Την παραίτηση Αποστόλου, ζητάει ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ, για το Τυνησιακό λάδι

6:17 μ.μ. - Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015
06:11 μ.μ. - Πέμ, 26/17/2015
Image: Την παραίτηση Αποστόλου, ζητάει ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ, για το Τυνησιακό λάδι

Οι τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού, ο οποίος διέψευσε τις πληροφορίες σχετικά με την απόφαση της ΕΕ να δώσει τη δυνατότητα στην Τυνησία να αυξήσει τις εξαγωγές ελαιόλαδου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, πυροδότησε ακόμα περισσότερο την ήδη έκρυθμη κατάσταση, που επικρατεί στον αγροτικό τομέα, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου να ζητάει την παραίτηση του Υπουργού, κάνοντας λόγο για παιγνίδια της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εις βάρος των παραγωγών, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες δέχονται το ένα χαστούκι, μετά το άλλο.

Ο υπουργός, πέρασε στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για συμπαιγνία εναντίον του, την ώρα που ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ, τον καλεί να εξετάσει με περισσότερη σοβαρότητα το σοβαρό αυτό ζήτημα.
 
Το υπουργείο Ανάπτυξης τονίζει ότι υπάρχει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις 17 Σεπτεμβρίου 2015, όταν την ευθύνη είχε η υπηρεσιακή κυβέρνηση. 
 
Σε τηλεφωνική, όμως, επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, της τότε Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, Δημήτρη  Μελά, ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Αποστόλου «γελοίες» και ξεκαθάρισε στον εκπρόσωπο των αγροτών ότι το θέμα το χειρίζεται ο νυν υπουργός.
 
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ΕΕ δεν έχει λάβει καμία απόφαση σχετικά με την διάθεση του Τυνησιακού ελαιόλαδου στις χώρες τις Ευρώπης και μάλιστα, στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις 16 Νοεμβρίου 2015, δεν ελήφθη ουδεμία σχετική απόφαση.
 
Αστείες οι δικαιολογίες του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης
 
Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή της η "Λαική Ενότητα" Ηρακλείου αναφέρει τα εξής:
 
"Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου με την απάντηση που έδωσε ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι δεν διαφωνεί με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισαγωγή επιπλέον 35000 τόνων αδασμολόγητου Τυνησιακού ελαιολάδου στην Ε.Ε. Απλά θέτει κάποιους «αστερίσκους» και κάνει σχόλια σαν παρατηρητής.
 
Ο κ. Υπουργός οφείλει να απαντήσει στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι βιώ-νουν την κατρακύλα της τιμής του ελαιολάδου τους. Τι έκανε και το υπουργείο και η κυβέρνηση συνολικά για να προστατεύσει το εισόδημα και το μόχθο τους; Τι έκανε για να μην κατρακυλήσει η τιμή του; Γιατί δεν αντέδρασε στην απόφαση για αύξηση των εισαγωγών Τυνησιακού ελαιολάδου και δικαιολογεί στην ουσία την απόφαση; Γιατί δεν έχει καταβληθεί ακόμη η ενιαία ενίσχυση στους ελαιοπαραγωγούς; Με συνέπεια να πωλούν μαζικά και να πληρώνουν τα έξοδα της ελαιοσυγκομιδής και φυσικά η μαζική πώληση συμβάλλει και αυτή στην πτώση της τιμής του.
 
Για τη τεράστια μείωση της τιμής του ελαιολάδου έχει μεγάλες ευθύνες το αρμόδιο υπουργείο και συνολικά η κυβέρνηση και οφείλει να τις αναλάβει και όχι να δικαιολογείται για τις πράξεις και τις παραλήψεις της.
 
Η μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών λόγω της κατρακύλας της τιμής του ελαιολάδου και οι αντιαγροτικές μνημονιακές πολιτικές που έχουν ψηφιστεί και όσα ετοιμάζονται να ψηφιστούν το επομένη διάστημα, οδηγούν τους ελαιοπαραγωγούς όπως και το σύνολο των αγροτών στην οικονομική καταστροφή. Μόνη λύση ο ενωμένος μαζικός και δυναμικός αγώνας των αργήτων και όλου του λαού για να ανατραπεί η υλοποίηση του 3ου μνημονίου."