«Μαύρος» Οκτώβριος με έκρηξη κρουσμάτων - Τα σκληρά μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός

9:58 π.μ. - Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020
09:10 π.μ. - Σάβ, 31/58/2020
Image: «Μαύρος» Οκτώβριος με έκρηξη κρουσμάτων - Τα σκληρά μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός

Καλπάζει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα και σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ

Καλπάζει ο κοροναϊός στην Ελλάδα και σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ. Ο Οκτώβριος αναδεικνύεται ο πλέον καταστροφικός μήνας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας με τον αριθμό των κρουσμάτων να ξεπερνά κάθε προηγούμενο – 1.690 – και τον αριθμό των διασωληνομένων να ανέρχεται στους 124.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει τα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κοροναϊού.

Στο νέο πακέτο μέτρων που θα ακολουθήσει το μήνυμα του Πρωθυπουργού στον ελληνικό λαό αναμένεται να συμπεριληφθούν αφενός νέες διατάξεις για τον περιορισμό κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας για λόγους δημόσιας υγείας και αφετέρου σειρά αντισταθμιστικών μέτρων για τη στήριξη επιμέρους τομέων της οικονομίας και κυρίως της εργασίας, όπως προανήγγειλε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο κοροναϊός ασκεί πίεση στο σύστημα υγείας

Η πίεση που ασκείται στις δομές υγείας αποτυπώνεται  στα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών.

Τα 408 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στις 14 Οκτωβρίου διπλασιάστηκαν και έγιναν 882 κρούσματα στις 23 Οκτωβρίου και συνέχισαν με την ίδια εκθετική αύξηση και τις επόμενες ημέρες φτάνοντας τα 1.690 κρούσματα χθες.

Ανάλογη κίνηση αποτυπώνεται και στη ροή των σοβαρά ασθενών προς τα νοσοκομεία. Στο μέσον του μήνα νοσηλεύονταν 715 άτομα με λοίμωξη Covid-19 και επιπλοκές της, εκ των οποίων οι 86 διασωληνωμένοι. 

hxonews

Στις 23 Οκτωβρίου οι νοσηλευόμενοι ήταν 770 με τους 88 διασωληνωμένους. Χθες το βράδυ οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία ήταν 1.103, με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται σε 132. Δηλαδή μέσα σε επτά ημέρες οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 40%.

Ωστόσο, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) χθες νοσηλεύονταν τουλάχιστον 151 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των διασωληνωμένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι διαθέσιμες ΜΕΘ πανελλαδικά είναι 974 και εξ αυτών έχουν μετατραπεί οι 288 σε ΜΕΘ – covid-19. Συνεπώς, περισσότερες από τις μισές κλίνες ΜΕΘ Covid-19 της χώρας είναι κατειλημμένες, γεγονός αρνητικό με δεδομένο ότι το κύμα της επιδημίας κινείται ανοδικά και αφήνει σταθερά ασθενείς πίσω του.

Βατόπουλος: Κεντρική ιδέα των μέτρων η διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης του κοροναϊού

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, Άλκης Βατόπουλος για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο από τη στιγμή που το νόσημα είναι απρόβλεπτο και μεταδίδεται πολύ εύκολα, συνεπώς και η επιδημιολογία του είναι απρόβλεπτη. Ο πληθυσμός δεν έχει αντισώματα, επομένως είναι ευάλωτος, δήλωσε.

«Η επιδημία αν αφεθεί ελεύθερη μπορεί να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις εκτινάσσοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στα ύψη», είπε χαρακτηριστικά. 

hxonews

Για τα μέτρα υποστήριξε πως η κεντρική ιδέα είναι να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης και δεν βλέπει εναλλακτικές λύσεις για το πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Τόνισε πως η κύρια εστία μετάδοσης του ιού είναι εκεί όπου ο καθένας έχει την πιθανότητα να έρθει σε επαφή με σταγονίδια που εκπέμπει ένας άλλος άνθρωπος, όπου, δηλαδή, υπάρχει συνωστισμός και κυρίως εκεί που δε γίνεται χρήση μάσκας.

Είναι λογικό, υποστήριξε, να διακοπούν οι μη αναγκαίες συγκεντρώσεις, όπως στη διασκέδαση.

Από την κυβέρνηση αναμένεται η λήψη μέτρων στήριξης για τους κλάδους που πλήττονται.

Τέλος, τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να υιοθετήσει τη νέα συμπεριφορά.

Εξαδάκτυλος: Το δεύτερο κύμα ίσως αποδειχθεί φονικότερο του πρώτου

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση με την έξαρση κρουσμάτων κοροναϊού στην χώρα μας την τελευταία εβδομάδα.

Με την Θεσσαλονίκη να βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό για δεύτερο εικοσιτετράωρο.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε στο δεύτερο κύμα που ίσως είναι φονικότερο του πρώτου, όπως έγινε στην πανδημία πριν 100 χρόνια», ανέφερε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος. 

hxonews

Όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος ο αριθμός των κρουσμάτων προκύπτει και από τον αυξημένο αριθμό τεστ, ενώ στο ερώτημα πόσα μη καταγεγραμμένα κρούσματα είναι πιθανό να υπάρχουν, απάντησε «πολλαπλάσια, δεν ξέρουμε σίγουρα πόσα». Όσον αφορά την κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, σχολίασε ότι «τις επόμενες μέρες θα βλέπουμε και μεγαλύτερους αριθμούς στη Θεσσαλονίκη και μετά λόγω μέτρων θα δούμε αποκλιμάκωση».

Οι ειδικοί λένε ότι η διασπορά μέσα στην εστίαση είναι σημαντική και ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στο Open σημείωσε : «Η εστίαση έχει διαπιστωθεί ότι παίζει κύριο ρόλο γιατί τα μέτρα παρακάμπτονται συστηματικά. Σε κάποιες περιοχές δε φοράνε μάσκα»

in.gr