Χατζάκης: Με άμεσες ενέργειες αποφύγαμε τα χειρότερα στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας

10:08 π.μ. - Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2022
10:02 π.μ. - Τετ, 02/08/2022
Image: Χατζάκης: Με άμεσες ενέργειες αποφύγαμε τα χειρότερα στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας

Από ασθενή άλλου νοσοκομείου η διασπορά κορωνοϊού στο προσωπικό

Την θέση του για την αναστάτωση που προκλήθηκε τελευταία ως προς τη λειτουργία του Νοσοκομείου Ιεράπετρας ανέλυσε μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο κ. Σταύρος Χατζάκης, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα». Όπως είπε, τελευταία υπήρξαν πολλαπλά κρούσματα από νοσηλευόμενους και χρειάστηκε το Νοσοκομείο, όπως γίνεται και σε άλλα νοσοκομεία, να πάρει κάποια μέτρα. Πιο συγκεκριμένα προέκυψε ένα περιστατικό θετικό και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν και άλλα 2-3 περιστατικά και χρειάστηκε να μεταφερθούν στην Παθολογική. Σε μια προσπάθεια λοιπόν να γίνει η καλύτερη δυνατή διαχείριση ώστε να αποφευχθεί η διασπορά, και ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει άμεσα για να έχουμε και άμεσα αποτελέσματα, από την Επιτροπή Λοιμώξεων σε συνεργασία με τον Αν. Διοικητή και τους γιατρούς, αποφασίστηκε για ένα διάστημα να περιοριστεί η προσέλευση ασθενών στο Νοσοκομείο με προοπτική εάν νοσήσει και άλλο προσωπικό του Νοσοκομείου να μην μεταφέρει το ίδιο το προσωπικό τον ιό σε ασθενείς ή συναδέλφους. Σταμάτησαν τα τακτικά ιατρεία για μια δυο ημέρες - Δευτέρα και Τρίτη, έγινε και αναστολή χειρουργείων, με σκοπό προσωπικό να μπει σε καραντίνα ,να δοθεί χρόνος για τυχόν παρουσίαση συμπτωμάτων και να γίνουν τεστ. Τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνταν.

Πλέον η κατάσταση στο Νοσοκομείο έχει επέλθει σε μια ομαλότητα. Γίνονται τακτικά ιατρεία και ραντεβού για χειρουργεία που έχουν ανασταλεί, υπάρχει επικοινωνία με τους ασθενείς για να προγραμματιστούν νέα. Αυτά τα μέτρα ήταν προληπτικά. Στο νοσοκομείο υπάρχουν 9 νοσούντες νοηλευτές υπάρχει όμως και άλλο προσωπικό που είναι σε καραντίνα. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι το προσωπικό που δεν νοσεί και εργάζεται καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες, τόνισε ο κ. Χατζάκης.

Εδώ, πρόσθεσε, θα πρέπει και οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν προσέρχονται στο νοσοκομείο, να φορούν την μάσκα, να σέβονται τις προβλεπόμενες οδηγίες και να έχουν κάνει τα τεστ όπως προβλέπεται. Έλεγχος κατά την είσοδο γίνεται. Από εκεί και πέρα όμως δεν μπορεί ο συνοδός ενός ασθενή να τριγυρνά στους διαδρόμους μιας κλινικής ή να πηγαίνει από τον έναν θάλαμο στον άλλο. Δεν μπορεί επίσης ένας πολίτης να ξέρει ότι είναι θετικός και να κάνει βόλτα στην πόλη ή να έχει επαφές με άλλους, να μην τηρεί την καραντίνα.

Αναδεικνύεται πάντως η ανάγκη ύπαρξης ενός δημόσιου φορέα πλην του Νοσοκομείου που να μπορεί να εξυπηρετήσει ειδικά σε έκτακτες ανάγκες όπως για παράδειγμα η λειτουργία μιας ΤΟΜΥ. Αν και είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια για αυτό, υπήρχε γιατρός που είχε ενδιαφερθεί αλλά για κάποιους λόγους δεν έχει προχωρήσει αυτή η προσπάθεια. Ο Δήμος θα μπορούσε να συμβάλλει σε όλο αυτό, τόνισε μεταξύ άλλων.