Προβληματικό υβρίδιο πιπεριάς κέρατο καταγγέλλουν παραγωγοί της Ιεράπετρας - Συνέντευξη

08.01.2018 11:24

Τα φυτά άλλαξαν συμπεριφορά στα μέσα της καλλιεργητικής περιόδου

Σοβαρά προβληματισμένοι είναι παραγωγοί  της Ιεράπετρας ο οποίοι φύτεψαν φέτος πιπεριά Κέρατο τύπου Ουγγαρίας και ενώ όλα πήγαιναν καλά, ξαφνικά  στα μέσα της περιόδου είδαν την όλη  εικόνα του φυτού να αλλάζει.
Ένας από τους παραγωγούς μιλώντας στο hxonews.gr ανέφερε ότι η καλλιεργητική χρονιά ξεκίνησε με καλούς οιωνούς. Τα φυτά παρήγαγαν  και αρκετές ποσότητες και καλής ποιότητας προϊόντα. Αυτό, μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη. Από τότε σταδιακά η ομοιομορφία των φυτών  άρχισε να μεταβάλλεται καθώς επίσης και η συμπεριφορά του. Το φύλλωμα  άλλαξε όπως και η βλάστηση και αυτό επηρέασε  την απόδοση και την  ποιότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται μιας και οι παραγωγοί δεν μπορούν πλέον να κόψουν προϊόντα.
Το συγκεκριμένο υβρίδιο, γνωστής εταιρίας , καλλιεργήθηκε πέρυσι από περιορισμένη μερίδα παραγωγών. Φέτος ο συγκεκριμένος παραγωγός το καλλιέργησε ο ίδιος  για πρώτη φορά όπως αντίστοιχα και άλλοι παραγωγοί της περιοχής που επίσης τα φυτά τους παρουσίασαν τα ίδια συμπτώματα. Προσθέτει πως απευθύνθηκε στην εταιρία  και εκπρόσωπός της επισκέφθηκε την περιοχή και κατέγραψε την κατάσταση, χωρίς ωστόσο να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος κ. Αργύρης Πανταζής και πρόεδρος της Επιτροπής αγροτικών θεμάτων του δήμου επιβεβαίωσε την πληροφόρηση του hxonews.gr και μιλώντας στον  Ηχώ fm 99,8  πρόσθεσε ότι ήδη  έχουν γίνει συζητήσεις με τον Ενιαίο αγροτικό σύλλογο  ο οποίος αναμένεται  να κινήσει τη διαδικασία για την επίσημη καταγραφή των ζημιών, πόσοι παραγωγοί επλήγησαν, εάν έχει πληγεί ολόκληρη η καλλιέργεια ή μέρος αυτής κλπ. 

(φώτο αρχείου)
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Πανταζή: