Την άμεση ένταξη της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας

8:12 π.μ. - Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020
08:06 π.μ. - Παρ, 12/12/2020
Image: Την άμεση ένταξη της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας

Για να μην χαθούν τα κονδύλια του 2019 που έχουν δεσμευτεί για τις επιχειρήσεις του αγροτικού κλάδου και των άλλων κρητικών επιχειρήσεων

Την άμεση και πλήρη ένταξη της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο, για να μην χαθούν τα κονδύλια του 2019 που έχουν δεσμευτεί για τις επιχειρήσεις του αγροτικού μας κλάδου και των άλλων κρητικών επιχειρήσεων, όπως έχετε υποσχεθεί, ζητούμε να εφαρμόσετε κ. Υπουργέ, προκειμένου να μειωθεί το κόστος μεταφοράς και διακίνησης αγροτικών προϊόντων μας, για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και για μη χάνουμε τις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, λόγω των μεταφορικών εξόδων που ανεβάζουν την τελική αξία των προϊόντων μας.

Το αντιστάθμισμα νησιωτικού κόστους (ΑΝΗΚΟ) που θα λαμβάνουν οι επιλέξιμες αγροτικές μας επιτηρήσεις ,οι οργανώσεις παραγωγών, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και κατ επέκταση όλοι οι αγρότες, δεν είναι απλώς ένα «επίδομα» ,αλλά μια ουσιαστική ενίσχυση στην κατεύθυνση της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Κρήτης, με πολλαπλά έμμεσα και άμεσα οφέλη για την εθνική και περιφερειακή μας οικονομία.

Αν μέχρι σήμερα δεν έχει τροποποιηθεί η Κ.Υ.Α. 568/2019 βάση της οποίας θα επιτραπεί στις αγροτικές και άλλες επιχειρήσεις της Κρήτης, να υποβάλουν αιτήματα χρηματοδότησης, παρακαλούμε να το προωθήσετε άμεσα. Προ τριμήνου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, είχατε υποσχεθεί ότι θα λύνατε το πρόβλημα σε είκοσι μέρες.

Επειδή καταλαβαίνουμε ότι η υγειονομική κρίση πήγε πολλές υποθέσεις πίσω, ζητάμε τώρα που έχει επιστρέψει σχετικά η ηρεμία να προχωρήσετε στην εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για όλη την Κρήτη.

Γνωρίζουμε πως έχουν δεσμευτεί 570εκ. ευρώ για το έργο συνολικά και 156εκ ευρώ για 2019, συνεπώς υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος για την Κρήτη.

Αν δεν εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο για τις επιχειρήσεις, τους κατοίκους και τα προϊόντα της Κρήτης φοβόμαστε ότι το νησί μας και οι παραγωγικές τους δυνάμεις θα τεθούν στο περιθώριο.

Έχετε μιλήσει για την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός στοχευόμενου χρηματοδοτικού εργαλείου για την νησιωτική επιχειρηματικότητα, χωρίς όμως να έχετε εξηγήσει και να έχετε δώσει λεπτομέρειες, ούτε για τις πηγές και το ύψος χρηματοδότησης ούτε για τη φιλοσοφία του νέου αυτού εργαλείου.

Αυτά περιμένουμε από εσάς κ. Υπουργέ.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος 

Αγγελάκης Ιωάννης 

Η Γραμματέας

Τσικαλουδάκη Αικατερίνη