«Σε μερικές εβδομάδες βγάζουμε τις μάσκες»

6:52 μ.μ. - Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021
06:06 μ.μ. - Σάβ, 19/52/2021
Image: «Σε μερικές εβδομάδες βγάζουμε τις μάσκες»

Τουλάχιστον σε ανοιχτούς χώρους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παναγιώτη Αρκουμανέα

Η μετάλλαξη Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία είναι πολύ ανθεκτικότερη στην πρώτη δόση του εμβολίου, όχι όμως και στη δεύτερη, τόνισε ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας το Σάββατο, εκτιμώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες δεν θα χρειάζονται πια οι μάσκες σε ανοικτούς χώρους.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε σε συνέντευξή του στον Σκάι 100,3 ότι είναι λογικό να «γίνεται παγκοσμίως η κουβέντα για τη μετάλλαξη Δέλτα, βλέποντας και την αύξηση κρουσμάτων στη Βρετανία».

Εξήγησε μάλιστα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, η μετάλλαξη Δέλτα «περίορίζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο 35% με μία δόση. Και με τις δύο δόσεις όμως φαίνεται ότι πλησιάζει στο 90%».

«Επιτηρούμε τις μετάλλαξεις, και πλέον ελέγχουμε όλους όσοι έρχονται από τη Βρετανία, δηλαδή ελέγχονται ανεξαιρέτως ολόκληρες οι πτήσεις από τη Βρετανία και όχι δειγματοληπτικά κάποιοι ταξιδιώτες», πρόσθεσε ο κ. Αρκουμανέας.

Προέβλεψε μάλιστα ότι «θα είναι σύντομα που θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Φαίνεται ότι τις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες».

«Ωστόσο το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να εμβολιαστούμε όλοι. Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύθνου, όπου έχουν εμβολιαστεί οι κάτοικοι στο 90%», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ.

kathimerini