Τραγωδία στη Σητεία: Σήμερα το τελευταίο αντίο στο ηλικιωμένο ζευγάρι

7:36 π.μ. - Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022
07:01 π.μ. - Τρί, 18/36/2022
Image: Τραγωδία στη Σητεία: Σήμερα το τελευταίο αντίο στο ηλικιωμένο ζευγάρι

Συγκλονισμένη η μικρή κοινωνία των Πευκών Σητείας από τον τραγικό θάνατο του υπέργηρου ζευγαριού - Σήμερα το τελευταίο αντίο

Σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα οφείλεται, σύμφωνα με το πόρισμα των ιατροδικαστών, ο θάνατος των δύο ηλικιωμένων που βρέθηκαν νεκροί το μεσημέρι της Κυριακής 16 Ιανουαρίου, στο κρεβάτι τους στους Πεύκους Σητείας. Οι 90χρονοι Θεόφιλος και Ευρύκλεια Καναβάκη έπεσαν για ύπνο αφήνοντας για να ζεσταθούν πολλά ξύλα στο τζάκι τους, ενώ δεν είχαν αφήσει κάποιο παράθυρο ανοικτό να αερίζεται ο χώρος.

Στο οδοιπορικό που πραγματοποιήθηκε στους Πεύκους Σητείας, 7 χιλιόμετρα βόρεια του Μακρύ Γιαλού, βρήκε την τοπική κοινωνία συγκλονισμένη από την είδηση του τραγικού θανάτου των δύο ηλικιωμένων. «Κανείς στο χωριό μας δεν πήρε χαμπάρι ότι εκείνη τη νύχτα οι 90χρονοι συγχωριανοί μας βρισκόντουσαν σε κίνδυνο για να πάμε να τους βοηθήσουμε. Τα παιδιά τους, που μένουν στον Μακρύ Γιαλό, ερχόντουσαν κάθε μέρα και φρόντιζαν τους γονείς τους, ειδικά τον γέροντα που ήταν κατάκοιτος και τον πρόσεχε η 90χρονη σύζυγός του. Τα παιδιά τους μιλούσαν συνέχεια στο τηλέφωνο με τη μητέρα τους, αλλά χθες το πρωί (σ.σ. προχθές Κυριακή) εκείνη δεν απαντούσε στις επίμονες τηλεφωνικές κλήσεις.

Η κόρη της κατάλαβε ότι κάτι είχε συμβεί και πήγε στους Πεύκους με το αυτοκίνητο της. Φώναξε, χτύπησε την πόρτα του σπιτιού των γονιών της, αλλά απάντηση δεν πήρε. Κάλεσε και τα άλλα δύο αδέρφια της και αποφάσισαν να παραβιάσουν την είσοδο του σπιτιού. Όταν τα παιδιά μπήκαν μέσα στο σπίτι, βρήκαν τους γονείς τους νεκρούς από δηλητηρίαση λόγω της καύσης των ξύλων στο τζάκι του σπιτιού. Είχαν οι άτυχοι γέροντες και κλιματιστικό, αλλά εκείνο το βράδυ το κρύο ήταν πραγματικά τσουχτερό και άφησαν αναμμένο το τζάκι για να ζεσταθούν», ανέφερε ο κ. Γιάννης Μανουσάκης.

«Η μικρή κοινωνία των Πεύκων είναι συγκλονισμένη. Δεν περιμέναμε ότι αυτό θα συνέβαινε σε αυτό το ζευγάρι των ηλικιωμένων κατοίκων του χωριού μας. Όσοι χρησιμοποιούμε τα τζάκια μας γνωρίζουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν κλείσουμε τις πόρτες και τα παράθυρά μας, αφήσουμε πολλά ξύλα στη φωτιά και μετά πέσουμε για ύπνο. Δεν είχαμε άλλα παρόμοια θανατηφόρα συμβάντα στο παρελθόν στην περιοχή μας. Όλοι σχεδόν οι ηλικιωμένοι που μένουν μόνιμα στο χωριό μας έχουν και τα κλιματιστικά τους. Κλιματιστικό είχαν και οι άτυχοι 90χρονοι, αλλά το κρύο ήταν πάρα πολύ δυνατό εκείνη τη νύχτα και για αυτό είχαμε αυτήν την άσχημη κατάληξη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πεύκων Σητείας κ. Νίκος Λαντζανάκης.

