Τεστ κορωνοϊού για εργάτες γης στην Ιεράπετρα πριν να είναι αργά

9:23 π.μ. - Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020
09:12 π.μ. - Δευ, 14/23/2020
Image: Τεστ κορωνοϊού για εργάτες γης στην Ιεράπετρα πριν να είναι αργά

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στο Δ.Σ. του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου

Μεταξύ 18 και 25 Δεκεμβρίου αναμένεται να δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους παραγωγοί κηπευτικών (τομάτα, αγγούρι και μελιτζάνα) που δικαιούνται ενίσχυσης λόγω κορωνοϊού. Δυστυχώς λαμβάνεται υπόψη η δήλωση ΟΣΔΕ του 2020 και όχι του 2019 που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα παραγωγοί ενώ επλήγησαν , να μείνουν εκτός κορωνοενισχύσεων. Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα γίνουν δεκτές ενστάσεις. Επιπλέον όσοι παράγουν τοματίνι δεν δικαιούνται ενίσχυσης, δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος τους Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Γ. Γαϊτάνης. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης των παραγωγών όπως για παράδειγμα να δοθούν χαμηλότοκα δάνεια στους αγρότες, να μειωθεί ο ΦΠΑ στα αγροεφόδια κλπ θέματα που θα θέσουν σε μια επόμενη επικοινωνία με τον Υπουργό.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα με τους εργάτες γης στον Μακρύ Γιαλό που εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Όπως είπε τους προβληματίζει το ενδεχόμενο κάτι αντίστοιχο να συμβεί στον κάμπο της Ιεράπετρας όπου οι πληθυσμοί των αλλοδαπών είναι σαφώς μεγαλύτεροι. Θα είναι αντικείμενο συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση του συλλόγου ώστε να εξεταστεί εάν πχ μετά από συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς είναι δυνατό να γίνουν τεστ ακόμη και ένας δειγματοληπτικός έλεγχος.

Σε ότι αφορά την πορεία των κηπευτικών αυτή την περίοδο , είπε ότι υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία, το αγγούρι ωστόσο δέχεται μια πίεση προς τα κάτω. Γενικότερα πάντως μια κρίσιμη περίοδος είναι αυτή των Χριστουγέννων, ανέφερε.