«Από μόνα τους, τα μέτρα περιορισμού δεν θα εξαλείψουν τον κορωνοϊό» προειδοποιεί ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ

7:14 π.μ. - Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020
07:03 π.μ. - Πέμ, 26/14/2020

Την ξεκάθαρη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχετικά με το ότι οι «καραντίνες» δεν είναι από μόνες τους αποτελεσματικές στη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό και απαιτείται παράλληλα επιθετική αντιμετώπιση με συνεχή, μαζικά τεστ, επανέλαβε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς

Την ξεκάθαρη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχετικά με το ότι οι «καραντίνες» δεν είναι από μόνες τους αποτελεσματικές στη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό και απαιτείται παράλληλα επιθετική αντιμετώπιση με συνεχή, μαζικά τεστ, επανέλαβε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού, στη Γενεύη. «Από μόνα τους, τα μέτρα περιορισμού δεν θα εξαλείψουν την επιδημία. Καλούμε όλες τις χώρες να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον χρόνο για να επιτεθούν στον ιό. Έχετε δημιουργήσει ένα δεύτερο παράθυρο ευκαιρίας» ανέφερε μεταξύ άλλων. Μάλιστα, ο Γκεμπρεγεσούς έκανε και έξι συγκεκριμένες συστάσεις στα κράτη που χρησιμοποιούν μέτρα περιορισμού, για την επιθετική αντιμετώπιση του ιού, παράλληλα με τις καραντίνες.

«Τα επιθετικά μέτρα για την εύρεση, την απομόνωση, τη θεραπεία και την ιχνηλάτηση δεν είναι μόνο η καλύτερη και ταχύτερη διέξοδος από ακραίους κοινωνικούς και οικονομικούς περιορισμούς – αλλά και για να αποφευχθούν αυτοί οι περιορισμοί. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για πολλές χώρες με ευάλωτα συστήματα υγείας» πρόσθεσε επίσης ο Γκεμπρεγεσούς, και συνέχισε:

«Παρόλο που ανησυχούμε κυρίως για τις πιο ευάλωτες χώρες, όλες οι χώρες έχουν ευάλωτους πληθυσμούς, όπως ηλικιωμένους. Μεταφέρουν τη συλλογική σοφία των κοινωνιών μας και πρέπει να συνεργαστούμε για να τις προστατεύσουμε από τον κορονοϊό και να διασφαλίσουμε ότι οι ανάγκες τους καλύπτονται»

Στην Ελλάδα, έναν μήνα μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού και πάνω από δύο εβδομάδες μετά τα πρώτα μέτρα περιορισμού που έλαβε η κυβέρνηση, με το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα, έχουν γίνει συνολικά περισσότερα από 10.000 τεστ. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 821, ενώ πρόσφατα, ο κ.Τσιόδρας εκτίμησε ότι στη χώρα βάσει των μαθηματικών υπολογισμών του υπουργείου υπάρχουν συνολικά 8.000 – 10.000 κρούσματα.

Δείτε το βίντεο που ανέβασε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ στη σελίδα του στο facebook:

Οι έξι συστάσεις του ΠΟΥ:

Στη συνέχεια, ο Γκεμπρεγεσούς αναφέρθηεσε έξι συστάσεις του Οργανισμού προς τα κράτη που έχουν ήδη εφαρμόσει τα μέτρα περιορισμού. «Υπαρχουν έξι βασικές δράσεις που συστήνουμε» είπε και στη συνέχεια απαρίθημε τις συστάσεις

Εκπαιδεύστε το προσωπικό και αναπτύξτε το σύστημα Υγείας

Εφαρμόστε ένα σύστημα για να βρείτε κάθε ύποπτο κρούσμα σε επίπεδο κοινότητας

Αυξήστε τη δυνατότητα και την πρόσβαση σε τεστ για τον ιό

Προσαρμόστε και εξοπλίστε τις εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιήσετε για να περιθάλψετε τα κρούσματα

Αναπτύξτε ένα ξεκάθαρο πλάνο και διαδικασία για την καραντίνα των επαφών ύποπτων κρουσμάτων

Διαθέστε όλη την προσοχή της κυβέρνησης στον περιορισμό του ιού

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου του ΠΟΥ (το σημείο με τις έξι συστάσεις βρίσκεται στο 3:45):

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, ο επικεφαλής ειδικός του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, Μάικ Ράιαν τόνισε σε συνέντευξή του στο BBC ότι «τα κράτη δεν μπορούν απλά να κλείνουν τις κοινωνίες σε καραντίνα για να πολεμήσουν τον κορονοϊό», προσθέτοντας ότι χρειάζονται και ισχυρά μέτρα στήριξης των δημοσίων συστημάτων Υγείας, ώστε να αποφευχθεί και μία νέα έξαρση του ιού στο μέλλον, όταν τα μέτρα απομόνωσης θα έχουν χαλαρώσει.

«Σε αυτό που πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας είναι να εντοπίσουμε αυτούς που νοσούν, αυτούς που έχουν τον κορονοϊό και να τους απομονώσουμε, να βρούμε τις επαφές τους και να τις απομονώσουμε» δήλωσε ο Ράιαν, σε συνέντευξή του σε εκπομπή του BBC.

«Ο κίνδυνος τώρα με τις καραντίνες είναι… Αν δεν ληφθούν τώρα ισχυρά μέτρα στήριξης της δημόσιας Υγείας, όταν τα μέτρα περιορισμού και απομόνωσης αρθούν, ο κίνδυνος είναι ο ιός να αρχίσει πάλι να βρίσκεται σε έξαρση» ανέφερε επίσης ο Ράιαν.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ράιαν πρόσθεσε ότι τα μοντέλα της Νότιας Κορέας, της Σιγκαπούρης και της Κίνας, που συνδύασαν την καραντίνα με άμεσα μέτρα για το τεστ κάθε πιθανύ κρούσματος, είναι το παράδειγμα για την Ευρώπη, που σύμφωνα με τον ΠΟΥ αποτελεί πλέν το επίκεντρο της πανδημίας.

«Όταν περιορίσουμε τον ιό, πρέπει να μεταφέρουμε τη μάχη σε αυτόν. Πρέπει να τον κυνηγήσουμε». Σχετικά με το εμβόλιο, ο Ράιαν αναφέρθηκεσε θετικά βήματα, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Το «εμβόλιο θα βρεθεί» ανέφερε, αλλά το νωρίτερο σε έναν χρόνο.

thepressproject.gr