Διασύνδεση Κρήτης- Αττικής: Συνεχίζει να εκβιάζει η Κομισιόν υπέρ ιδιωτικής εταιρείας

03.12.2018 10:33

Απειλεί με απένταξη του έργου

Η Κομισιόν συνεχίζει τα περίεργα παιχνίδια με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, στηρίζοντας απροκάλυπτα τα συμφέροντα ιδιωτικής εταιρείας που θέλει να εμπλακεί στο έργο, αλλά η πλευρά του υπουργείου Ενέργειας και του ΑΔΜΗΕ την έχουν απορρίψει καθώς δεν απέδειξε καν ότι έχει την οικονομική δυνατότητα να συμμετάσχει. Μάλιστα η Κομισιόν όχι μόνο υποστηρίζει την εμπλοκή της ιδιωτικής κυπριακής εταιρείας Euroasia Interconnector Ltd, σε βάρος της ελληνικής κρατικής Ariadne Interconnection, αλλά απειλεί και την ελληνική πλευρά με απένταξη του έργου από τα συγχρηματοδοτούμενα, αν δεν αποσύρει την "Αριάδνη"!
 
Όπως αναφέρει το  energypress, τις τελευταίες ημέρες έχει φτάσει στην Αθήνα νέα επιστολή της αρμόδιας διεύθυνσης της Κομισιόν, με την οποία καλείται και πάλι η ελληνική πλευρά, εντός σύντομης προθεσμίας, να τηρήσει τους όρους που έχει θέσει η Κομισιόν, δηλαδή να άρει την ανάθεση κατασκευής του έργου στην ariadne interconnection, την εταιρεία SPV του ΑΔΜΗΕ, ως προϋπόθεση για να μην απενταχθεί το έργο από το καθεστώς PCI!
 
Αυτό τουλάχιστον αφήνεται να διαρρεύσει από πηγές σχετιζόμενες με τις Κυπριακές επιδιώξεις.
 
Κύκλοι του ΥΠΕΝ, από την άλλη, δηλώνουν ότι όλες οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς είναι απολύτως θεσμικές, εντός του PCI, και βασίζονται στα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και την εταιρεία EuroAsia Interconnector. Επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι με την ανάθεση του έργου στην «Αριάδνη» δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την ταχεία υλοποίηση της διασύνδεσης, παράμετρος που είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας δεδομένων των προβλημάτων ηλεκτροδότησης της Κρήτης.
 
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει πρωτοβουλία σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή στο επίπεδο του Επιτρόπου Κανιέτε, για εξεύρεση λύσης. Το δεδομένο αυτό, σε συνδυασμό με το εύρος των διακρατικών σχέσεων Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ (και στον ενεργειακό τομέα) δημιουργεί προσδοκίες για υπέρβαση του αδιεξόδου σε σύντομο διάστημα.
 
Εν τω μεταξύ πάντως, ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει τις διαδικασίες ωρίμανσης του έργου, ώστε να προκηρύξει διαγωνισμό το α' τρίμηνο του 2019. Όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μανουσάκης «κατατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αποτελεί κρίσιμο βήμα. Έτοιμη είναι και η αναλυτική έρευνα βυθού, ενώ σε τελικό στάδιο είναι η μελέτη για το σύστημα της Κρήτης μετά τις διασυνδέσεις. Ο διαγωνισμός προορίζεται να ξεκινήσει το α' τρίμηνο του 2019. Αυτή τη στιγμή προετοιμάζονται τα τεύχη του".
 
 
 
energypress.gr