Τι απαντά ο αντιδήμαρχος στις επισημάνσεις του συλλόγου μηχανικών για το παραλιακό μέτωπο Ιεράπετρας

12:51 μ.μ. - Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021
12:08 μ.μ. - Τρί, 31/51/2021
Image:  Τι απαντά ο αντιδήμαρχος στις επισημάνσεις του συλλόγου μηχανικών για το παραλιακό μέτωπο Ιεράπετρας

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Γιώργος Ασπραδάκης στον Ηχώ 99,8

Αναφορικά με μια σειρά θεμάτων που τέθηκαν από τον κ. Κώστα Πανταζή πρόεδρο του Επιστημονικού Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών Ιεράπετρας που μίλησε στον Ηχώ 99,8 για την προμελέτη του παραλιακού μετώπου της πόλης, τοποθετήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Γιώργος Ασπραδάκης.

Όπως είπε, η προμελέτη είναι ένα από τα στάδια πριν την οριστική μελέτη και στη φάση αυτή μελετώνται συγκεκριμένα στοιχεία. Έτσι δεν εξετάζονται σε αυτή τη φάση το ποια μορφή θα έχουν οι πέργκολες ή ποια υλικά θα χρησιμοποιηθούν. Εξετάζεται πχ εάν θέλουμε να μετατρέψουμε έναν δρόμο σε πεζόδρομο ή όχι. Εξετάζεται πού θα υπάρχει σημείο πρασίνου και όχι ποια φυτά θα επιλεγούν. Αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο μετά από φυτοτεχνική μελέτη. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν υπάρχει πρόβλεψη να κοπούν τα αλμυρίκια που είναι πάνω στην αμμουδιά.

Πρόσθεσε ότι η προμελέτη έγινε και παρουσιάστηκε αυτή την περίοδο καθώς ο χρόνος είναι πολύτιμος, δεδομένου εξάλλου ότι έχουμε μπροστά μας τις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για κατεδαφίσεις και η παράταση που έχει δοθεί για να γίνουν οι κατεδαφίσει είναι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2021. Η επιλογή του μελετητή έγινε στο πλαίσιο των διαδικασιών που προβλέπονται μέσω της ένταξης του Δήμου Ιεράπετρας στο δίκτυο ¨Βιώσιμη Πόλη¨ όπου έχουν ενταχθεί και άλλοι Δήμοι της χώρας. Οι διαδικασίες θα ήταν πολύ χρονοβόρες εάν επιλέγονταν μια άλλη λύση για αυτό και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη, εξήγησε ο κ. αντιδήμαρχος.

Σε ότι αφορά στο τμήμα της παραλίας κοντά στο Φρούριο όπου προκύπτει ζήτημα από τον καθορισμό της γραμμής αιγιαλού και παραλίας είναι πράγματι ένα ζήτημα που τους απασχολεί και σε συνεργασία με τον μελετητή , τους καταστηματάρχες και όχι μόνο, θα αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή, νόμιμη, λύση.

Για τις αλλαγές στην παραλιακή πλατεία επίσης είναι ένα θέμα υπό συζήτηση ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την χωροθέτηση του κτιρίου. Ως προς τις θέσεις στάθμευσης στον χώρο αυτό, η λύση που προτείνεται είναι προσωρινή καθώς μελλοντικός στόχος είναι να μην σταθμεύουν καθόλου οχήματα εκεί μιας και ο γενικότερος σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία παρκινγκ σε κεντρικό σημείο στην πόλη απέναντι από το Ταχυδρομείο. .

Τώρα ως προς το υδατοδρόμιο και τον χώρο επιβίβασης και αποβίβασης των επιβατων, αυτός έχει χωροθετηθεί δίπλα στην προβλήτα που δένουν τα ημερόπλοια για τη Χρυσή και η λύση για να λειτουργήσει το υδατοδρόμιο στο αλιευτικό καταφύγιο, είναι προσωρινή.

Κλείνοντας ο κ. Ασπραδάκης τόνισε ότι όλες οι προτάσεις και οι επισημάνσεις που κατατέθηκαν από συλλόγους φορείς, πολίτες θα εξεταστούν από τον μελετητή και σε συνεργασία με τον δήμο, την τεχνική υπηρεσία, την κοινωνία θα αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις έτσι ώστε να προκύψει ένα υλοποιήσιμο σχέδιο που θα κάνει λειτουργικό και αισθητικά όμορφο το παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας.