Γη & Ύδωρ

Το πιο διάσημο μήλο της Ελλάδας, στο Γη και Ύδωρ

#
20.11.2018 09:42

Η αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου κα Δέσποινα Βαρούτα, μας μιλά για καλές πρακτικές, όραμα και τις κατευθύνσεις ενός σύγχρονου, όσο και παλαιού Αγροτικού Συνεταιρισμού με κοινωνική ανταπόδοση, εδραιωμένη παρουσία και ένα προϊόν, που έγινε κτήμα όλων των Ελλήνων

Όταν οι ανθρωποι πιεστούν, αντιδρούν με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Είτε παρασύρονται από το χειρότερο τους εαυτό, είτε μένουν στάσιμοι, μη τολμώντας βήματα ούτε μπρός ούτε πίσω. Ενίοτε, ενώνονται και μεγαλουργούν.
 
Στο “Γη & Ύδωρ” του περασμένου Σαββάτου, είδαμε πως είναι όταν αποφασίσουν να μεγαλουργήσουν.
 
Με το Αιγαίο Πέλαγος στην ανατολή και τον Παγασητικό Κόλπο στη δύση, στο ομιχλώδες βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο, στέκει περήφανη η Ζαγορά. Ανάμεσα στα δάση από βελανιδιές, καστανιές, οξιές και έλατα, είναι ένα από τα σαράντα πανέμορφα, καταπράσινα χωριά που κοσμούν το βουνό με γραφικά στενά, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αρχοντικά, πλακόστρωτα και  ιστορικές εκκλησίες, υμνώντας την συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση. 

pilio
 
Κινούμενοι από τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, τις ανύπαρκτες υποδομές και την εκμετάλλευση του κόπου τους από καιροσκόπους, 199 Ζαγοριανοί πριν από 100 χρόνια, με τη βοήθεια ενός Ιερέα και ενός φωτισμένου δασκάλου, έστησαν έναν Αγροτικό Συνεταιρισμό, που σήμερα είναι Πανελλαδικά και διεθνώς αναγνωρισμένος, για τα υπέροχα μήλα και άλλα φρούτα που παράγει, με την επωνυμία zagorin. Δίνει ζωή σε τρία χωριά του Πηλίου και κανένα από τα μέλη και τους εργαζόμενους του, δε φαντάζεται τη ζωή και τον τόπο του χωρις αυτόν.
 
 
Η κα Δέσποινα Βαρούτα, αντιπρόεδρος σήμερα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, μας μίλησε γι αυτή τη διαδρομή, που φέτος γιορτασε τα 102 χρόνια με επιμνημόσυνη δέηση στους προγόνους των μελών του Συνεταιρισμού και εκδηλώσεις, την “Ημέρα μνήμης και τιμής στον Συνεταιριστή”

17523676-130272597511502-785083600669338169-n
 
Από τη θέση της αγρότισσας, αντιπροέδρου και πρώτης γυναίκας - μέλους του διοικητικού συμβουλίου, επιλεγείσας παμψηφεί από τους υπόλοιπους 6 άρρενες συναδέλφους της, τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Αντώνιο Δ. Λάσκο, τον   γραμματέα κ. Προκόπιο Ε. Κουτσελίνη, τον ταμία κ. Κυριαζή Ν. Βουζαρά και τα μέλη κ. Λαυρέντιο Σ. Γεωργούδη, κ. Βάϊο Φ. Κομνηνό και κ. Κυριαζή Ν. Παπούλια, μοιράστηκε μαζί μας ένα πολύτιμο καταστάλαγμα εμπειρίας. Ένα μήνυμα για το ευ - συνεταιρίζεσθαι, την κοινωνική υπευθυνότητα και τη σύγχρονη επιχειρηματική διαχείριση του αγροτικού προιοντος, που πρέπει να το ακούσει κάθε παραγωγός. 
 