Λίγα μέτρα πιο πέρα από το σπίτι των άτυχων ηλικιωμένων μένει ο 85χρονος κ. Γιώργος Κουτσαντωνάκης με τη σύζυγό του Ανθούλα, αλλά ούτε κι εκείνοι κατάλαβαν εκείνη τη νύχτα ότι οι 90χρονοι γείτονές τους βρίσκονταν σε κίνδυνο.

«Τίποτα δεν καταλάβαμε χθες (σ.σ. προχθές) τη νύχτα που είχε πολύ κρύο και θυελλώδεις βοριάδες. Την Κυριακή το μεσημέρι είδαμε μαζεμένα έξω από το σπίτι όλα τα παιδιά και τα εγγόνια του Θεόφιλου και της Ευρύκλειας και κατεβήκαμε να δούμε τι συμβαίνει. Η δηλητηρίαση μάλλον ακινητοποίησε την Ευρύκλεια, που θα μπορούσε να φωνάξει βοήθεια για να τρέξουμε οι γείτονες να τους σώσουμε. Δυστυχώς χάθηκαν δύο συγχωριανοί μας τόσο αναπάντεχα, παρότι είχαν κι άλλους τρόπους να ζεσταθούν με το κλιματιστικό που διέθεταν. Εμείς οι μεγαλύτεροι γνωρίζουμε ότι με τα κάρβουνα στο μαγκάλι ή στο τζάκι κινδυνεύουμε να πάθουμε δηλητηρίαση από το μονοξείδιο του άνθρακα και πάντα αφήνουμε ένα παράθυρο ανοικτό να μπαίνει φρέσκος αέρας και οξυγόνο. Εκείνη τη νύχτα όμως ο αέρας “σήκωνε τις πέτρες”», είπαν ο κ. Γιώργος και η κ. Ανθούλα Κουτσαντωνάκη.

Οι αδικοχαμένοι Θεόφιλος και Ευρύκλεια Καναβάκη θα ταφούν σήμερα Τρίτη 18 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί στο κοιμητήριο των Πεύκων. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του χωριού.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Ο κίνδυνος των αναθυμιάσεων

Δεκάδες Έλληνες δηλητηριάζονται κάθε χρόνο στο σπίτι τους από τις αναθυμιάσεις οικιακών συσκευών θέρμανσης. Τζάκια, παραστιές, σόμπες, ακόμα και μαγκάλια έχουν επιστρατευτεί τις τελευταίες μέρες για να αντιμετωπιστεί το τσουχτερό κρύο που σαρώνει τη χώρα. Ωστόσο πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στη χρήση τους, διότι ελλοχεύει ένας άχρωμος, άγευστος και άοσμος κίνδυνος: το μονοξείδιο του άνθρακα.

Στα σπίτια με τα αεροστεγώς κλειστά κουφώματα, αλλά και στα παλιά σπίτια όπου οι ένοικοι σφραγίζουν πόρτες και παράθυρα για να ζεσταθούν, πάντα ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Η δηλητηρίαση μπορεί να συμβεί είτε το άτομο εισπνεύσει απότομα μεγάλη ποσότητα από το μονοξείδιο του άνθρακα είτε εισπνέει επί ώρες μικρή ποσότητά του. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης θυμίζουν εκείνα άλλων καταστάσεων. Συμπεριλαμβάνουν:

- Ζάλη,

- Πονοκέφαλο,

- Ναυτία και έμετο,

- Υπνηλία,

- Πνευματική σύγχυση και

- Απώλεια συνείδησης.

Πολύ χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ο πάσχων καταλαβαίνει πως κάτι συμβαίνει, αλλά δεν μπορεί να αντιδράσει. Ένα άλλο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση κόκκινης χροιάς στο δέρμα.

Εάν κάποιος έχει την υπόνοια ότι κάποιο άτομο έχει δηλητηριαστεί από μονοξείδιο του άνθρακα, πρέπει επειγόντως να τον βγάλει στον καθαρό αέρα. Ύστερα, να τηλεφωνήσει για βοήθεια στο Κέντρο Δηλητηριάσεων (210/77.93.777) ή στο ΕΚΑΒ.

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα αέριο το οποίο, σε αντίθεση με τον καπνό, δε φαίνεται. Παράγεται από την ατελή καύση οργανικών ουσιών (όπως υγραέριο, ξύλα, πέλετ) που καίγονται σε οικιακές συσκευές, όπως φούρνους, τζάκια, σόμπες χωρίς σωλήνες, θερμοσίφωνες, στεγνωτήρια ρούχων αερίου, σόμπες μαγειρέματος, γκριλ και γεννήτριες.

neakriti.gr