Το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς με 13033, τα σχολεία που θα ανοίξουν και το click in shop

9:30 π.μ. - Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020
09:12 π.μ. - Τετ, 30/30/2020
Image: Το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς με 13033, τα σχολεία που θα ανοίξουν και το click in shop

Την τήρηση των κανόνων και την Πρωτοχρονιά ζητά η κυβέρνηση από τους πολίτες έτσι ώστε σιγά σιγά, τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου να ανακοινωθεί η σταδιακή άρση των μέτρων

Τα μέτρα δεν πρόκειται να χαλαρώσουν για την Πρωτοχρονιά. Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χτες. Στην κυβέρνηση θέλουν ο νέος χρόνος να βρει τη χώρα με μία ικανοποιητική επιδημιολογική εικόνα και κάπως έτσι να ξεκινήσει ομαλά και σιγά σιγά η οικονομική δραστηριότητα που είναι ανενεργή εδώ και περίπου δύο μήνες. 

Υπενθυμίζεται ότι παραμονή Πρωτοχρονιάς και ανήμερα ισχύουν τα εξής:

  1. Έως δύο οικογένειες θα μπορούν να καθίσουν στο γιορτινό τραπέζι και πάντως όχι πάνω από εννέα άτομα.
  2. Θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, χωρίς εξαιρέσεις.
  3. Για τις μετακινήσεις προς το ρεβεγιόν και για την επιστροφή στο σπίτι, οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν sms στο 13033 με κωδικό "6".

Η επόμενη μέρα

hxonews

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη μέρα που περιλαμβάνει το άνοιγμα των σχολείων, το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Μαραθώνια ήταν η χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με επίμαχο θέμα την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Η πλειονότητα των ειδικών τάσσεται υπέρ του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων, με προτεραιότητα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, στις 8 Ιανουαρίου, ενώ προβληματισμός επικρατεί για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κυρίως τα λύκεια, όπου η μεταδοτικότητα είναι αυξημένη. Τελικά αποφασίστηκε να συνεδριάσουν εκ νέου στις 4 Ιανουαρίου, προκειμένου να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις, δεδομένου ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα να αλλάζουν από μέρα σε μέρα και ουδείς μπορεί να προδικάσει τις τελικές αποφάσεις.

Ψώνια με δοκιμή στο κατάστημα

Τις πρώτες μέρες του 2021 θα αποφασιστεί και το άνοιγμα των καταστημάτων. Όπως τόνισε και χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, εφόσον συνεχίσει η πτωτική πορεία της πανδημίας, θα υπάρξει μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Για το λόγο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται έναν νέο μοντέλο αγορών (click in shop) για να διευκολύνουν τους καταναλωτές, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Με το click in shop οι καταναλωτές θα μπορούν να πηγαίνουν στα καταστήματα με προγραμματισμένο ραντεβού και να δοκιμάζουν τα προϊόντα. Αυτό που επεξεργάζονται είναι εάν θα εξυπηρετείται ένας μόνο πελάτης μέσα στο κατάστημα ή θα επιτραπεί ταυτόχρονη εξυπηρέτηση πελατών, ο αριθμός των οποίων θα καθορίζεται βάσει των τετραγωνικών του καταστήματος.

Στόχος πάντως είναι το άνοιγμα των καταστημάτων να μην απέχει πολύ από τις χειμερινές εκπτώσεις, που ξεκινούν στις 11 Ιανουαρίου.

dikaiologitika.gr