Όπως μας είπε η κα Βαρούτα μιλώντας στο “Γη&Ύδωρ” για την ιστορία του, ο δρόμος για την σημερινή επιτυχία του Συνεταιρισμού που εκπροσωπεί πάνω από 800 αγρότες, δεν ήταν εύκολος. Δύο πόλεμοι, τα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αποχωρήσεις μελών, εναλλαγές στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, εσωτερικές κρίσεις, έλλειψη μηχανικών υποδομών και οδικού δικτύου, ήταν μόνο λίγες από τις προκλήσεις που αντιμετώπισε μέσα σε έναν αιώνα ο οργανισμός, που είναι από τους παλαιότερους στην Ελλάδα, με έτος ίδρυσης το 1916.  

takisliatsikos005-1056x792
 
Όμως, η πάντα υπαρκτή συλλογική ανάγκη, η διαρκής σχέση με την ευλογημένη και δύσκολη γη, όπως και το πάθος όχι μόνο για επιβίωση αλλά και εξέλιξη, οδήγησε τους ανθρώπους σε συνεργασία με στόχο την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, τη σταθερότητα των διαδικασιών, την ανάπτυξη των υποδομών και της εμπορικής δραστηριότητας. Το αυστηρό καταστατικό με καθιέρωση υποχρεωτικής παράδοσης του συνόλου της παραγωγής των συνεταίρων στην οργάνωση, πρωτοποριακή απόφαση ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα, είναι ένα παράδειγμα των σοβαρών προθέσεων του οργανισμού, που παρά τις δυσκολίες δε σταμάτησε ποτέ και κέρδισε με τον κόπο και την αξία των μελών του, ποικίλες πρωτιές.  
 
Το 1964 ο Συνεταιρισμός επανενεργοποιηθηκε απο προοδευτικά μέλη, το 1986 απέκτησε το διάσημο brand name του και το 1996 ήρθε η αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση των μήλων Zagorin ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης -πρώτη καταχώρηση Π.Ο.Π. στην Ε.Ε. για μήλα - οχυρωνοντας τα, μαζί με τη μικρή τους ετικέτα, ως προϊόντα ποιότητας στην συνείδηση του καταναλωτή.
 
Η Καλιφορνεζικη ποικιλια μήλων Starking Delicious εισήχθη στην περιοχή στις αρχές της δεκαετίας του 1950 από τον Ζαγοριανό Σαμσαρέλο Γεώργιο και ευδοκίμησε στη Ζαγορά όσο πουθενά αλλού στον κόσμο. Χάρη στο έδαφος και το μικροκλίμα, τα κατακόκκινα, ζουμερά και γλυκά μήλα έγιναν η ναυαρχίδα του Συνεταιρισμού. Ο Συνεταιρισμός διαθέτει μια πλούσια προϊοντική γκάμα με πολλές τοπικές ποικιλίες. Στα προϊόντα τους συμπεριλαμβάνονται τα μήλα Golden Delicious, Royal Gala, Fugi, Reinette Du Canada, και άλλα φρούτα και καρποί όπως αχλάδια Κρυστάλλι, ακτινίδια, καστανα, κεράσια Εδέσσης και Πηλίου και Φιρίκι ΠΟ.Π. Πηλίου.

887052-498825546843143-279650229-o
 
Μιλώντας η κα Βαρούτα για τις προτεραιότητες του Συνεταιρισμού, υπερτόνισε την ποιότητα του προϊόντος και την ασφάλεια του καταναλωτή. Στα λόγια της διακρίνουμε μια δέσμευση τόσο συγκινητική, όσο και στιβαρή. Η ολοκληρωμένη διαχείριση στοχεύει σε αυτήν ακριβώς την παραγωγή ασφαλών προϊόντων και στην υιοθέτηση πρωτοκόλλου παραγωγής όπου κανένας παραγωγός δε μένει μόνος, αλλά όλοι τηρούν ημερολόγια εργασιών και δρούν συνταγμένα κατοπιν τεχνικής καθοδήγησης γεωπόνων του συνεταιρισμού. Λαμβάνουν γνώση των οδηγιών και των αποφάσεων της διοίκησης με μήνυμα στα κινητά και στα email τους, ενώ ο χρονικός προγραμματισμός της συγκομιδής και η σύμπλευση των εργασιών είναι υψίστης σημασίας και αυστηρότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Συνεταιρισμός συγκαταλέγεται στους τρεις πρότυπους της Ευρώπης με πληθώρα πιστοποιήσεων για τις καλές πρακτικές και την ασφάλεια τροφίμων. 

