«Αγρίεψε» πάλι ο καιρός στην Κρήτη

8:43 π.μ. - Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020
08:11 π.μ. - Παρ, 20/43/2020
Image: «Αγρίεψε» πάλι ο καιρός στην Κρήτη

Σφοδρή κακοκαιρία με κρύο, ανέμους και βροχές, που σε μικρότερη ένταση θα διαρκέσει ως το Σαββατοκύριακο

Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει την Κρήτη, όπου εκδηλώθηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα ισχυρές βροχοπτώσεις, αλλά και καταιγίδες. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το εν λόγω καιρικό σκηνικό, που περιλαμβάνει, εκτός της έντονης βροχόπτωσης, ισχυρούς βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχιστεί μέχρι και απόψε.

Βροχερό θα είναι το σκηνικό και μέσα στο σαββατοκύριακο, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι, το «πολύ νερό» πρόκειται να πέσει σήμερα, όπως έπεσε και χθες Πέμπτη. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, όπως ανέφερε χθες στην “ΚΡΗΤΗ TV” και την εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” ο υποδιοικητής της ΕΜΥ κ. Μανόλης Ανανδρανιστάκης, τα ύψη βροχής κατά τη χθεσινή ημέρα δε συγκρίνονται με αυτά που είχαμε κατά το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας στην Κρήτη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ανανδρανιστάκη, ήδη από χθες το βράδυ, «με τον ενισχυμένο βοριά, ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται, με τις βροχές να περνούν ανατολικά στα Δωδεκάνησα. Βέβαια και αύριο (σ.σ. σήμερα Παρασκευή) θα είναι μια βροχερή ημέρα, ωστόσο βροχοπτώσεις θα έχουμε κυρίως στη Βόρεια Κρήτη. Στις νότιες περιοχές ο καιρός θα είναι αρκετά καλός».

Η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι ήπια βροχερή, χωρίς να προκαλέσει προβλήματα, ωστόσο θα υπάρχει ψύχρα, αφού η θερμοκρασία έχει σημειώσει πτώση. Σύμφωνα με τον κ. Ανανδρανιστάκη, «οι βροχές φαίνεται να σταματούν από αύριο το βράδυ (σ.σ. απόψε), ενώ οι βοριάδες και η συννεφιά θα συνεχιστούν και μέσα στο σαββατοκύριακο, ωστόσο ο καιρός δε θα είναι τόσο βροχερός όσο σήμερα (σ.σ. χθες)». Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της ΕΜΥ, αναμένεται περαιτέρω βελτίωση του καιρού από την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με το meteo.gr, το «αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό πάνω από το Αιγαίο» προκάλεσε εκδήλωση βροχών και καταιγίδων στα ανατολικά ηπειρωτικά και το κεντρικό και Νότιο Αιγαίο.

Για σήμερα Παρασκευή, αναμένονται βροχές στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Ανατολική Πελοπόννησο, καθώς και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, ενώ καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει στα Νότια Δωδεκάνησα. Στο Αιγαίο αναμένεται να επικρατήσουν ισχυροί έως θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι έντασης 6 με 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι με την έντασή τους να μην ξεπερνά τα 6 μποφόρ. Στην Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους 15 με 18 βαθμούς Κελσίου, στα δυτικά ηπειρωτικά από 17 έως 19 και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ανακοίνωση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου

Με αφορμή την κακοκαιρία, σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου καλεί όλους τους ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων στην περιοχή μας πλοίων και μικρών σκαφών να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης των σκαφών τους.

Αναφορικά με τα ορμούντα επαγγελματικά αλιευτικά – πλοία αναψυχής και μικρά σκάφη να αποφύγουν την δραστηριοποίησή τους κατά το χρόνο ισχύος δελτίου Καιρικών Φαινομένων.

Τα ρυμουλκά – ναυαγοσωστικά – αλιευτικά και εθελοντικές ομάδες καλούνται να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα για παροχής συνδρομής σε περίπτωση που απαιτηθεί.

Τέλος γνωρίζεται ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

Πάντως, από τα προηγούμενα 24ωρα, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και των κατά τόπους Δήμων του νησιού βρίσκονταν σε ετοιμότητα. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου, τέθηκαν σε κατάσταση ετοιμότητας τόσο το προσωπικό όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αρμόδιων υπηρεσιών από χθες μέχρι και σήμερα Παρασκευή, για συνδρομή και βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Εξάλλου, οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

neakriti.gr