Χατζημαρκάκη: Στο ΣτΕ θα προσφύγει ο Δήμος Ιεράπετρας για το ΦΕΚ της νήσου Χρυσής

10:16 π.μ. - Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022
10:03 π.μ. - Πέμ, 31/16/2022
Image: Χατζημαρκάκη: Στο ΣτΕ  θα προσφύγει ο Δήμος Ιεράπετρας για το ΦΕΚ της νήσου Χρυσής

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος σήμερα ο Δήμαρχος Θ. Καλαντζάκης παρουσία Πλακιωτάκη

Στο ΣτΕ θα προσφύγει ο Δήμος Ιεράπετρας για το θέμα της νήσου Χρυσής εκφράζοντας την αντίθεσή του στο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε πρόσφατα αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας και επισκεψημότητας στο νησί τη φετινή τουριστική περίοδο.

Στην απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και φέρει την υπογραφή της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης , επί της ουσίας γίνεται αποδεκτή η εισήγηση της Επιτροπής παρακολούθησης και εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για το νησί, εισήγηση για την οποία ο Δήμος είχε εκφράσει την αντίθεσή του εξ αρχής.

Η αντιδήμαρχος κα Χρύσα Χατζημαρκάκη δήλωσε μεταξύ άλλων στον Ηχώ 99,8 ότι ο Δήμος Ιεράπετρας θα προσβάλει την συγκεκριμένη απόφαση προσφεύγοντας στο ΣτΕ.

Σημείωσε δε ότι δεν κατανοούν τους λόγους βιασύνης από πλευρά στης Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και της Συντονίστριας κας Κοζυράκη να εκδοθεί η απόφαση.

Μάλιστα ο Δήμαρχος κ. Θ. Καλαντζάκης βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να έχει συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη. 

-

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ΦΕΚ, «κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους 2022 και συγκεκριμένα από 1η Μαΐου 2022 έως 31η Οκτωβρίου 2022 και από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου:

1. Απαγορεύεται η αποβίβαση επισκεπτών από επιβατηγά τουριστικά πλοία (ημερόπλοια), επιβατηγά τουριστικά ολικής ναύλωσης και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής δια των αυθαίρετων προβλητών που ευρίσκονται στη νήσο Χρυσή, ενώ επιτρέπεται στα μέσα αυτά να κάνουν τον περίπλου του νησιού καθώς και στάσεις (αγκυροβολιά) πλησίον των παράλιων, για τη λήψη θαλάσσιου λουτρού των περιηγητών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία [ν. 4256/2014 «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» (Α΄ 92)].

2. Οι επισκέπτες, κατά τη λήψη θαλάσσιου λουτρού, δύνανται να κάνουν χρήση των παράλιων, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πρόσβαση στην ενδοχώρα του νησιού, ούτε να κάνουν χρήση της σκιάς των θαλασσόκεδρων εντός του επαπειλούμενου οικοτόπου, τηρώντας όλους του όρους και περιορισμούς που ορίζει η υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/79116/2511/25-08-2021 κοινή υπουργική απόφαση (Δ΄ 617) και ο ισχύων Κανονισμός που διέπει τη νήσο ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

3. Εξαιρούνται των παραπάνω απαγορεύσεων το προσωπικό φύλαξης και εποπτείας, άτομα ή ομάδα ατόμων που πραγματοποιούν επιστημονική έρευνα, κατόπιν αδειοδότησης, καθώς και φυσικά πρόσωπα που έχουν νόμιμα εμπράγματα δικαιώματα επί της νήσου.

Ο έλεγχος της τήρησης των ανωτέρω και η βεβαίωση τυχόν παραβάσεων για την επιβολή κυρώσεων ασκούνται βάσει των όσων ορίζονται στους όρους 41, 42 και 43 της υπό στοιχεία 2548 Π.Ε./10-03-2016 απόφασης Ασκούντα Καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (Β΄ 1655), σε συνδυασμό με το άρθρο 5 «Έλεγχος-Κυρώσεις» της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/79116/2511/25-08-2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της Νήσου Χρυσή και έγκριση Σχεδίου Δράσης» (Δ΄ 617). Κατά τα λοιπά ισχύουν οι όροι και οι περιορισμοί που αναφέρονται στον Κανονισμό Λειτουργίας της νήσου Χρυσή [υπό στοιχεία 2548 Π.Ε/10-03 -2016 απόφαση» Ασκούντα Καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (Β΄ 1655)]»