«Καμίνι» και σήμερα η Κρήτη: Ποιες περιοχές θα «ψηθούν» - Πού απαγορεύεται η κυκλοφορία

9:46 π.μ. - Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021
09:08 π.μ. - Πέμ, 05/46/2021
Image: «Καμίνι» και σήμερα η Κρήτη: Ποιες περιοχές θα «ψηθούν» - Πού απαγορεύεται η κυκλοφορία

Αφόρητη ζέστη και σήμερα - Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στο νησί

Σε κλοιό καύσωνα παραμένει και σήμερα η Κρήτη, αλλά και η υπόλοιπη χώρα. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει σε αρκετές περιοχές του νησιού τους 40 βαθμούς, ενώ οι Αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς - λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών - ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός για όλη την Κρήτη.

Αφόρητη η ζέστη & σήμερα - Μία «ανάσα» πριν τους 45 βαθμούς το θερμόμετρο στη νότια Κρήτη

Ενδεικτικά και σύμφωνα με το meteo, για σήμερα Πέμπτη, η θερμοκρασία στο Τυμπάκι και τις Μοίρες αναμένεται να φτάσει στους 43 βαθμούς Κελσίου, στην Ιεράπετρα στους 42, στο Ηράκλειο στους 38 , στον Άγιο Νικόλαο στους 37, στα Χανιά στους 40 , στο Ρέθυμνο 36, στην Πρέβελη Ρεθύμνου στους 40, στην Κισσαμο Χανίων στους 38, στην Αγία Βαρβάρα και τη Βιάννο στους 35 , στην Παλαιόχωρα και στον Λέντα στους 42 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται ότι, λόγω του καύσωνα, ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς θα παραμείνει κλειστός και σήμερα Πέμπτη.

Πού απαγορεύεται η κυκλοφορία

Στο μεταξύ, τη χθεσινή ημέρα η Αντιπεριφέρεια Ηρακλείου έθεσε σε ισχύ το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και της παραμονής εκδρομέων, για όλο το 24ωρο, σε δασικά οικοσυστήματα υψηλής προστασίας που βρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για τις ημέρες της αντιπυρικής περιόδου που η κατηγορία κινδύνου είναι 4 ή 5.

Οι εν λόγω περιοχές στον νομό Ηρακλείου είναι οι εξής: Σύμη δήμου Βιάννου, Ρούβας-Ζαρός δήμου Γόρτυνας και δήμου Φαιστού, Κέρη δήμου Μαλεβιζίου, Φουρνί δήμου Αρχανών-Αστερουσίων και Γιούχτας δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.

Αντίστοιχη απόφαση έχει ληφθεί και από την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου για τις ακόλουθες περιοχές:

* Δήμος Ρεθύμνου: Περιαστικά δάση Ευλιγιά, Προφήτη Ηλία και Αγίου Ιωάννη και περιοχή αναδάσωσης Αρκαδίου.

* Δήμος Αγίου Βασιλείου: Περιαστικά δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγίου Ιωάννου, Πηγές Κουρταλιώτη έως και την περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει τη λίμνη Πρέβελη (εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας) καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης.

* Δήμος Μυλοποτάμου: Φαράγγι Μαργαριτών.

Εξάλλου, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου ανακοινώθηκε ότι, για λόγους ασφάλειας και πυροπροστασίας, θα πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού στα πρανή και τις τάφρους «στις επαρχιακές οδούς υπ’ αριθμ. 15 (Ρέθυμνο-Χρωμοναστήρι) στο τμήμα από Δασαρχείο έως Χρωμοναστήρι και υπ’ αριθμ. 14 (Ρέθυμνο -Μικρά Ανώγεια- Ρουσσοσπίτι) στα τμήματα από Ρέθυμνο -Μικρά Ανώγεια- Αγία Ειρήνη έως διασταύρωση με επαρχιακή οδό 15 προς Χρωμοναστήρι.

Παρακαλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες, που έχουν τοποθετήσει αυθαίρετα συρματοπλέγματα και λάστιχα μέσα στο σώμα της οδού (τάφρο και πρανές), να τα απομακρύνουν άμεσα.

Επίσης, να κόψουν με μέριμνά τους τα κλαδιά που εμποδίζουν την ορατότητα, όπως και να φροντίσουν να μην παρεμποδίζεται η ομαλή απορροή των υδάτων στις τάφρους της οδού, με τυχόν διαβάσεις που έχουν κατασκευάσει.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα ανωτέρω, θα αποκαθίσταται η λειτουργία των οδών και δε θα δίδονται αποζημιώσεις.

Επιπλέον παρακαλούνται οι οδηγοί, και λόγω αυξημένης κίνησης, να δείχνουν την απαραίτητη προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες σήμανσης που θα υπάρχουν στην παρούσα επαρχιακή οδό, καθ’ όλη τη διάρκεια καθαρισμού».

Σχεδόν στους 45ο C η θερμοκρασία την Τετάρτη

Σύμφωνα με το meteo.gr, οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας και τη χθεσινή ημέρα καταγράφηκαν στη Μεσαρά. Στον Σίβα ο υδράργυρος “άγγιξε” τους 44,8 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Πετροκεφάλι τους 44,6. Στην Παλαιόχωρα είχαμε 43,2 βαθμούς, στην Πλώρα Ηρακλείου 42,7, στον Λέντα 42,5 και στη Γόρτυνα 42,4. Στον Άγιο Νικόλαο η θερμοκρασία έφτασε τους 41,9 βαθμούς, ενώ στα Φαλάσαρνα τους 40,8.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σήμερα Πέμπτη θα επικρατήσει ισχυρός καύσωνας σε όλη τη χώρα. Οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ όπως και χθες το αίσθημα δυσφορίας θα είναι πολύ έντονο στα αστικά κέντρα.

Αναλυτικά η πρόγνωση

Στην Κρήτη και τα νησιώτικα τμήματα του Αιγαίου, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 40-43 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 40-43, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 43-46, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 42-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 39-41, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φτάσουν τοπικά στους 39-40 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά δυτικοί-βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς έως 3 μποφόρ από διάφορες διευθύνσεις, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται ενίσχυση των ανέμων από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 40-42 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς από διάφορες διευθύνσεις και από το μεσημέρι νότιοι-νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 25 έως 37-39 βαθμούς.

Πολύ υψηλός κίνδυνος

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, στις 10 παρά τέταρτο το πρωί, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέστειλε, μέσω SMS, επείγουσα ειδοποίηση στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων του νησιού. «Αποφεύγετε ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά στην ύπαιθρο. Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη σήμερα, εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, το εν λόγω μήνυμα, το οποίο ήταν μεταφρασμένο και στα Αγγλικά.

Ωστόσο, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για όλο το νησί και σήμερα Πέμπτη.

«Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021, η κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς για το σύνολο της Κρήτης είναι σε 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος).

Όλες οι υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής. Υπενθυμίζουμε στους πολίτες την απαγόρευση καύσης και χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, όπως και την προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων στα δάση και τις λοιπές ευπαθείς περιοχές της περιφέρειας Κρήτης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εξάλλου, η Πολιτική Προστασία εξέδωσε, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες συστάσεις:

- «Δεν καίμε σκουπίδια, ξερά χόρτα και κλαδιά.

- Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους με ξερά χόρτα.

- Δεν κάνουμε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού κ.λπ.).

- Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα στην ύπαιθρο.

- Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος».

Πηγή : Νέα Κρήτη