Χαρδαλιάς: «Δεν πρέπει να γίνουν πανηγύρια τον Αύγουστο»

1:33 μ.μ. - Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020
01:07 μ.μ. - Τρί, 21/33/2020
Image: Χαρδαλιάς: «Δεν πρέπει να γίνουν πανηγύρια τον Αύγουστο»

Τι είπε για τα πανηγύρια τα "ορφανά" κρούσματα και τα τοπικά lockdown

«Δεν υπάρχει κίνδυνος για τοπικό lockdown» - «Αν ξεκινούσαμε την ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, τα πράγματα θα ήταν σοβαρά»

«Πρεμιέρα» κάνει σήμερα, εκ νέου, η ενημέρωση της Κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, μετά από απουσία, σχεδόν, δύο μηνών.

Την ενημέρωση θα πραγματοποιεί κάθε Τρίτη στη 1 το μεσημέρι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η ενημέρωση αφορά επιχειρησιακά θέματα που αφορούν στα ζητήματα διαχείρισης του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, ο Νίκος Χαρδαλιάς θα ενημερώνει τους πολίτες για τα κρούσματα και τους ελέγχους που θα γίνονται στη χώρα, ενώ θα περιγράφει αναλυτικά και την εφαρμογή των μέτρων.

Όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σχετικά με την ενημέρωση: «Σε αυτή τη φάση κρίνεται σκόπιμο να παραμείνουμε στα επιχειρησιακά δεδομένα στα οποία θα υπάρχει ενημέρωση από τον κ. Χαρδαλιά και μόνο. Αν κριθεί αναγκαίο στην πορεία να υπάρξει ευρύτερη ενημέρωση θα το εξετάσουμε».

Όσα δήλωσε:

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η ενημέρωση θα γίνεται μόνο από την Πολιτική Προστασία για να υπάρχει έγκυρη ενημέρωση για το πώς εξελίσσεται η προσπάθεια της Κυβέρνησης.

«Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 4.007 κρούσματα», ανέφερε.

Όπως είπε: «Αν ξεκινούσαμε την ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, τα πράγματα θα ήταν σοβαρά».

Συνολικά, από όταν άνοιξαν τα σύνορα, έχουν μπει στην Ελλάδα 918.032 άτομα και έχουν γίνει 127.900 τεστ, δηλαδή το 13,9% των τουριστών και τα κρούσματα ήταν 295, εκ των οποίων 53 είναι ενεργά ακόμη.

Οι πέντε χώρες που είχαμε τα περισσότερα κρούσματα:

Σερβία

Βουλγαρία

Ρουμανία

Αλβανία

ΗΠΑ

Ο ίδιος ευχαρίστησε το προσωπικό που εργάζεται στη μάχη ατά του κορωνοϊού και χαρακτήρισε την αύξηση των κρουσμάτων αναμενόμενη.

Όπως είπε: "Πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και αποφυγή συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, ώτσε να αποφύγουμε το δεύτερο κύμα. Αναστείλαμε τγα πανηγύρια έως - τουλάχιστον - το τέλος Ιουλίου. Μας λυπούν καταστάσεις όπου οπαδοί συναθροίζονται. Ελπίζω να είναι η τελευταία φορά και καταδικάζουμε αυτά τα περιστατικά. Προχωράμε σε μαζικούς ελέγχους."

"Στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς, όχι ως προς την προστασία. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλή, αλλά πρέπει να παραμείνει. Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε".

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναφορικά με τα ορφανά κρούσματα δήλωσε πως "δεν υπάρχουν ορφανά, γιατί κάθε κρούσμα ιχνηλατείται. Εκατοντάδες πολίτες έχουν μπει σε καραντίνα από την 1η Ιουλίου. Έχουμε πλήρως τον έλεγχο".

Αναφορικά με τους τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε χαρακτηριστικά πως "Η εικόνα δε μας τρομάζει".

Στην ερώτηση σε τι ύψος έχει φτάσει για τη χώρα το κόστος από τα ξενοδοχεία καραντίνας, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι "το ζήτημα της ζωής και της ασφάλειας δεν μπαίνει σε δημοσιονομικά περιθώρια".

Αναφορικά με το σχεδιασμό της κυβέρνσης για το επόμενο διάστημα, είπε: πως "σχεδιάζουμε σε εβδομαδιαία βάση την ανταπόκρισή μας. Οι περιοχές της Β. Ελλάδας είναι επιβαρυμένες, την νΠαρασκευή έγιναν 1.017 τεστ σε εργαζόμενους. Ήταν όλα αρνητικά. Θέλουμε να τεστάρουμε αν, ανά περιοχή, υπάρχουν πολλά κρούσματα. Το ίδιο γίνεται και στα νησιά. Είμαστε σε συναγερμό, αλλά κρατάμε χαμηλούς τόνους και δε θέλουμε να στιγματίσουμε περιοχές."

Αναφορικά με τα lockdown είπε: "Όπου χρειαστεί να πάρουμ εμέτρα θα πάρουμε. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για γενικό lockdown. Δεν υπάρχει κίνδυνος ούτε για τοπικό lockdown αν συνεχίσουμε να έχουμε τον έλεγχο, ωστόσο, δεν τα αποκλείουμε αν χρειαστεί.", "Προφανώς έχουμε κρούσματα στα νησιά. Δε νομίζω να υπάρξουν lockdown σε νησιά εν μέσω τουριστικής περιόδου".

Για τα πανηγύρια του 15αύγουστου δήλωσε: πως είναι νωρίς να μιλήσει τώρα. Θεωρεί πως δε θα γίνουν πανηγύρια και τον Αύγουστο, ωστόσο είναι επισήμως απαγορευμένα μέχρι τέλος Ιουλίου.

Το μήνυμά του στη Νεολαία: "Νιώθω ευγνωμοσύνη για τα νέα παιδιά που δουλεύουν και τηρούν τα μέτρα. Θέλουμε οι εργαζόμενοί μας να παραμείνουν ασφαλείς, γι' αυτό και εντείνουμε τους ελέγχους". "Ο καθένας μας κραατάει την τύχη του στα χέρια του".

Αναφορικά με την αξιοπιστία των διάφανων πλαστικών μασκών που ακουμπούν στο πηγούνι, παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στους λοιμοξιολόγους, καθώς "αυτό το ζήτημα δεν αφορά την Πολιτική Προστασία".

neakriti.gr