Πλήρης απορρύθμιση, ανασφάλεια, το 8ωρο «πολυτέλεια» για την υποτιθέμενη μείωση της ανεργίας καταγγέλουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

08.02.2018 17:57

Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων

Την αγωνία για το εργασιακό μέλλον και τον προβληματισμό τους για τα εργασιακά δικαιώματα, συζήτησαν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των εργαζομένων στον τουρισμό της χώρας, κατά το 51ο Απολογιστικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων.
 
Η μαύρη και αδήλωτη, ανασφάλιστη εργασία ήταν στο επίκεντρο των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά το συνέδριο μεταξύ των αντιπροσώπων καθώς και η ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών που θα μπορούσαν να περιορίσουν το φαινόμενο από το οποίο υποφέρει ο κλάδος στις περισσότερες περιοχές της χώρες. Επιπλέον η καθυστέρηση στην έναρξη καταβολής των συντάξεων αποτελεί μέγιστο ζήτημα, δεδομένου ότι στο μεσοδιάστημα οι δικαιούχοι δεν διαθέτουν άλλους πόρους.
 
«Είναι τελείως απορρυθμισμένη η αγορά εργασίας και οι εργασιακές σχέσεις δεν εξελίσσονται καλά. Δεν υπάρχουν όρια κι έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Δηλώνει καθένας ότι θέλει, όταν κι όποτε θέλει, ενώ το οκτάωρο έχει καταντήσει είδος πολυτελείας. Αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι γίνεται λόγος επίσημα για μείωση της ανεργίας. Όμως τα τετράωρα και η εκ περιτροπής εργασία δεν συντελούν σε πραγματική μείωση της ανεργίας. Αν μειωνόταν η ανεργία με πραγματικούς όρους θα έπρεπε να ανεβεί και το ΑΕΠ», τονίζει η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Μαρία Φαζού – Μαρκάκη που συμμετείχε στο προεδρείο του διήμερου συνέδριου εκπροσωπώντας μαζί με την Δήμητρα Μπουτζαλή και τον πρόεδρο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου Μιχάλη Γαρεφαλάκη.
 
Να σημειωθεί πως στην παρούσα περίοδο και σε ότι αφορά τα εργασιακά, το ζήτημα που απασχολεί τα τοπικά σωματεία ξενοδοχοϋπαλλήλων και την ομοσπονδία, είναι η επαναπρόσληψη των εργαζομένων με τις αιτήσεις που καταθέτουν στα σωματεία.
 
«Θέλουμε να πιστεύουμε πως είτε μέσω αιτήσεων στο σωματείο είτε μεμονωμένα, θα προσληφθούν ξανά οι εργαζόμενοι και δεν θα ανακύψουν προβλήματα, διότι πληροφορούμαστε ότι υπάρχουν κάποιες ενοχλήσεις», σημειώνει η κα Φαζού.
 
 
Εφάπαξ
 
Ιδιαίτερο ζήτημα αποτελεί το πρόβλημα που υπάρχει με το εφάπαξ. Στην περίπτωση αυτή το θέμα παραμένει στάσιμο από τον Μάιο του 2016 όταν με το νόμο που πέρασε ο αρμόδιος υπουργός αποφασίσθηκε να καταβάλλεται με την συνταξιοδότηση ακόμα και σε εκείνους που έχουν συμπληρώσει 4.500 ημερομίσθια κι έχουν περάσει την εικοσαετία. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό για αρκετούς, επειδή βρίσκονται αρκετοί ξενοδοχοϋπάλληλοι σε περίοδο συνταξιοδοτήσεων.
 
 
 
Σύμβαση
 
Το θέμα των τοπικών συλλογικών συμβάσεων συζητήθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου. Πάντως αποτελεί το βασικό θέμα που απασχολεί τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και μάλιστα είναι το ερώτημα που διατυπώνεται καθημερινά αυτές τις μέρες από τους εργαζομένους που προσέρχονται για τις αιτήσεις επαναπρόσληψης.
 
Προσδοκία των συλλογικών οργάνων των εργαζομένων είναι να υπάρξει λύση μέχρι τα τέλη του Μαρτίου προκειμένου να ωφεληθεί πραγματικά η περιοχή. “Πιστεύουμε κι ελπίζουμε πως μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε μία σύμβαση που θα εξασφαλίσει στους εργαζόμενους όσα έχουν κατακτήσει και δικαιούνται για να μπορούν με αισιοδοξία και όρεξη για δουλειά να προσφέρουν, διότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμβεί αυτό για τον τουρισμό της περιοχής”, υπογραμμίζει η Κα Φαζού, σημειώνοντας πως είναι “το φλέγον και σημαντικότερο θέμα στην περιοχή μας” για τον τουριστικό χώρο.
 
 
Μαθητεία
 
Σε σχέση με το θέμα της μαθητείας επισημαίνει πως θα πρέπει το Υπουργείο Τουρισμού να ζητήσει από κάθε χώρα που έχει εργαζόμενους μαθητείας να πιστοποιήσει τις Τουριστικές Σχολές που έχει, να είναι γνωστές στην Ελλάδα και να είναι ξεκάθαρα τα πιστοποιητικά όσων έρχονται να εργαστούν στη χώρα μας κι όχι πίσω από τις υποτιθέμενες θέσεις μαθητείας να κρύβονται γραφεία ευρέσεως εργασίας που κερδοσκοπούν σε βάρος των ντόπιων εργαζομένων.
 
 
 
Πηγή: anatolh.com