Τζανάκης: "Μπορεί να φτάσουμε τα 100 κρούσματα την ημέρα στην Κρήτη"

7:38 π.μ. - Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
07:03 π.μ. - Δευ, 01/38/2021
Image: Τζανάκης: "Μπορεί να φτάσουμε τα 100 κρούσματα την ημέρα στην Κρήτη"

Ανησυχητικά τα στοιχεία που προκύπτουν από τα προγνωστικά μοντέλα για το επιδημιολογικό φορτίο του κορωνοϊού στην Κρήτη, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Σταθερά πάνω από τη μονάδα κινείται ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) του  κορωνοϊού στην Κρήτη  και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο  επισημαίνει ο κ. Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής στο ΠΑΓΝΗ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Αναλύοντας τα προγνωστικά μοντέλα  ο κ. Τζανάκης υπογραμμίζει ότι το επιδημικό κύμα στην Κρήτη βρίσκεται 2 βδομάδες πίσω από αυτό της Αττικής και δίνει ημερήσια  κρούσματα που μπορεί να φθάσουν στην Κρήτη έως 100 ανά ημέρα και στο Ηράκλειο έως 80 ανά ημέρα.

"Η Κρήτη θα βιώσει τώρα το μεγαλύτερο επιδημικό κύμα από ενάρξεως της πανδημίας και είναι βέβαιη η πίεση στο υγειονομικό σύστημα του νησιού"¨εκτιμά ακόμη ο κ. Τζανάκης και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της αυστηρής τήρησης των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού.

hxonews

Πιο συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει τα εξής:

"Αναμένοντας και αυτή τη βδομάδα την εξέλιξη της πανδημίας, και με το μοντέλο που τρέχουμε να έχει επιβεβαιωθεί με εξαιρετική ακρίβεια ως προς τη δυναμική της πανδημίας στην Ελλάδα, κάναμε κάποιες αναλύσεις ιδιαίτερα για την Κρήτη (αριστερό panel) και την Περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου (Δεξιό πάνελ)... Οι αναλύσεις έγιναν εφικτές σε αυτό το χρονικό σημείο καθότι ο ΕΟΔΥ μόλις από τις 16/12/2020 δίνει τα στοιχεία των περιφερειακών ενοτήτων.... Οι εικόνες δείχνουν την ημερήσια καταγραφή των κρουσμάτων, στη μέση τον δείκτη μεταδοτικότητας (Rt-instantaneous reproduction number) και στα κάτω panel τον IR (Incidence Rate) σε κρούσματα ανά 14 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμό..... Τι παρατηρούμε: Το Ηράκλειο οδηγεί τη κούρσα καθώς ο IR είναι 119 κρούσματα/14ημέρες/100.000 κατοίκους, συγκριτικά με το σύνολο της Κρήτης που είναι 109 αντίστοιχα.... Για σύγκριση με το σύνολο της χώρας παραθέτουμε τον αντίστοιχο όλης της χώρας που είναι 156 κρ./14 μέρες/100.000... Το ανησυχητικό για την Κρήτη είναι ο Rt που είναι σταθερά πάνω από την μονάδα για μεγάλο διάστημα τόσο στο Ηράκλειο (1.26) όσο και σε επίπεδο Κρήτης (1.14).... Συγκρυτικά της χώρας ο Rt είναι 1.09... Τι φταίει άραγε και η Κρήτη πορεύεται έτσι? Προφανώς ή μη τήρηση των μέτρων από όλους μας σε συνδυασμό με την πλήρη επικράτηση του βρετανικού στελέχους στο νησί.... Το προβλεπτικό μας μοντέλο δείχνει ότι το επιδημικό κύμα στην Κρήτη βρίσκεται 2 βδομάδες πίσω από αυτό της Αττικής και δίνει ημερήσια κρούσματα που μπορεί να φθάσουν στην Κρήτη έως 100 ανά ημέρα και στο Ηράκλειο έως 80 ανά ημέρα με αρκετή διακύμανση  40-80 κρουσμάτων/μέρα..... Το μοντέλο υποστρέφει με μειώσεις περίπου κατά 30% μετά τις 10 Μαρτίου όταν του προσθέσαμε ως παραδοχή τη μείωση της μεταδοτικότητας κατά 50% λόγω των μέτρων απομόνωσης που εξαγγέλθηκαν..... Είναι γεγονός ότι η Κρήτη θα βιώσει τώρα το μεγαλύτερο επιδημικό κύμα από ενάρξεως της πανδημίας και είναι βέβαιη η πίεση στο υγειονομικό σύστημα του νησιού...... Να ευχηθώ τα μέτρα να εφαρμοστούν από όλους και να διαψευστούν οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις.... Το έχω ξαναπεί τα μαθηματικά μοντέλα εκπονούνται για να προειδοποιούν ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα και να διαψεύδονται..... Πολλές ευχαριστίες στην ομάδα ανάλυσης και ιδιαίτερα στον Μανώλη Σπανάκη Δρ πληροφορικής για την τεχνική βοήθεια στον προγραμματιστικό κώδικα και στις αναλύσεις..... Stay Safe....."

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους..... Αναμένοντας και αυτή τη βδομάδα την εξέλιξη της πανδημίας, και με το μοντέλο που...

Δημοσιεύτηκε από Nikos Tzanakis στις Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

cretalive.gr