Χρυσή: Σε αναμονή των αποφάσεων της Επιτροπής για το νέο καθεστώς στο νησί

9:54 π.μ. - Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021
09:10 π.μ. - Παρ, 08/54/2021
Image: Χρυσή: Σε αναμονή των αποφάσεων της Επιτροπής για το νέο καθεστώς στο νησί

Η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη στον Ηχώ 99,8

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νήσο Χρυσή και τις δράσεις και παρεμβάσεις που προγραμματίζονται για τα επόμενα δυο χρόνια. Όπως είπε, το σχέδιο δράσης για τη Χρυσή είναι το πρώτο που γίνεται στην Ελλάδα, σε προστατευόμενη περιοχή. Έρχεται μάλιστα να καλύψει το μεσοδιάστημα μέχρι την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών. Έχει διάρκεια δυο συν ένα , δυνητικά χρόνια. Ο προγραμματισμός είναι για το 2022 και το 2023 με έργα υψηλής και μέτριας προτεραιότητας. Τα υψηλής προτεραιότητας δρομολογούνται για το καλοκαίρι του 2022 και αφορούν, τη φύλαξη, μέτρα για τη διάσωση του οικοσυστήματος, την εκκίνηση μελετών όπως της λιμενικής εγκατάστασης στο νησί, της εγκατάστασης ενός κλιματικού σταθμού προκειμένου να μελετούνται τα φαινόμενα που συμβαίνουν εκεί και μάλλον έχουν να κάνουν και με την υποβάθμιση του οικοσυστήματος στη Χρυσή. Και άλλα έργα προγραμματίζονται με στόχο υλοποίησης το 2023.

Στο σχέδιο δράσης προβλέπεται η σύσταση της Επιτροπής Παρακολούθησης τα μέλη της οποίας έχουν οριστεί από τον εκάστοτε φορέα που συμμετέχει σε αυτήν και αναμένεται ο ορισμός του μέλους που θα εκπροσωπεί το Υπουργείο. Κατά τα άλλα είμαστε έτοιμοι να συνεδριάσουμε ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα. Η χρηματοδότηση προέρχεται από την Περιφέρεια Κρήτης και αντιστοιχεί σε 600.000 ευρώ. Τα χρήματα εκτιμάται ότι επαρκούν για τα έργα του 2022 ωστόσο επιδιώκουμε και άλλα χρήματα για τη Χρυσή γιατί, συνολικά, σαφώς απαιτείται επιπλέον ποσό, τόνισε.

Πρόσθεσε οτι είναι σημαντικό να ξεκινήσουν άμεσα, να δεσμευτούν όλοι, να λειτουργήσει η Επιτροπή ώστε να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες. Στο ΦΕΚ προβλέπεται η εκπόνηση νέας μελέτης που θα δώσει τον νέο κανονισμό λειτουργίας για τη Χρυσή. Εως τότε, δίνεται η δυνατότητα στην Επιτροπή, με απόφαση της ιδίας ως Συντονίστρια, να θέσει τους όρους για τον χρόνο, τις ώρες επισκεψιμότητας και τον αριθμό των επισκεπτών. Αυτό θα ισχύσει του χρόνου. Θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας διότι πλέον έχει χρονικό περιθώριο ζωής, ο τόπος αυτός, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα η κα Συντονίστρια.