρυμμένη στο εσωτερικό της.
Έτσι οι ληστές μαζί με τον κανονικό ελαιόκαρπο, έπαιρναν και τα ομοιώματα, τα οποία ήταν τοποθετημένα στα ελαιόδεντρα με ομοιώματα κλαδιών, των οποίων η διαφορά με τα κανονικά δεν ήταν ορατή δια γυμνού οφθαλμού.
 
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες και φυσικά η Αστυνομία λοιπόν μέσα απο το GPS που παρεμπιπτόντως είναι βιοδιασπώμενο, μπορούσαν μέσα απο έναν ανιχνευτή ραδιοσυχνότητας να δουν όλη την ιχνηλασιμότητα, τη διαδρομή του καρπού δηλαδή από το λιόφυτο ως την καταστροφή του.
Είναι δε τέτοια η επιτυχία του μέτρου αυτού, ώστε από το Υπουργείο, προβλέπεται στο μέλλον να εμφυτευτεί και σε άλλα είδη φρούτων. 
 
Πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα όπλο και για την Ελλάδα, καθώς και εδώ καταγράφονται κλοπές από λιόφυτα και καλλιέργειες γενικότερα.
 
 
ekriti.gr
 
 
 
 
 
 
 

Σχετικά άρθρα

Όμορφη εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στην πόλη της Σητείας

Η καθιερωμένη εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης»

Νέο τροχαίο στην Κρήτη με θύμα διανομέα

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι στο Ηράκλειο και πιο συγκεκριμένα στην Πλατεία Σινάνη με θύμα δικυκλιστή, διανομέα φαγητού

Αιδώς είναι η κατάσταση στον ΒΟΑΚ μετά από 50 Χρόνια !!!

Απάντηση του Υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου Λασιθίου Μανόλη Αβραμάκη, σχετικά με το άρθρο του κ. Μανόλη Μενεγάκη για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης

ΡΑΕ σε ΑΔΜΗΕ: Προχωρήστε το καλώδιο Κρήτης – Αττικής

Σύμφωνα με τους κύκλους του ΑΔΜΗΕ η ΡΑΕ αργεί να αποχαρακτηρίσει το ελληνικό τμήμα της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης «Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας» από «έργο κοινού ενδιαφέροντος» (PCI) ως «εθνικό έργο»

Πότε έρχεται στην Κρήτη ο πρωθυπουργός - Ποιες περιοχές θα επισκεφθεί

Στις αρχές Μαΐου, και συγκεκριμένα στις 2 του μήνα, αναμένεται στην Κρήτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Βιβλίο από την Ολλανδέζα που αναζητά τους γονείς της στην Κρήτη

Η συγκινητική ιστορία της Αντουανέτας ντε Μπερ

Ψάχνετε κάποια εκπομπή και δεν την βρίσκατε;

Επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας το κουμπί επικοινωνία.