18121628-1414367931955562-3521030756668206317-o
 
Στα σχέδια του Συνεταιρισμού για το μέλλον, βρίσκονται νέες επενδύσεις σε υποδομές μετασυλλεκτικής διαχείρισης που είναι και η έτερη προτεραιότητα, για τη σωστή αποθήκευση και συντήρηση του προϊόντος. Συμμετέχει σε χρηματοδοτικά προγράμματα για την επέκταση των ψυκτικών εγκαταστάσεων του, που είναι από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια με δυνατότητα αποθήκευσης και συντήρησης πάνω από 10.000 τόνους, και αναβάθμιση του διαλογητηρίου, καθώς η παραγωγή ανεβαίνει -άνοδος τονάζ φέτος κατα 3 εκ. κιλά - και τα μέλη αυξάνονται. Καταθέτει επίσης άρτιες προτάσεις συνεργασίας με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς, μια εκ των οποίων συμπεριλαμβάνει τη μελέτη του ανθρακικού αποτυπώματος σε συνάρτηση με την πράσινη ανάπτυξη.

22047746-1559685320757155-3603334010836134530-o
 
Ο συνεταιρισμός ακολουθεί φιλοπεριβαλλοντική στρατηγική με σύγχρονα συστήματα πρόληψης ασθενειών και καταπολέμησης εντόμων, χρήση μετεωρολογικών σταθμών και καθαρισμό/ ανακύκλωση του νερού που χρησιμοποιείται στο διαλογητήριο με έργο που έχει ενταχθεί στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα LIFE, σε συνεργασία του Συνεταιρισμού, του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και του Πανεπιστημίου της Αλμερίας στην Ισπανία, υπό το συντονισμό του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου σε μια από τις 4 καλύτερες προτάσεις της Ευρώπης.
 
Η Ζαγορά μαζί με τα διπλανά χωριά Πουρί και Μακρυράχη που επίσης ενταχθηκαν στις εργασίες και το δυναμικό του Συνεταιρισμού κατόρθωσε το πιο πολύτιμο. Να κρατήσει κοντά της τους νέους μας, με μέσο ηλικιακό όρο των μελών τα 43 έτη. Πάνω από 50 άτομα προσωπικό, το 35% του οποίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εκατοντάδες εποχικοί εργαζόμενοι, τον κάνουν πόλο έλξης τόσο για το παραγωγικό δυναμικό της περιοχής όσο και για νέους αγρότες.Τα κακώς κείμενα και οι παλιά νοοτροπία που έσπρωξε τον κόσμο πίσω από ένα γραφείο πρέπει να αντικατασταθούν από τη διάθεση για αναβίωση της Ελληνικής υπαίθρου. Στη Ζαγορά υπάρχει δουλειά και όποιος θέλει να δουλέψει θα δουλέψει, μας λέει αποφασιστικά η κα Βαρούτα.
 
Τη σταθερή παρουσία στα σούπερ μάρκετ όλης της χώρας με ισότιμη σχέση συνεργασίας και καθορισμένα όρια για την προστασία του προϊόντος, αποδίδει στην σταθερή ποιότητα, το δυνατό και αναγνωρίσιμο από τον καταναλωτή brand name και τον καλό προγραμματισμό στην διοχέτευση της παραγωγής. Αυτό το διάστημα, εξάγουν προϊόντα στην Μέση Ανατολή συμμετέχοντας σε δράσεις προβολής, εκθέσεις και επαγγελματικές συναντήσεις, έχοντας κατορθώσει να επιτύχουν αναγνωρισιμότητα και ζήτηση του προϊόντος τους και στις ξένες αγορές. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, οι Ευρωπαϊκές αγορές κορεσμένες, όμως εκείνοι κινούνται με το διαχρονικό τους χαρακτηριστικό, την ευελιξία και την οργάνωση.

46216842-2049777505081265-446710013629562880-o

32625912-1787355827990102-2374455721652649984-n
 
Τη σημασία του  μάρκετινγκ και του branding αναγνωρίζει η κα Βαρούτα, που μας λέει ότι στον οργανισμό λειτουργεί σχετικό τμήμα όπως και άλλα εξειδικευμένα, που βρίσκονται σε συνεχή ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων μεταξύ τους και με τη διοίκηση. Εστιάζουν στις δράσεις τους στην ισχυροποιηση της προσωπικότητας του brand zagorin με συνεχή επένδυση γύρω από το όνομα και την πραγματική ιστορία του Συνεταιρισμου.

