Ηράκλειο: Καταγγέλλουν την εισαγωγή εκατοντάδων τόνων αλβανικής ντομάτας

11.10.2018 09:37

Τις τελευταίες μέρες νταλίκες με εκατοντάδες τόνους ντομάτας έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα από την Αλβανία, σκορπώντας ανησυχία αλλά και κάνοντας τους παραγωγούς κηπευτικών να αγανακτούν

Η καταγγελία αυτή έρχεται στο φως της δημοσιότητας μέσα από τους ίδιους τους αγρότες της Κρήτης. Ο πρόεδρος του αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Μανώλης Ορφανουδάκης, μιλώντας στο ekriti.gr καταγγέλλει πως οι ποσότητες που έρχονται από τη γειτονική Αλβανία, όχι μόνο είναι μεγάλες, αλλά είναι και αμφιβόλου ποιότητας.
 
Όπως αναφέρει, μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση από τις αρμόδιες Αρχές για τη διεξαγωγή ελέγχων στις ποσότητες αυτές, κάτι που εγείρει πολλά ερωτηματικά. «Δεν μπορεί πριν μερικούς μήνες να έκαναν διεξοδικούς ελέγχους - καλώς- στις νταλίκες που ταξίδεψαν από το Ηράκλειο στον Πειραιά, σταματώντας τις μέσα στο λιμάνι και τώρα να μην μαθαίνουμε τίποτα για την εισαγωγή των εκατοντάδων τόνων ντομάτας», σημειώνει ο κ. Ορφανουδάκης μεταξύ άλλων.
Ο πρόεδρος του αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου ζητά επιτακτικά να γίνουν έλεγχοι πριν αυτές οι ντομάτες διοχετευτούν στην αγορά - αν δεν έχουν φύγει ήδη από τις κεντρικές λαχαναγορές - γιατί στην Αλβανία, δεν εφαρμόζονται οι κανόνες ασφαλείας που επιβάλλει η Ε.Ε.
 
Έτσι - όπως σημειώνει - οι παραγωγοί εκεί, δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τη νομοθεσία που ισχύει για τους Έλληνες αγρότες, με συνέπεια να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στα φάρμακα που χρησιμοποιούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές.
 
Την ίδια ώρα υπάρχει και το ζήτημα της απορρόφησης τους από την αγορά με την «ταμπέλα» της ελληνικής. Σύμφωνα με τον κ. Ορφανουδάκη, οι ντομάτες αυτές αγοράζονται από κάποιους εμπόρους προς 0,60 το κιλό και πωλούνται προς 1,20 ευρώ. Την ίδια στιγμή η ντόπια ντομάτα αγοράζεται 1 ευρώ και πωλείται περίπου 1,50 ευρώ στο ράφι. 
 
Κανείς όμως από τους εμπόρους αυτούς, στο ράφι δεν αναγράφει ότι η ντομάτα είναι απο την Αλβανία, αλλά όλοι την πουλούν για ντόπια. Έτσι εξαπατούν τον καταναλωτή, βάζοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερο κέρδος στην τσέπη τους, ενώ ο πολίτης νομίζει ότι αγοράζει ελληνική ντομάτα 30 λεπτά φθηνότερη από τη μέση τιμή που την βρίσκει!
 
 
 
ekriti.gr