«Το Oruc Reis έχει ποντίσει καλώδια και διεξάγει κανονικά έρευνες»

2:32 μ.μ. - Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020
02:08 μ.μ. - Πέμ, 13/32/2020
Image: «Το Oruc Reis έχει ποντίσει καλώδια και διεξάγει κανονικά έρευνες»

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πραγματοποιεί κανονικά έρευνες

Αντίθετο με τα όσα διατείνεται η ελληνική κυβέρνηση και οι κύκλοι του ΓΕΕΘΑ ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή της παράνομης Navtex στην οποία κινείται, λόγω του θορύβου των παραπλεόντων σκαφών, είναι το δημοσίευμα της Καθημερινής. Σε άρθρο που φιλοξενείται στο φύλλο της Παρασκευής αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι Τούρκοι κάνουν... μια χαρά τη «δουλειά» τους...

Σημειώνεται πως στο χθεσινό του διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «προπαγανδιστικές φωτογραφίες από ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες» αφήνοντας να εννοηθεί πως οι Τούρκοι δεν έχουν προχωρήσει σε έρευνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Καθημερινή: «Ο άμεσος στόχος των εν εξελίξει εκνόμων ενεργειών της Άγκυρας ήταν η διάσπαση της συνέχειας της ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου. Το επιβεβαίωσε σε πρακτικό επίπεδο, με το ερευνητικό σκάφος “Oruc Reis” να έχει ποντίσει εδώ και ημέρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να διεξάγει έρευνες, παρά την περί του αντιθέτου εκτιμήσεις των Αθηνών» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο που δημοσιεύει η Καθημερινή στο σημερινό (13/8) της φύλλο.

Σε άλλο σημείο το άρθρο της Καθημερινής αναφέρει ότι «η εμπειρία των τελευταίων σαράντα και πλέον ετών ελληνοτουρκικής εντάσεως στο Αιγαίο διαμόρφωσε τη βεβαιότητα ότι την όποια κρίση διαδέχεται διάλογος Αθηνών και Αγκύρας. Κύριο μέλημα σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν η διαχείριση της κοινής γνώμης, προκειμένου να πεισθεί ότι η Ελλάς εξασφάλισε πλεονεκτήματα. Εάν αυτό όντως συνέβαινε είναι άλλη ιστορία».

Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση λέει ψέμματα στον ελληνικό λαό

Την αναγκαιότητα χάραξης εθνικής στρατηγικής και σύγκλισης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε για «εθνική στρατηγική στα ψέματα». «Χθες μίλησε πολύ ώρα ο πρωθυπουργός δεν είπε όμως κουβέντα για το Oruc Reis που για μέρες αλωνίζει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πραγματοποιεί έρευνες. Έχει ποντίσει καλώδια και παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα που μπορεί να μην είναι πλήρη όμως μας δίνουν την δυνατότητα μόνο εμείς να πραγματοποιούμε έρευνες.

Από την στιγμή που το Oruc Reis είχε ποντίσει καλώδια σύμφωνα με τις δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών και πραγματοποιεί έρευνες έχουμε μια έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων που για πρώτη φορά πέρασε αναπάντητη. Δεν κάναμε δηλαδή αυτό που το 2018 έκανε η πατρίδα μας» είπε ο πρώην υπουργός μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε: «Δεν μας ενδιαφέρει η ποιότητα των ερευνών που κάνει το Oruc Reis αλλά ότι κάνει έρευνες και αυτό αποτελεί παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η κυβέρνηση με το να μην το λέει αυτό στον ελληνικό λαό λέει ψέματα. Προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει εθνική στρατηγική στα ψέματα».

ethnos.gr