28828543-1729563933769292-250582683132719826-o
 
Ενδεικτικό είναι ότι η επέτειος των 100 χρόνων Ιστορίας του, έφερε ποικίλες ανταποδοτικές δράσεις, όπως την έκδοση επετειακού λευκώματος, παραγωγή ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στα φεστιβάλ κινηματογράφου Λονδίνου και Αμερικής, την διοργάνωση Πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού για την υγιεινή διατροφή και την κατάταξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σαν καλή πρακτική. Επενδύουν στρατηγικά στην εκπαίδευση και του πολιτισμό και θεωρούν ότι η βασικότερη ανταπόδοση είναι το να γίνει το όνομα και η αξία των προϊόντων τους, κτήμα του καταναλωτή. 

festival-diakrisi
 
Η σχέση του συνεταιρισμού με την τοπική κοινωνια γίνεται ακόμα πιο δυνατή με την πρώτη του μεταποιητική του δραστηριότητα. Πρόσφατα ο Συνεταιρισμός πρόσθεσε στη γκάμα του και το πετιμέζι από Φυρίκι Π.Ο.Π.  Πηλίου, το περίφημο “μέλι των Κενταύρων” σε συνεργασία του με το εργαστήριο του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς που είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα και παράγει το προϊόν με τον παραδοσιακό τρόπο. Με αυτή τη συνεργασία όπου ένα εξαιρετικό προϊόν και ένα δυνατό brand name ενώθηκαν, αποδεικνύεται πώς η κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να προσφέρει στήριξη στις οικονομίες των τοπικών κοινοτήτων. Το προϊόν βρέθηκε πρόσφατα με βραβείο ανώτερης γεύσης (Superior Taste Award) 2 χρυσων αστέρων  από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας (iΤQi). 

36333918-1838167472908937-6329867520320733184-o
 
Με το 40 % των συνεταίρων να είναι γυναίκες, η κα Βαρούτα μας υπενθυμίζει ως αγρότισσα και η ίδια από επιλογή, πόσο δημιουργικές είναι οι Ελληνίδες αγρότισσες.  Με ιδέες, πολύ δουλειά  και φυσική οργανωτικότητα, είναι η βάση της αγροτικής παραγωγής μας λέει.   Όπως υπέδειξε και σχετική έρευνα που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τη συμμετοχή του Συνεταιρισμού σε συνεργασία με τη γενική Γραμματεία Ισότητας των φύλων και την Περιφέρεια Αττικής, η Ελληνίδα Αγρότισσα είναι σε καλύτερη θέση από ότι στο παρελθόν, με  γνώσεις και καλή σχέση με την τεχνολογία, κάποιες φορές και με ανώτερη μόρφωση αλλά σίγουρα με περιθώρια ανάπτυξης του οικονομικού αντικρίσματος της σκληρής δουλειά της. 

44023133-2003281323064217-45928894204739584-n

1381292-588234881235542-1371066904-n
 
Θεωρεί ότι αυτό που έχει ανάγκη να ακούσει η σύγχρονη Ελληνίδα αγρότισσα είναι να διεκδικήσει τη γνώση, τη μόρφωση της, την οικονομική ανεξαρτησία και τη συμμετοχή στα κοινά με ρόλο, λόγο και άποψη. Βασική θεωρεί τη στηριξη με κοινωνικές δομές και υποδομές όπως καλό οδικό δίκτυο, στελεχωμένα κέντρα υγείας, φύλαξης ηλικιωμένων και παιδικούς σταθμούς, που θα την  ενισχύουν στους πολλούς καθημερινούς ρόλους της.
 
Τελος, τονίζει ότι το Α και το Ω, για την επιτυχή πορεία ενός Αγροτικού Συνεταιρισμού,  είναι η χρηστή διοίκηση. Στη δική τους περίπτωση, οι ανάγκες των ανθρώπων και της αγοράς, η καλή πορεία και τα αποτελέσματα των εργασιών του Συνεταιρισμού που διαχειρίστηκε με απόλυτο σεβασμό τους διαθέσιμους πόρους, ήταν οι λόγοι που όλος ο κόσμος “έβαλε πλάτη” για τη λειτουργία του, ενώ κάθε μέρα είναι και μια καινούρια κατάκτηση όπου δεν θεωρούν τίποτα δεδομένο και δεν επαναπαύονται. Οι Έλληνες παραγωγοι λέει, πρέπει να διεκδικήσουν την αξία του προϊόντος τους, να μη χαρίζουν την δουλειά τους στους μεσάζοντες, να βάζουν όρια και να προστατεύουν το προϊόν τους. 
 
Μας προσκαλεί στο Πήλιο να δούμε από κοντά την υπέροχη φύση του που εδώ που τα λέμε όταν οι μηλιές ανθίζουν, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις κερασιές της Ιαπωνίας αφού όλο το βουνο γίνεται ροδόλευκο. Αυτο τον καιρό μάλιστα το Πήλιο είναι μαγευτικό με το κοντινό στη Ζαγορά χιονοδρομικό κέντρο και το καλοκαίρι με τις παραλίες να τις αγγίζει η πυκνή βλάστηση του βουνού. Τα έχει όλα για να περάσουμε όμορφα  και να εμπνευστούμε παράλληλα από τις καλές πρακτικές που ακολουθούν οι παραγωγοί στον Συνεταιρισμό Ζαγοράς που είναι επισκέψιμος. 

zagorin-florish-apple-trees-22
 
Με την ελπίδα ότι κάποιοι τα έχουν καταφέρει να λειτουργήσουν ως δημιουργική ομάδα με ενδιαφέρον για κάθε παραγωγό ξεχωριστά και με εκτίμηση του προϊόντος, που τελικά είναι ο πρωταγωνιστής κάθε επιχειρηματικής προσπάθειας, μείνουμε συντονισμένοι με την πορεια του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Για άλλη μια φορά, θυμόμαστε το ρητό με μια μικρή -ας μου επιτρέψετε- παραφραση:
 
“Ένα μήλο την ημέρα, την αδικία κάνει περα!”

43952296-2003281006397582-6810136063349096448-o
 
Ακολουθεί συνέντευξη κας Βαρούτα:
Προτιμούμε προϊόντα της Ελλάδας μας. Λειτουργούμε ομαδικά και με ήθος. Εκτιμάμε πάνω από όλα τον εαυτό μας.
 
Δείτε δύο ενδιαφέροντα άρθρα για τις επιτυχημένες εξαγωγές προϊόντων και το  μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων
 
Εμείς σας θέλουμε συντονισμένους στο επόμενο “Γη &Ύδωρ” το Σάββατο 24/11 στις 10 το πρωί, στον Ηχώ 99,8 fm για νέες ιδέες αγροτικής και όχι μόνο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, πρωτοβουλίες και ανθρώπους που πάνε τον τόπο και τη σκέψη μας μπροστά!
 
Έρρικα Χριστοδούλου
Ραδιοφωνική Εκπομπή 
-->

Σχετικά άρθρα

Μαχαιροποιία, θαλασσόλυκοι και συγχρονισμένοι για το καλό, στο Γη & Ύδωρ

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Οι φύλακες των φίλων μας, στο Γη&Ύδωρ

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Νησιωτική αειφορία και μοναδικό νησιώτικο Πάσχα, στο Γη & Ύδωρ

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Ποδηλατικές περιηγήσεις και Ελληνικός ανεξάρτητος κινηματογράφος στο «Γη&Ύδωρ»

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Σκέψη έξω από το κουτί και μετάφραση του βρεφικού κλάματος, στο «Γη&Ύδωρ»

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Ένας δήμος που καινοτομεί, μερακλήδες μικρό -ζυθοποιοί και μια ομάδα που απλοποιεί τα δύσκολα, στο «Γη&Ύδωρ»

Το «Γη&Ύδωρ» με την Έρρικα Χριστοδούλου στον Ηχώ 99,8

Ψάχνετε κάποια εκπομπή και δεν την βρίσκατε;

Επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας το κουμπί επικοινωνία.